Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 7 de maig del 2008

El refrany del mes d'abril (26-04-08)

si el març no marceja, l'abril abrileja
Si cliqueu sobre el refrany anireu a petar a l'adreça d'on ha estat tret, val la pena!

La MONA d'enguany (07-04-08)



Des de petit he tingut un trauma amb la mona, doncs el meu padrí mai me la va regalar, però fa uns cinc anys que els de la Folcrà(Sant Pau de Seguries): la Gemma i en Xevi me'n regalen una vegeu la d'enguany.
La veritat es que el pastisser ha tingut feina i al final m'ha calcat.
Me la menjaré a la salut de tots els amics.

CONSEQÜÈNCIES DE LA CALOR






BUTLLETÍ de SERVEIS VETERINARIS nº63 Agost-2003




Enguany hem patit nosaltres i les vaques també, una onada de calor molt forta i duradora.


Pràcticament tot els mesos de Juny, Juliol i Agost hem patit unes temperatures anormals per l’època de l’any.


La vaca és una animal que suporta molt malament la temperatura a partir de 20-22 ºC.


Normalment el mes de juny al nostre país sol ésser sec i amb temperatures moderades, alguns anys pot ploure una mica però el refrany és clar i català: PEL JUNY LA FALÇ AL PUNY.


Però aquest any la calor ja va començar a primers de Juny i ha estat molt forta durant el Juliol i encara molt més intensa a l’Agost fins pràcticament l’última setmana.




La problemàtica que ha comportat és de dues classes:
1.
Pèrdua elevada de producció és causa directe de l’augment de la temperatura, que ocasiona:
1.1 una disminució de la gana i
1.2 un augment de la despesa energètica per disminuir la temperatura corporal.
2.
Pèrdua de fertilitat és a causa de
2.1 la disminució d'energia ingerida
2.2 i la prioritat que té la supervivència individual sobre la reproducció.


1.1.- La pèrdua de la gana té una influència decisiva en tot el procés ja que fa que el consum de Substància Seca baixa i per tant la quantitat d'energia, proteïna, greix i minerals que entren dintre de l'organisme animal és menor a les necessitats per mantenir la producció, la qual baixa en una quantitat per sobre la que hauria de baixar, a costa de disminuir la condició corporal de l'animal, les vaques s'aprimen ostensiblement, ja que consumeixen una part de les reserves corporals perquè la genètica els fa produir més del que poden.
Hem de adjuntar-hi un augment de l’ingestió d’aigua per intentar reduir la temperatura corporal, com explicarem més endavant, que fa que hi hagi una pèrdua de minerals superiors a la normal per l’orina i les femtes.


1.2.- La temperatura corporal normal està entre 37,5 i 38,5 ºC.
Una vaca pot perdre Temperatura Corporal (TC) per:
·
suor,
·
radiació,
·
orina,
·
fems i
·
sobretot per ventilació pulmonar.



Com més diferència existeix entre la temperatura externa i la TC, més fàcil és equilibrar la TC, dintre d’uns límits fisiològics, que en el cas de la vaca estan entre 4ºC. i 24ºC., a mida que la temperatura ambiental augmenta l’intercanvi calòric és cada vegada més difícil i la vaca ha de ventilar cada vegada amb més freqüència els pulmons, ja que la pèrdua de calor per:
·
suor és pràcticament nul en la vaca,
·
per radiació és menor o pot arribar a ser negativa si la temperatura de sensació supera els 38ºC.
·
per l’orina pot ser superior si l’aigua per veure és fresca,
·
per la femta és menor ja que al menjar menys també excreta menys.


L’augment de la ventilació pulmonar (hiperventilació) fa que hi hagi pèrdua de calor i de vapor d’aigua, cosa que incrementa el consum d’aigua, la vaca és queda pal plantada en mig de l’explotació, respira amb més freqüència, comença a bavejar, si hi ha zones humides s’ajeu una estona i desprès s’aixeca perquè al estar mullada pot augmentar les pèrdues per radiació al assecar-se, no va a menjar, si hi ha vent fresc, s’orienta en la mateixa direcció, si és calent , si posa d’esquena, i va a veure amb freqüència sobretot si l’aigua és fresca ja que en cas contrari no li abaixa la TC.


Per l’altra banda la fertilitat queda molt afectada:
2.1 Al menjar menys l'energia ingerida és menor, cosa que provoca una disminució de l'activitat ovàrica, que pot arribar a ser total (anafrodisia = ovaris sense activitat) i comporta pèrdua de zels, zels silents( no hi ha zel-Q, sense senyals externes d'anar de bou) i infertilitat ja que no hi ha possibilitat d'implantació quan als 6-7 dies l'embrió passa de les trompes a la matriu, que el tindria de rebre amb una mucosa esponjosa, per poder-hi nidificar i començar a formar la placenta.
Junt amb la disminució de l’energia cal tenir també en compte la disminució de la ingestió de minerals i la pèrdua de micro-minerals per via urinària, que influeixen sobretot en la formació de les hormones, ja que sense activitat ovàrica no hi ha possibilitat de formació i secreció d’hormones sexuals que fan que és manifestin els zels.
2.2 Els animals tenim un rellotge biològic intern que ens ha creat, durant tot el temps que fa que l'espècie és viva, una estructura mental anomenada instint. L'instint és l'acumulació d'experiències viscudes que han actuat sobre la pervivència de l'espècie i moltes actuacions dels animals si regeixen.
El temps doncs ha creat unes prioritats per la pervivència de l’espècie.



Günter les ha ordenades de la següent manera:


1a. -FUNCIONS VITALS. Per sobreviure.


2a. -LACTACIÓ. Perquè visqui la descendència, que ja ha nascut.


3a. -GESTACIÓ. Per tenir descendència, sempre que ja estigui gestant


4a. -FUNCIÓ MUSCULAR. Per poder-se moure per buscar el menjar i també escapar dels depredadors.


5a. -FUNCIÓ REPRODUCTORA NO GESTANT. Per reproduir-se poder sobreviure l'espècie.
 


Veiem doncs que la lactació està en segon lloc mentre que la reproducció, quan encara no hi ha gestació, és l’ultima.
Aquesta és la causa principal que fa que la fertilitat estigui fortament alterada quant la vida de l’animal està en perill.
Per tant quan el calor arriba a temperatures tan altes com la temperatura corporal i la vida de l’animal està fortament compromesa, l’instint fa que una despesa energètica com és la de reproducció, encara que sigui per la pervivència de la mateixa espècie, quedi totalment parada per intentar superar el tràngol i esperar millor ocasió per intentar reproduir-se, ja que si els individus es moren també moren les espècies.


Consell:


Milloreu les condicions ambientals per disminuir l’impacte de la calor a les vaques.