Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 10 de maig del 2014

Tomaqueres

Els plançons de tomaqueres agraeixen ser colgats fondos, colgats fins el coll, i encara els podeu calçar amb un petit munt de terra.


L'Oriol

L'Oriol és un ocell de plomatge groc i a les negres.
En arribar el maig fuig de la calor d'Àfrica i travessa la Mediterrània en un viatge de més de 3.000 quilòmetres.
És un ocell discret.
Passa l'estiu a casa nostra, menjant erugues i fruita.
Si els voleu veure, aprofiteu les primeres hores del matí del maig, per entre fruiters, quan busquen parella amb un xiulet sonor que per alguns diu: "oriol, oriol, hem dic oriol..."

El CALOSTRE

El calostre és la primera llet de les mares quan crien.
Té moltes propietats i dona defenses pasives al nadó.
El calostre és el primer fluid que la mare segrega per les seves glàndules mamàries i es caracteritza per ser força espès i de color tirant a groc clar.
El calostre normalment apareix els primers dies després de parir, encara que també potser que durant el tercer trimestre d’ embaràs hi hagi dones que tinguin pèrdues de calostre, degut a l’augment dels nivells de l’hormona de la lactància.



El calostre és la millor vacuna que una mare li pot donar a un recent nascut , ja que conté tota la informació genètica del sistema immune de la mare, sent imprescindible per aportar al nadó la protecció necessària en les primeres setmanes de vida.
Els primers dies el recent nascut no necessita res més que el calostre. El contacte pell a pell amb la mare és important per a que el pugui alimentar de manera constant i a demanda, ja que els seu sistema digestiu és immadur i necessita poca quantitat i sovint. Per tant, el calostre aporta la quantitat i la qualitat que el recent nascut necessita durant aquets dies.
Entre les seves qualitats  podem assenyalar:
-          Ajuda en la creació del sistema immunològic.
-          Ajuda a   estabilitzar el sucre de la sang, ja que és fàcil de digerir.
-          Protegeix la membrana digestiva, estableix la flora bacteriana i ajuda a construir i madurar els intestins.
-          És laxant (ajuda a eliminar el meconi).
La llet materna passa per tres fases: el calostre, la llet de transició i la llet madura o definitiva.