Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 18 d’agost del 2021

18-08-21... tempus discurrit

 Fer vi 1.- Hem començat el procés de vinificació: veremar i xafar el raïm.
Amb l’ajut d’un nebot (l’Oriol) i d’un net (en Cesc), a partir d’ara “els socis”.
Enguany hem veremat els nostres i un cova ple de moscatell negre ( una varietat de moscat no massa comuna) de la veïna que n’hi sobrava.
El segon pas ha estat trepitjar el raïm.
Ho hem fet els tres socis.
El resultat ha estat bo, hem separat la rapa per evitar el gust astringent que donaria al vi i hem posat el most en recipients de vidre per controlar la temperatura de fermentació. Podeu veure el procés en les fotos.
Curiositat:
De trepitjar el raïm també se’n diu follar!!!😳 #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé











 

17-08-21.... tempus discurrit

 La sàlvia (salvia oficinalis) és una planta aromàtica pròpia del Mediterrani.
Hi ha moltes varietats, sovint es cultiven com a ornamentals, però moltes s’empren com a medicinals, sobretot per a refredats amagats, ja que és un potent expectorant.
També va bé per baixar la febre i per la tos.
Es fa servir també pels problemes menstruals i per a la menopausa , redueix el colesterol, estimula el cervell, millora la memòria i retarda la demència. Te no obstant efectes adversos: és abortiva degut a la tuyona i conté també alcanfor.
Aquesta de casa te les flor vermelles i és la varietat: greggii.
La visiten sempre uns borinots petits, ja que te pol·linització entomòfila, per insectes!!!
Curiositat:
El seu nom ve del llatí “salvi” que vol dir salvar. #naturalocalBE #floralocalBE faunalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé

Aquesta que ens mostres no és la officinalis. Es una sàlvia però d'una altra tipus.


 

16-08-21....tempus discurrit

 La ferradura.
Des de fa molts segles els cavalls, mula i ases es ferren per evitar el desgast irregular de la peülla.
La ferradura es una peça de: ferro, plàstic o goma, en forma de u.
El peu rodó dels èquids es en realitat la seva ungla, tot i que dintre hi te tres ossos: les dues falanges i el navicular. Es correspondria amb el nostra dit mitjà( llarg o del cor).
La part externa és de naturalesa quitinosa com les nostres ungles, és un teixit sense terminals nervioses, per tant no nota el dolor. Es claven amb claus a aquesta part indolora.
Hi ha diversos tipus de ferradures: de treball, esportives i les curatives, que tenen especial importància quan l’aplom de cada cama no és el correcta.
Cal tenir cura dels cascos dels cavalls, ja que els 350-450 quilos de pes incideixen en tota l’estructura òssia i el casc n’és l'esmortidor principal degut al teixit corni, que actua deformant-se per absorbir el calor que rep en la trepitjada.
Curiositat:
Per un clau es va perdre una ferradura, per la ferradura es va perdre un cavall i pel cavall el cavaller i per aquest, una guerra!!! #CMdlGBE #estrisdeferro #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

15-08-21...tempus discurrit

Durant molts anys les carreteres tenien ombra. Sovint els plataners a ambdós costats donaven ombra al carros, mules i traginers que hi circulaven!!!
Evidenment la velocitat de circulació era diferent a la dels cotxes.
Es van començar a plantar al 1847 (Real orden del 30 de junio) i cent anys més tard, cap el 1960, degut als accidents de cotxe, que els camions i autocars tocaven les branques i que ocultaven les senyals de trànsit van començar a tallarel’s.
Sembla ser que la funció que tenien els arbres no era per fer ombra sinó que era per fixar i mantenir el “camí ral” ja que era de terra, i no pas enquitranat com més tard, i les llantes metàl·liques dels carros hi deixaven petja. Per el seu manteniment es va crear el cos de “peón caminero” que en tenia assignat un tros i el cuidava.
Curiositat:
Encara hi ha però llocs de Catalunya que ni queden vestigis com per exemple aquests de la carretera que va des de S. Quirze de Besora fins a Berga #arbresdecarreteres #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 


14-08-21.... tempus discurrit

 La pols sahariana arriba a Ibèria quan hi ha una baixa a l’oest o quan l’anticicló africà es desplaça cap el nord.
La pols del Sàhara pot ser aixecada per convecció sobre zones desèrtiques calentes, i així pot arribar a zones de molta latitud i des d'allà ser transportada per tot el món pels vents, cobrint distàncies de milers de quilòmetres. La pols combinada amb l'aire càlid del desert del Sàhara forma una capa que és mou tota ella fins que troba temperatures inferiors.
Els vents alisis son els que, quasi anualment, porten nutrients cap al golf de Mèxic i cap a l’Amazonia. Mentre que els episodis Mediterranis son més alternants i menys freqüents.
Tot i que enguany sigui el quart.
La pols conté: quars, feldspats i argiles.
És molt necessària per al fitoplàncton i la selva amazònica, ja que hi aporta els minerals que s’emporten les pluges constants.
Curiositat:
El Sàhara perd 600.000.000 de tones de pols mineral cada any!!! #fenomensnaturalssensecontrol #quasiqmzero #elmanescalfañé





 

13-08-21... tempus discurrit

La pahissa del GRAELL.
La pahissa o pallissa és un un edifici normalment situat al costat dels masos on si guarden la palla, l’herba i la userda o alfals convenientment assecats.
Moltes hi tenien a la planta baixa l’espai per els animals de peu rodó i les vaques. Sempre orientades al sud amb obertures i d’esquena al nord amb finestres petites.
Aquesta pertany a la masia del GRAELL a Alpens (Lluçanès ).
Es un edifici civil que te més de cent anys i una de les pahisses més grans de Catalunya, no si han fet obres i es manté tal com quan es va construir.
Curiositat:
Avui dia no es fa servir ja que els tractors actuals no poden accedir-hi doncs les portalades son baixes. #edificissingularsdecat #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé








 

12-08-21... tempus discurrit

 Efectivament aquest estri és un fre, en castellà “bocado”!!!
Per dominar un cavall, ja sia de sella com si és de tir, hi ha dues eines que es posen dintre la boca del cavall: el FILET o el FRE.
Tots dos van estacats amb les regnes de cuir o de corda.
El filet es menys agressiu i necessita unes regnes simples, mentre que el fre en necessita dues per aixó hi ha quatre anelles on s’agafen les regnes.
El filet estira els llavis fent el cavall s’aturi, mentre que el fre fa que és clavi la part central sobre el paladar.
S’usa principalment en animals potents o difícils de domar.
Curiositat:
El fre en català també es diu MOS!!! #CMdlGBE #estrissingulars #estrisdeferro #elmanescalfañé



 

11-08-21.... tempus discurrit

 Pregunta: què és i perquè serveix??? Es una mica difícil per qui no sigui del ram!!! #CMdlGBE #estrisdeferro #elmanescalfañé


 

 

10-08-21 ...tempus discurrit

 El mateix mètode esterilització del préssec en almívar, és el que utilitzem per fer la conserva de tomàquet.
Collir els tomàquets i estendrel’s perquè acabin ben vermells.
Escaldarel’s 25-30 segons.
Posarel’s en aigua freda.
Treure la pell i les llavors.
Tallarel’s a trossos
Posar en pots que tapin bé.
I en fred, en una olla gran, posar-hi els pots i cobrir d’aigua fins a 1-1,5 cm. per sobre les tapes.
Quan bulli l’aigua, deixar-ho uns 20 minuts
Apagar i deixar refredar, millor 6-7 hores.
Etiquetar.
Curiositat:
Durant aquest procés, dintre el pot si acaba fent el vuit!!! #CMdlGBE #floralocalBE #conservaartesanal #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé