Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 18 de maig del 2022

18-05-22 tempus discurrit...

 Sant Honorat.
Patró dels Flaquers i dels que fan PA.
De les tres cultures principals d’arreu del Món, a la Conca Mediterrània hi trobem la del pa.
Junt amb l’arròs i el blatdemoro han estat qui han tirat endevant l’espècie humana en quant a la part energètica de la dieta diària.
Tot i que últimament la gent ha decantat la compra d’aquest aliment cap a un pa “industrial” de durada curta una vegada descongelat i enfornat, poc trencadís, sembla xiclet i sovint massa cru!!!
Curiositat:
A la Bisbal hauríem d’estar contents per dues raons: tenim la sort de tenir una de les dues úniques farineres de la demarcació de Girona: Can Sunyer i d’altra banda una fleca (Can Rodà) que sovint queda entre les primeres fent pa amb “farina de Girona”, una D. O. de proximitat i qualitat. #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






 

17-05-22 tem`pus discurrit...

 El patatam
El patatam va fent el seu curs. I es comencen a veure el que seran les primeres flors.
La solanum tuberosum va creixent, tot i aquest vent sec i calorós dels últims dies. Un vent de sud-oest que entre la pagesia és coneix com el vent de la fam.
Ens obliga a una despesa d’aigua que ens podríem estalviar.
Curiositat:
Una patata té un un % de hidrats de carboni complexes, d’absorció lenta, que la fan interessant per a l’alimentació humana.
Cal no abusar-ne ja que contenen un alcaloide: la solanina, que és tòxica!!!
Cal pelar-les (reduïm un 30-50%) i sobretot cuinar-les ( reduïm un 20-40%). #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

16-05-22 tempus discurrit...

 Argelaga
L’argelaga (Genista scorpia) està florida.
Semblant a la ginesta.
Aquest arbust de fulles petites té una gran quantitat de punxes que s’encarregaran de la fotosíntesi, té una flor groga-ataronjada que surt els mesos d’abril i de maig.
El fruit és una llegum amb la grana, que quan cau a terra, si troba bones condicions ambientals es reprodueix.
Curiositat:
En Gaudí deia que era una ornamental útil per fer tanques vegetals, ja que durant l’any canvia del gris al verd i del verd al groc. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

15-05-22 tempus discurrit...

 Cuareta blanca-7 ( i últim).
Des del 8 d’abril, que varen començar a fer el niu, fins a ahir que en varen volar els pollets, han passat 36 dies.
Els últims, han estat d’un nerviosisme total, la mare i el pare entrant constantment per alimentar i netejar el niu i finalment ahir van deixar-se caure al vuit el sis de la niuada.
Definitivament ahir van deixar el niu, encara vaig sorprendre a l’últim, el “cagadubtes”!!!
Curiositat:
La pista d’enlairament va quedar “malmesa”, per culpa de les descargues d’adrenalina del moment sobre el sistema digestiu, o potser és que van deixar anar llast per enlairar-se millor??? #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







14-05-22 tempus discurrit...

 

Hippodamia convergens.
És un coleòpter de la família Coccinellidae, igual que la Marieta de set punts (coccinella sentempunctata), però amb un cos més allargat.
És considera un insecte beneficiós per a l’agricultura ja que s’alimenta de pugons!!!
Estan en plena funció reproductora com els de la foto sobre un pàmpol de vinya essent vigilats per d’altres mascles, pel que pugui ser!!!
Curiositat:
Té una tècnica per escapolir-se dels seus depradedors, fer-se la morta i despendre una fortor desagradable. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

13-05-22 tempus discurrit...

 Passeig Marimon Asprer.
Situat paral·lelament al riu Daró, aquest indret va ser una donació de la família Marimon a l’any 1879, per tant aviat farà 150 anys. La part final del passeig van ser donacions d’altres famílies.
A l’any següent es varen plantar els 50 primers plataners (platanus orientalis x platanus occidentalis) que junt amb la balaustrada del riu li donen prestància i espectacularitat.
Els plataners bords, plàtans d’ombra, plàtans de passeig han servit com a arbres ornamentals en molts pobles i ciutats.
També se’n van plantar una immensa quantitat al vorals de les carreteres, per fer ombra. Per desgràcia, varen ésser tallats per evitar accidents quan van aparèixer els cotxes. (sic)
Curiositat:
Arbre caducifoli que pot arribar a assolir facilment mes de 30 metres d’alçada i a mesura que es fan vells, tenen l’escorça tacada de verd talment com una pell de vaca. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


12-05-22 tempus discurrit...

La rosada matinal-2
Una vegada el Sol és comença a enlairar, la rosada passa de forma liquida a gas (vapor d’aigua).
Aquesta acció pot ser difícil d’apreciar, però algunes vegades i especialment a contrallum, ho podem veure.
Curiositat:
De la mateixa manera que l’evaporació de la suor refreda el nostre cos, l’evaporació de la rosada abaixa la temperatura de les plantes fins que s’evapora tota, llavors comencen a escalfar-se. #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé