Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 de juliol del 2021

Tempus discurrit... 06-07-21

 Cel•lebrar aniversaris es saludable!!!
Sobretot si el “sogre” fa un capicua difícil d’assolir per a molts mortals!!! 101 anys!!!
Per això vaig fer una fideuà de calamars i sèpia amb fumet de crancs, en una paella de ferro, tal com cal. Heus ací el resultat. (Sento molt que no pogueu ensumar l’oloreta i més que no en podesiu menjar)
#CMdlGBE #quasiqmzero #mengesdeterresdelebre #elmanescalfañé





 

 

Tempus discurrit... 05-07-21

 RAMBLA DE CATALUNYA 45, CASA PILAR SERRAHÍMA, de L’arquitecte BERNARDÍ MARTORELL, construïda al 1900 d’un estil entre modernista i art decó.
ES UNA CASA CURIOSA DE LA DRETA DE L’EIXAMPLE.
Situada a la cantonada de la Rambla Catalunya i el carrer Consell de Cent.
Presenta una sanefa de rajoles decoratives modernistes d’en JOAN BAUTISTA SEGARRA.
La façana que fa cantonada, sembla una masia catalana amb una teulada de doble caiguda d’aigües, COSA POC FREQÜENT EN EL EIXAMPLE BARCELONÍ.
DESTACAR:
- FINESTRES DE LES GOLFES,
- FERRAMENTA FORJADA PER A CÚRRIES, POLITGES O CORRIOLES,
- FORJAT DE FUSTA SOTA TEULAT,
- BALCONADA SUPERIOR AMB BALUSTRADA ÚNICA,
- BALCONS INDIVIDUALS EN ELS ALTRES PISOS DE MITJA LLUNA,
- MOTLLURES SOTA ELS BALCONS I EN L’ENTRADA PRINCIPAL, encara que aquesta es molt senzilla.
CURIOSITAT:
I per mancar-li res, ni l’hi manca, a la part superior dreta una torra colomar.

#casesdeleixampleBCN #elmanescalfañé






 


Tempus discurrit... 04-07-21

El fet que els ramaders de Molló puguin dur els seus escamots a unes pastures del Conflent, administrativament de l'Estat francès, té molta història. Tres pagesos del poble –Pastoret, Carol i Canilla- eren els propietaris de la muntanya de Rojà. Tot i que se les van vendre, quasi per força, en van conservar els drets de pastura, un fet que va reconèixer el Tractat dels Pirineus (1659) que suposava la separació de les comarques nord-catalanes de les de la resta del Principat i creava una frontera als límits del Ripollès.

Aquest dijous, com cada any, les diverses explotacions de Molló van fer pujar les eugues cap a Rojà. Això representa que les pastures del comunal del municipi resten per a les vaques. Es tracta de vuit ramaders –Canilla, Pastoret (pare i fill), Carol, Gascó, Teresa Buxeda, Can Becada i Can Freixa– que compleixen un autèntic ritual ramader. En arribar a Rojà, en presència del delegat comarcal d'Agricultura, es realitza un llistat dels caps que hi entren per lliurar-la a les autoritats franceses i també es paga la meitat del preu de l'aprofitament.
Curiositat:
Les eugues i els mulats que hi pugen han d’estar convenientment identificats amb un xip que els veterinaris francesos que hi ha a l’entrada de les pastures, comproven si compleixen la identificació europea. #elmanescalfañé






 

Tempus discurrit... 03-07-21

 Les eugues de Molló ja són a les pastures de Rojà (1)
130 caps passen l'estiu en aquest paratge del Conflent, un dret que recull el Tractat dels Pirineus

Les eugues de Molló ja són des del dijous 1 de juliol a les pastures de Rojà, a la comarca nord-catalana del Conflent. Una petita transhumància que es realitza cada estiu i que desafia la partició que va suposar el Tractat dels Pirineus.
Els 130 caps son de vuit explotacions i hi seran fins al setembre, quan els ramaders els aniran a buscar coincidint amb Sant Miquel.
Posteriorment, i després de deixar-los uns dies a tocar del Costabona, baixaran fins a Espinavell el 13 d'octubre dia de Sant Eudald per celebrar la tradicional Tria dels Mulats.

Allà, els propietaris coneixen l'eugasser que les controlarà tot l'estiu. Una tasca que històricament havia realitzat en “Cisco del Carol”, fill il·lustre de Molló des del 2010.

Curiositat:
Els drets de pastura son per a 130 animals de peu rodó i mentre les tres famílies (PASTURET, CANILLA I CAROL) de Molló tinguin bestiar no es perderan els drets. #ripollesmulats #quasiqmzero #tradicionsquenoshandeperdreRI #naturalocalRI #faunalocalRI #elmanescalfañé


Ostrins! Jo vaig veure aquests cavalls al Costabona, són impressionants!







 

Tempus discurrit... 02-07-21

 El dolmen del Puig d’Arques.
Un dolmen és uns construcció megalítica pròpia del neolític. El nom ve del bretó i vol dir taula de pedra.
Si és allargat s’anomena sepulcre de corredor ( Cova d’en Daina a Romanyà) i si està cobert de pedres petites, és un túmul i si aquest està vorejat de pedres grosses verticals rep el nom de cromlec. El més senzill son tres pedres: dues verticals i una horitzontal i s’anomena cista ( vol dir caixa).
El nom del Puig li ve donat per nombre de dòlmens que hi ha.
Arca = Caixa = Dòlmens = Taula
A la part alta, quasi a sota el mirador de fusta, trobem aquesta arqueta.
Es va restaurar fa uns anys d’una manera, per a mi, difícilment acceptable!!!
Un llosa lateral ha estat substituïda per una paret de pedres i morter.
Curiositat:
És el dolmen més gran de tot el massís de les Gavarres,exceptuant la Cova d’en Daina que és un sepulcre de corredor. #elmanescalfañé



 

Tempus discurrit... 01-07-21

 La carxofera, carxofer o escarxofera(Cynara cardunculus var. scolymus) és una planta conreada del gènere Cynara.
Originària del sud d’Europa. Es una planta que viu uns cinc anys i produeix 3 o 4 anys, ja que fins el segon no donen carxofes.
Ara comença a obrir-se per poder reproduir-se.
Curiositat:
És uns de les poques plantes de les que ens mengem les flors quan son tendres. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

Tempus discurrit... 30-06-21

 Heus ací el procés. Serveix per tapar ampolles de vidre amb tap de suro. Les cases on la producció de vi era petita el feien servir fins que va aparèixer un estri de ferrocolat que permetia fer més pressió, ja que anava amb una palanca. Servia també per tapar les botelles de conserva de tomàquet , quan es feien servir abans dels pots actuals. #mecanitzacióhumana #flosticsdefusta #elmanescalfañé







 

Tempus discurrit.... 29-06-21

 Avui una relíquia que us farà pensar una mica. Sabries dir per a què es feia servir??? Fins demà!!! #elmanescalfañé


Un obre-nous? Per picar pebre o cafè? No ho havia vist mai! 😱

Per tapar les ampolles de conserva

🧐🤔... algo relacionat amb fils? 🧵🧶


Jo també diria trencanous..

El meu avi i la meva mare tapaven les ampolles de conserva, majoritàriament, tomata. Servia per fer entrar el tap de suro. Ja,ja. Jugo amb ventatge, en tinc un a mig restaurar...

És per posar el taps de suro a les ampolles de conserva de tomata

Tempus discurrit... 27-06-21

 Mai fins a dia d’avui, la que fins ara sembla una incipient sequera, a finals de Juny el gram (Grama, agram o gram - Cynidon dactylon- és una herba adventícia que també té molt ús com a component de la gespa. ) havia estat de color groc.
Penso que els nivells freàtics tant del Vilar com del DARÓ estan baixant molt ràpidament i a primers d’agost ens podem trobar amb una manca d’aigua significativa!!!
Les autoritats no en parlen perquè els pantans tenen un bon nivell d’aigua acumulada, però les poblacions que depenem dels aqüífers penso que ho passarem malament. Des del gener només ha caigut 1/3 de la pluviometria anual i portem dos mesos: maig i juny sense pluja. Hi ha mots arbres que presenten estrès hídric amb caiguda prematura de fulles!!!
Curiositats:
“Oju al datu”
“Al tantu que va de cantu” #elmanescalfañé


Anem cap a sequera extrema

Fa patir😏

La captació d’aigua que té La Bisbal en terme de Fontanilles, entre el mas Bahí i el Ter, és la vostra garantia...


Tempus discurrit... 26-06-21

 Tot i la sequera, aquest vent de la gana (sud-oest) i les malures, les tomaqueres van donant el seu fruit. El tomàquet (Solanum lycopersicum) és el fruit de la tomaquera. Heus ací com estan creixent els de CMdlG.
També es coneix amb els noms de tomaca,tomata, tomàtic, tomàtiga i tomàtec.
La tomaquera també rep els noms de tomatera, tomateguera, tomatiquera i tomatiguera.
El nom del fruit deriva de la paraula nàhuatl xitomatl, "fruit amb melic". Actualment és un ingredient imprescindible de la cuina mediterrània.
Els primers que van arribar d’Amèrica eren color groc, i a Itàlia encara ni diuen pomodoro = poma d’or.
Curiositat:
A Catalunya hi ha un plat que fa temps que quasi ens defineix com a país : el pa amb tomàquet. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #alimentacionaturalBE #elmanescalfañé


Jo en voldré 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

A casa son mes o menys com les teves. Fan goig



Tempus discurrit...25-06-21

 Una llinyola és una eina que s'empra en diferents oficis per marcar línies rectes.
En la construcció de marges i parets de pedra en sec s'empra per anar alineant les pedres de manera correcta.
També s'empra per alinear plantes o per marcar en el terreny la planta d'una construcció.
Els fusters empraven la llinyola per marcar línies rectes damunt una fusta que s'havia de serrar o obrar d'una altra manera.
Ninyola, llinyola, guinyols, linyola, llendera o cordell es un estri senzill però eficaç, per evitar fer les regues o solcs torts.
Consta de dos manecs d’uns cinc centímetres de diàmetre i un sol cordill enrrotllat a cada un d’ells.
Hom el desenrotlla i clava els mànecs a terra tensant el fil per obtenir una llinia recta.
Sempre s’ha utilitzat per que la geometria de l’hort sigui perfecta.
Curiositat:
Tradicionalment la llinyola o llendera és feta d'un cordill prim i fort de fibres naturals: margalló, pita o espart i actualment s'hi fan servir fibres sintètiques.
#CMdlGBE #estrisdelcampBE #elmanescalfañé


Manescal, ets un pou de saviesa! Natura, vocabulari, història...


Tempus discurrit... 24-06-21

 Heus ací una part del manifest d’ahir.

Benvolguts connacionals,
Amb la Flama que ens arriba del Canigó encendrem aquesta nit de sant Joan, focs, fogueres i falles arreu dels Països Catalans. La Flama és el vincle d’unió de la nostra nació!

El 1964 va ser encesa al Castellet de Perpinyà. La Flama hi roman tot l’any. Per sant Joan és pujada i regenerada a la pica del Canigó. La Flama és memòria viva! Pertany al patrimoni immaterial dels Països Catalans! No la deixem apagar-se!
El 23 de juny del 1966, dos nord-catalans precursors, independentistes i a l’encop federalistes europeus, Josep Deloncle i Gilbert Grau, van portar la Flama al Coll d’Ares amb
l’activa complicitat de compatriotes d’Osona i del Ripollès mobilitzats pel vigatà Martí Cassany. Que ahir com avui ens il·lumini en la foscor de la repressió i conhorti els nostres compatriotes exiliats, empresonats i encausats! La Flama és record del passat. Arrela al llegat vinculat al Canigó dels insignes pares de la Pàtria, l’abat Oliba i Jacint Verdaguer. La Flama vertebra també el futur dels Països Catalans.
Amb la Flama volem poder reivindicar, per fi amb normalitat, el que som i el que volem.
Som: «els Països Catalans, una nació en marxa amb diferents ritmes i un mateix objectiu».
Volem els drets i les llibertats de les nacions lliures i independents.
Visca la Flama del Canigó! Visca sant Joan Festa nacional dels Països Catalans! Visca la Confederació catalana! Visca Catalunya!

Daniela Grau
23 de juny del 2021





Tempus discurrit... 24-06-21

 La foguera de la nit de Sant Joan!!!


 

Tempus discurrit.... 23-06-21

 Avui us animo, a la vigília de la diada del Països Catalans, 24 de juny, a participar en la rebuda de la Flama del Canigó que te lloc avui, 23 de juny, a moltes localitats dels Països Catalans. La Flama es guarda durant tot l’any al Castellet de Perpinyà i el dia 22 es puja fins el cim del Canigó on la gent, vinguda d’arreu, ha portat petits feixos de llenya i és regenera la Flama, que serà distribuïda, mitjançant unes rutes determinades per tots els pobles i ciutats gràcies als EQUIPS DE FOC!!! Visca els Països Catalans!!!
Curiositat:
Des del 1965, fa 56 anys, és regenera la Flama al cim del Canigó ( 2784 metres)!!!

 


Els primers en portar la flama a la Catalunya Sud van ser Gilbert Grau i Josep Deloncle. Catalans i activistes de la Catalunya Nord.