Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 05-04-21

 Els Quatre Gats fou una cerveseria cabaret inaugurat a Barcelona el juny de 1897,situat al carrer de Montsió, als baixos de la Casa Martí, edifici modernista de Josep Puig i Cadafalch.

Ocupava el solar del convent de Santa Maria de Montsió, un edifici del segle XIV que havia estat traslladat el 1888, pedra a pedra, a la Rambla de Catalunya

Va ser un dels nuclis del Modernisme a Barcelona.

Va ser creat i regit per Pere Romeu, que havia treballat com a cambrer al cabaret Le Chat Noir de París. Els seus socis foren el pintor Ramon Casas, el drapaire enriquit Maties Ardèniz i el banquer Manuel Girona.

Ràpidament va ser adoptat com a lloc de trobada d'artistes i personatges insòlits. En foren impulsors i habituals els artistes Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo i músics com Enric Granados, Isaac Albéniz o Lluís Millet. Els Quatre Gats s'inscriu en una llarga tradició de tertúlies, cenacles i caus d'art barcelonins. Al local s'hi realitzaren vetllades literàries, espectacles de titelles i d'ombres, informals vetllades musicals a càrrec de Granados, Malats, Albéniz, etc., lectures poètiques i sobretot exposicions d'art de Nonell, Pichot, Gosé, Torent o Picasso, les dues primeres individuals del qual tingueren lloc al local el febrer i el juliol del 1900.

Curiositat:

El quadre “Ramon Casas i Pere Romeu en tàndem”d’en Casas estava darerra el mostrador. 

#edificissingularsBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé

 



 

Tempus discurrit... 04-04-21

 El rellotge de llum construït pel rellotgerJuan Cabrerizo per encàrrec de la Banca Rosés, propietària de l’edifici a la Via Laietana, davant la finca núm. 69, de 1935, com a element publicitari de la companyia.

Està construït amb pedra artificial, ferramenta de llautó i discs de vidre glaçat. Marcaven les hores i els minuts amb esferes lluminoses. A la part central recreen l’efígie del déu Hermes amb l’escut de Barcelona, que precisament era el logotip d’aquesta banca, que als anys 50 del segle passat va passar a ser el Banco Condal, i no va tenir cura dels rellotges. Amb els anys, es van anar fent malbé per manca de manteniment.

El rellotge de Via Laietana és el segon que va construir el mestre Juan Cabrerizo, i es va inaugurar la nit de cap d’any de 1935. Sembla que havia tingut un carilló de fusta amb altaveus al terrat com a reclam publicitari.

A final dels anys 1980, la Conselleria de Governació de la Generalitat es va instal•lar en l’edifici de Via Laietana, 69, i va fer una reparació parcial del rellotge, que va funcionar durant un temps. Anys després, la conselleria va marxar de l’edifici i darrerament es trobava en estat d’abandó i molt malmès.  

#cosessingularsdeBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé

 



Tempus discurrit... 03-04-21

 La pera de Sant Joan o pera del Castell es un tipus de peres que destaquen per ser les més primerenques i les més petites.
El seu origen més probable és als Països Catalans, potser a Mallorca.
La perera (pyrus communis)que fa aquestes peres és un arbre caducifoli, les peres son menudes de color groc verdós clar amb una galta vermella a la banda on li toca el sol que fan uns 4 cm de llargada amb un diàmetre de 3 cm. L'arbre floreix entre març i abril i els fruits maduren entre mitjan juny i principi de juliol, d’aquí agafa el seu cognom. La seva polpa és blanca i cruixent. S'acostumen a menjar amb la pèla. Com a inconvenient té que es torna fàcilment “lloca”(fosqueja per dins) i per tant no es pot guardar.
Curiositats:
No totes les peres cauen per Sant Joan, que algunes en maduren per Sant Pere. No són les úniques peres lligades a un sant, n’hi ha d’altres com la de Sant Jaume, que madura a la darreria de juliol; la de Sant Llorenç, petiteta i groga o la candieta, a punt per Santa Càndia, patrona de Falset, a primers de setembre. 

#CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé

 





Tempus discurrit... 02-04-21

 Actualment la supervivència de l’espècie humana, en quant a l’alimentació, depèn en gran part a la pol·linització de les plantes ( un 85% son angiospermes, que tenen flor que es converteix en fruit que conté la llavor ( flor> fruit> llavor), i un 15% son gimnospermes, que les llavors no estan envoltades de fruit(pi> pinya> pinyó).
Hi ha dues classes de fecundació vegetal: directa en la mateixa flor o creuada des de dues flors diferents i depèn del vector: anemòfila, produïda pel vent o entomòfila per insectes.
Les abelles son els insectes pol·linitzadors per excel·lència, es diu que més del 80% de la pol·linització es obra seva. El del vídeo no es pas una apis melifera sinó un borinot.
Curiositat:
Les plantes que es pol·linitzen pels insectes, fan mes olor que les que ho fan pel vent. 

#CMdlGBE #naturalocalBE #faunalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 01-04-21

 Ahir la boira pixanera ens va obsequiar amb un reguitzell d’imatges com aquesta teranyina perlada a la figuera o les gotes de condensació de les branques de la freixa o aquesta rosada sobre unes flors. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé





 

Tempus discurrit... 31-03-21

 El cirerer ja ha florit!!!
El cirerer (Prunus Avium) es un arbre caducifoli originari d’Europa i Àsia Occidentals.
Es troba sovint en estat salvatge fins a 1500 metres d’alçada. Les cultivades, típiques en molts horts i jardins son el resultat del creuament de dues espècies: Avium i Cerasus.
No els hi agraden gaire les podes.
Les flors son blanques , agrupades amb 5 pètals; de polinització creuada per insectes, la floració sols ser a finals de mars principis d’abril.
La cirera és el seu fruit de tipus drupa( del llatí druppa = oliva). Les varietats més apreciades son: burlat, starking, hedelfingen, cor de colom i picota.
Curiositat: remenar les cireres, frase feta que vol significar a la persona que te poder i dirigeix els assumptes, sovint des de l‘ombra. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #conrreudirigt #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

Tempus discurrit... 30-03-21

 L’oli de colza.
Ara molts dels nostres camps es tenyeixen de color groc, un groc intens, degut a la flor de la colza (brassica napus).
D’ací a un parell de mesos, les espigues quederan d’un color fosc, i dintre d’elles hi haurà les llavors de la colza. Aquestes, una vegada recollides, se’n poden obtenir dos productes ben diferenciats: oli per a consum o biodièsel.
L’oli de colza, també anomenat de canola (una varietat canadenca), conté productes tòxics que extreuen amb hexans, un dissolvent potent. A Espanya cap a l’any 1981 va haver-hi una intoxicació pel seu consum (20.000 afectats i més de 500 morts) degut a que un oli destinat a usos industrials, tenyit amb anilines, es va desnaturalitzar i va pasar al consum humà.
Tota la colza que veiem als nostres camps va per a la producció de biodièsel a la planta francesa que hi ha Sete, en fabrica unes 500.000 tones.
Curiositat:
No fa pas massa el camp produïa productes per consum animal, ara per a estris mecànics de quatre rodes.
#naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

Tempus discurrit... 29-03-21

 Lluna plena o vella de Març, ideal per plantar patates, han d’estar una mica grillades, si son petites, millor plantar-les senceres, si son grosses, es poden partir a troços sempre i quan tinguin almenys dos grills i quan les plantem a uns 10 cms de la superfície, a menys profunditat les que neixen poden veure la llum i tornar-se verdes, llavors tenen solanina una substància tóxica que cal evitar. De totes maneres diuen: PAGÉS lluner no omple mai el graner. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


 


 

Tempus discurrit... 28-03-21

Els pigments biològics, també coneguts simplement com a pigments o biocroms són substàncies produïdes per organismes vius que tenen un color que és el resultat de l'absorció de la llum. 

Els pigments biològics inclouen els pigments vegetals i els pigments florals. 

Moltes estructures biològiques, contenen pigments en cèl·lules especialitzades, anomenades cromatòfors.
El color del pigment difereix del color estructural en el fet que és el mateix per a tots els angles de vista, mentre que el color estructural és el resultat de la reflexió o la iridescència, normalment causat per estructures multicapa.
La funció principal dels pigments en les plantes és la fotosíntesi, la qual usa el pigment verd clorofil·la.
Altres funcions dels pigments en les plantes inclouen l'atracció d'insectes a les flors per afavorir la pol·linització. #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

 

Tempus discurrit... 27-03-21

 Olivera milenaria a Sant Sadurní de l’Heura.
L'olivera (Olea europaea) és un arbre de la família de les oleàcies originari de l'Àsia Menor, Anatolia la part asiàtica de Turquia, que es conrea des de l'antiguitat a tota la conca mediterrània. La varietat silvestre rep el nom d'olivera borda o ullastre. Un lloc plantat d'oliveres és un olivar, oliverar o olivet.
Son arbres perennes i poden ser milenaris, entre 1000 i 2500 anys.
La fulla és d'un color verd fosc, al revers, en canvi, les fulles són de color verd gris platejat a causa de la presència dels estomes, que només són en aquesta banda inferior de la fulla, i eviten la pèrdua d'aigua.
El fruit és l’oliva, el pes de les olives varia entre 1 i 12 grams segons les varietats. Per exemple, són molt petites les olives de les varietats Arbequina i Koroneiki i són molt grosses l'Ascolana i la Gordal. De les olives s’en treu l’oli(entre un 15 i un 25 %).
L'insecte que causa els problemes més seriosos en l'oliva és la mosca de l'oliva(Bactrocera oleae), es combat amb el control biològic.
Curiositats:
A la conca del riu Sènia hi ha més de 4.500 oliveres milenaries.
Les de salar, tenen un pinyol més gran i tenen menys carn
A l'Antiga Grècia, l'oli d'oliva era considerat sagrat i era usat per ungir reis i atletes. #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #arbresmonumentalsBE #elmanescalfañé




tempus discurrit... 26-03-21

 El flamenc (phoenicopterus) es un ocell esvelt amb una alçada entre 80 i 150 cms. Hi han 6 espècies al Món, amb un bec característic i unes cames i un coll llarg, tenen 4 dits, 3 davant palmats i un de petit al darrera. Al bec superior te unes làmines que li permeten filtrar els fangs de llacs poc profunds.
Viuen des del nivell del mar fins a 5000 metres d’alçada. Fan un niu de fang on hi sol haver un sol ou, que coven 30 dies. Els adults tenen plomes de color rosa-vermellós degut als carotenoides de les algues i els crustacis(artemia salina en els salars).
Aquest de la foto, és metàlic i te dos caps, fet per un artista prop de Grenoble, estaba motoritzat i feia certs moviments.
Curiositats: vola amb el coll i les potes estirades, dorm sobre una sola cama i pot viure fins a 40 anys!!! 

#quasiqmzero #naturanolocal #faunanolocal #elmanescalfañé

 




tempus discurrit... 25-03-21

 L'església parroquial de Sant Sadurní de l'Heura és una construcció (1773-1777) de grans dimensions, d'una nau amb capelles laterals Els murs lateral presenten contraforts i les capelles tenen coberta de teula a una vessant, mentre que la nau és coberta a dues vessants. A la façana principal, orientada a migdia, hi ha la portada, amb obertura d'arc rebaixat i pilastres a banda. A la part superior d'aquest conjunt hi ha una fornícula i, més amunt encara, una rossasa o rossetó.

A la banda de ponent de la façana s'alça un campanar de base quadrada, i un altra campanar a Llevant. Hom creu que aquest campanar va formar part de les defenses del desaparegut castell de Sant Sadurní. La resta d'elements antics de l’època romànica es troben totalment tapats per l’arrebossat.

Curiositat:

Hi ha documentació relativa a l'església de Sant Sadurní des del 978, del període romànic conserva l'antic campanar, anomenat "campanar vell".

#quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #edificacionsantigues #elmanescalfañé




 

Tempus discurrit... 24-03-21

 L’adaptació al medi és vital per a la supervivència tant de l’espècie com la de l’individu.
Dintre del nínxol ecològic on vivim, les plantes, tot i que semblen lentes i dèbils, sovint ens donen exempla d’aquesta adaptació vital.
Sense aquest sentit adaptatiu la Selecció Natural no seria possible i l’evolució comporta la desaparició d’espècies, que no tenen per que ser les més débils, sinó les que menys s’han sapigut adaptar al medi.
#naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé






Tempus discurrit... 23-03-21

 El radar del Puig d'Arques, és un model de radar meteorològic que fou instal·lat l'any 2002. Està en un edifici de 19 metres d'alçada, ubicat al cim del Puig d'Arques, en ple Massís de les Gavarres, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (al Baix Empordà). Per a la instal·lació del radar , a part d’incloure mesures d'integració paisatgística i de la PÈSIMA restauració de l'entorn, com és el cas del dolmen, va fer falta asfaltar el camí que mena cap a Romanyà i ensorrar-hi un tub per a portar electricitat fins al radar.
Així mateix, es va condicionar un pis de la torre per a les funcions de vigilància forestal, substituint l'antiga torreta de guaita, transformant-lo en un magnífic mirador de 360 graus de vista.
Curiositat: l’Onze de Setembre els Amics de la ratafia hi fan una trobada on obsequien amb un tast de coca i ratafia. #naturalocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé