Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 30 d’abril del 2008

La Bruna dels Pirineus

La vaca caiguda





Vaca caiguda és qualsevol vaca incapaç de poder aixecar-se i incorporar-se per ella mateixa.


Degut:


  • A l'augment de producció de llet, gracies a la Sanitat (Sanejament e Higiene), a la forta inversió en Genètica(semen), a l’Alimentació (especialment Quantitat i Qualitat) i en la forma de donar-la: en una barreja única, equilibrada i acostada freqüentment,





  • A les vegades que es netegen els patis, és van tornant més fins i relliscosos,





  • I a algunes malalties: metabòliques i fins i tot infeccioses. Cada vegada més sovint trobem vaques que no es poden aixecar. Sempre cal tractar-ho com una urgència!!!



Les principals malalties que fan que una vaca no és pugi aixecar són:


  1. MASTITIS SÉPTICA (COLIFORME), és produïda per bacteris mediambientals, sol sortir quan hi ha pluges continuades i la temperatura ambiental no és gaire baixa. És de curs agut, el bacteri actua ràpidament i sovint l’animal presenta diarrea, la temperatura sols puja als primers moments i baixa ràpidament. Solen patir-la les vaques de més producció, i entra sempre des dels fems pel mugró cap a la cisterna, queda el mameller dur i deixa de fer llet blanca segregant un líquid aquós de color groc com si fos cervesa. La vaca queda parada, amb els ulls trists i de color gris degut que presenta un shock endotóxic produït per les toxines que estan a les parets dels microbis que han provocat la mastitis. És per això que sovint injectant amb antibiòtic agreugem el procés

  2. METRITIS SÈPTICA, és produïda per una infecció a la matriu que és incapaç de buidar-se desprès del part, sol sortir entre els tres i els quinze dies, la vaca està deprimida, té febre i sol fer molta pudor.

  3. HIPOCALCÈMIA AGUDA (febres de la llet), normalment entre 12 i 48 hores desprès del part, encara que podem veure vaques que no és poden aixecar fins i tot 15 dies abans. La causa cal buscar-la en una deficient alimentació en el pati de les eixutes o bé que estan masses dies en el pati de lactació abans del part. És per tant una malaltia perfectament eliminable amb una alimentació correcta en el pati de les eixutes. Només la pateixen les vaques i solen agafar-la després del 2on o 3er part, essent quasi sempre repetitives, sinó corregim la ració de les eixutes.

  4. DEGENERACIÓ MUSCULAR i/o ESQUELÈTICA, moltes vegades és posterior a la hipocalcèmia i degut als esforços que ha fet l’animal per poder incorporar, presenta una lesió muscular greu que l’impedeix aixecar-se, la calç ha fet efecte, però la lesió muscular és greu i no és sol recuperar ja que cada intent per aixecar-se l’hi augmenta la lesió. Solen tenir de sacrificar-se. També pot ser que tingui una lesió òssia: ruptura o dislocació el pronòstic serà sempre dolent. Cal lligar les cames abans que el mal sigui irreparable.

  5. MALALTIES METABÒLIQUES (Potassi & fetge gras), és sol donar en vaques grasses, sovint degut que els hi ha costat molt de quedar prenyades s’engreixen allargant-se la lactació i fer poca llet o bé eixugant-les i restar molt temps eixutes. La condició corporal al moment del part sol estar per sobre de 4, presenten degeneració grassa del fetge i esteatosi hepàtica (acumulacions de greix entre les cèl·lules del fetge).Presenten distòcia, retenció placentària, cetosi (cetona), metritis i sovint torsió o desplaçament de quall.



Quant l’animal està a terra pot estar:


a.- contenta i alerta: menja, no té febre, orelles calentes, femta normal, pols normal, remuc quasi normal--> problemes mecànics: fractures o luxacions o degeneració muscular o compressió del n. Obturador o lesió medul·lar.


b.- apagada i deprimida: anorèxica, sovint amb febre, orelles fredes, femta tova, pols elevat, contraccions dèbils i lentes--> problemes metabòlics: Hipokalèmia o hipocalcèmia o mastitis i/o metritis sèptica o peritonitis.


Seqüència Patològica:


1.- HIPOCALCÈMIA: moltes vaques intenten aixecar-se quan encara estan dèbils i sovint tenen un llit dolent i/o relliscós, cauen i s’agreugen els problemes mecànics i musculars. Com més intents per aixecar-se major és el grau de lesió.


2.- LLIT INADEQUAT: falta de llit adequat, tant en llit calent (palla), com en llotges (cubículs), manca de local per aïllar-les durant el part, part en terra relliscós o sobre el ciment.


3.- LA LLUITA PER AIXECAR-SE: pot arribar a produir la mort, per aturada cardíaca aguda, però sovint és solen recuperar si es deixen tranquil-les al cap de 2-3 setmanes..


CONSELLS:


Com més temps a terra pitjor serà el pronòstic.


  • Imprescindible un BON llit.

  • Necessitat de sala de parts o zona de maternitat.

  • O bé d’un local apropiat per poder separar les malaltes, millor si és terrer que no pas cimentat.

  • Les vaques a terra no es poden vendre: ja que no pot entrar cap animal a l'escorxador si no es pel seu propi peu.

  • Caldrà una eutanàsia a la pròpia explotació