Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

diumenge, 17 de març del 2024

17-03-24

Concert de qualitat amb les germanes Motis ahir al Mundial dintre del cicle Vipsbalsound






16-03-24

 Ruta Modernista-41
L’esgrafiat.
L’esgrafiat és molt més sòlid que la pintura, té un to de més vistositat i és més resistent a la intempèrie. Hom el treballa a dues tintes, com si fos un aiguafort, però també pot tenir diverses tonalitats, i llavors en resulta un art mixt entre la pintura i l’esgrafiat. L’esgrafiat té innombrables aplicacions en art.
L’esgrafiat fou emprat en l’època modernista tant en interiors com en exteriors. 
El procés consisteix en estendre un primer arrebossat (anomenat trepa), es deixa endurir i, un cop ja sec i passat un temps prudencial (preferiblement dos o tres dies), s’estén una altra capa fina del mateix color (s’anomena defensa). Tot seguit i encara tendre, s’estén el morter de diferent color.
Per aconseguir-ho, la tècnica més emprada és l’estuc, que consisteix en posar una capa de morter de calç o pòrtland sobre un altra capa prèvia d’un color més fosc i després mitjançant un motlle dibuixar-hi tota classe d’imatges repetitives; buidant-les per tal de mostrar la primera capa. 
Curiositat:
La tècnica ja ve de l’antiga Grècia i Roma, usada més endavant pels àrabs, al Renaixement i finalment al Modernisme Català. 
Al s. XV a Venècia sorgí l’estuc venecià o “lustre venecià”.
 #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé






 

15-03-24

 Si ahir encara no corria, avui 15-03-24, ja canta fluixet el Vilar!!!#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





14-03-24

 Tot i que el Vilar encara no corre, les últimes pluges han omplert els seus gorgs. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

13-03-24

 Ruta modernista - 40
C Mallorca, 291-293, casa Thomas
Extraordinari edifici projectat per en Lluís Domènech i Montaner, tot i que 14 anys més tard va pasar d’un edifici industrial familiar a un edifici de vivendes, per Francesc Guardi i Vidal.
Construida per el fotogravador i impressor Josep Thomàs i Bigas que traballaba en gravats i ilustracions d’alta qualitat.
Cal destacar la rajola vidriada en tons blavosos i una mena de botons que li donen relleu. Al centre de la balconada del principal hi figura un au Fènix.
Presenta dues tribunes: una al principal i un altra al 1 er. pis, en els dos laterals de la façana, el cos central de la qual consta de tres eixos menys el baixos, que en lloc de porta es un gran finestral que dona llum a la planta baixa i al semi-soterrani.
Destacar que cada pis té balconades ben diferents.
Curiositat:
El coronament central està rematat emb pinacles on trobem els Escut de Catalunya i la Creu de Sant Jordi #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé