Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 23 d’agost del 2021

23-08-21.... tempus discurrit

 El bitxo de Girona ,pebrot blanc o pebrot de trampó (capsicum annuum) és un pebrot propi de la província de la Girona, d'origen incert, que es recol·lecta des del juliol fins a l'arribada de la tardor.
La seva conservació com a espècie ha estat gràcies als hortolans del pobles i les cases de pagès.
De color groc-verdós, sabor suau i forma allargada i prima, té una mida aproximada de 15 cm.
El seu tret diferencial és la dolçor del seu gust, així com una aroma intensa i una pell molt fina.
Per tal de mantenir-lo durant tot l’any, tradicionalment se’n feien conserves en vinagre i sal, ideal per amanides o pica-pica.
També és un tipus de pebrot molt indicat per escalivar o fregir, ideal com a acompanyament de carns.
Curiositat:
Formula magistral d’en Jordi Roig:
1000 cc H2O
30 grams de ClNa
200 cc d’àcid acétic
400 cc d’oli extra.
Rentar, treure les llavors, trocejar o fer-ne tires, posar en pots, cobrir amb la barreja feta i tapar.
Cal tenir els pots capgirats durant 2 dies, després ja es pot consumir o guardar cap per munt més o menys un any !!! #CMdlGBE #naturalicaBE #floralocalBE #conservesdelatieta #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

22-08-21... tempus discurrit

 Vinificació 4.- Hem passat de la fase inicial de la fermentació i comença, a poc a poc, la intermitja.
Es comencen a veure petites gotes de CO2 que s’enlairen.
Tot en 72 hores des del trepitjat del raïm.
Ara les reaccions químiques estan accelerades ens trobem en una fase convulsa que fa que el most pugi i baixi.
Tot això gràcies als llevats!!!
Llevat és qualsevol fong microscòpic unicel·lular que són importants per la seva capacitat per a realitzar la fermentació d’hidrats de Carboni, produint diferents substàncies. Per exemple com el Saccharomyces cerevisiae que serveix per a la fermentació de la cervesa, el vi o per el pà de forner; es un ascomicet dels quals se’n coneixen més de 60.000 espècies. La tófona, la múrgula o rabassola, el penecillium o la candida en son.
Es reprodueixen asexualment per gemmació o brotació en un parell d’hores i sexualment
Encara que els llevats siguin organismes unicel·lulars algunes espècies han esdevingut pluricel·lulars.
Prové del llatí (fermentum) que significa fermentació. La paraula llevat ens remet a l’experiència visual de la massa de pa que es lleva quan s’afegeix llevat de farina.
El seu nom alternatiu ferment ve del llatí (fervere), que vol dir bullir, i prové del moviment del most durant la producció de vi o cervesa.
Curiositat:
També en tenim nosaltres mateixos a la flora intestinal o microbiota, junt amb bacteris, uns dos quilos que intervenen en la digestió així com a la regulació del sistema immune. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé




 

21-08-21... tempus discurrit

 Els meus nets hem van cridar esverats car havien descobert un colibrí menjant a la sàlvia. No anaven pas massa errats!!!
El cas es que hi havia aquesta papallona o borinot que s’anomena BUFAFORATS
El bufaforats, borinot carter, papallona colibrí, barrinol ros, o mosca boja(Macroglossum stellatarum), és una papallona diürna, d’uns 3-4cms., te espiritrompa i tots els seus parents son nocturns.
Pot volar lluny i és molt actiu. Sol estar en prats florits tot i que també es deixa veure en medis urbans.
És un gran pol·linitzador!!!
Curiositat:
Segons algunes creences, si hom en veu un borinot carter afirmen que rebrà notícies importants molt aviat. 😳. #FaunalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé

Doncs sí que tenien raó! S’assembla moltíssim!

I normalment noticies bones. (a França d'aquesta papallona se'n diu "bonne nouvelle")


 

20-08-21.... tempus discurrit

 Vinificació -3
Si no volem el barret( procés de vinificació en negre) el treiem i fem un primer filtrat del vi anomenat: desenfangar.
Durant els segles XVIII i XIX els científics Lavoisier i Gay-Lussac van experimentar i determinar la reacció que descomponia el sucre en alcohol i gas carbònic; i Pasteur va determinar que sense llevats, la reacció no es produïa i és més o menys la següent:
Sacarosa i fructosa + llevats( ) = Energia (en forma de calor) + CO2 + etanol + glicerina + ac acetic + ac làctic.
C6H12O6 (sucres)= 2 CH3CH2OH (alcohol) + CO2 ; o sia una molècula de sucre en dona dues d’esperit de vi junt amb el diòxid de carboni i la calor produïda.
Aquest calor cal controlar-lo per evitar que morin els llevats i apareguin sabors estranys!!!
Aquesta formació d’esperit de vi, està limitada a 15 graus alcohòlics ja que a 15 moren els llevats, per això les graduacions dels vins negres no passen mai de 15
Curiositat:
Un raïm té un 85% de polpa, un 7% de pellofa, un 5% de rapa i un 3% de llavors. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

19-08-21... tempus discurrit

 Vinificació 2 .-
Després del premsat, i de treure la rapa entrem en un procés químic que necessita l’ajuda dels llevats.
Aquesta fermentació te tres fases: 1- inicial o d’inducció, creix el nombre de llevats però els sucres encara no es transformen; 2- fase central més tumultuosa on els llevats es multipliquen per transformar els sucres i 3- una fase final que el mateix esperit de vi mata els llevats parant la fermentació.
La fase dos, també provoca l’obtenció en menor mesura de diverses substàncies com ara glicerina, àcids i altres alcohols que tindran un paper important en l’estructura organolèptica del vi.
Simultàniament podem deixar-hi les pellofes i d’ací en treure'm color, cos, aromes i tanins, aquest procés se’n diu maceració.
Curiositat:
A la part superior, si fem maceració, si forma una capa que es diu barret Després de 48 hores podem veure l’evolució de la vinificació. #CMdlGBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé