Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 26 de gener del 2022

26-01-22 tempus discurrit...

 Gatosa o argelaga???

La gatosa (Ulex parviflorus) és un arbust genistoide completament eriçat d’espines, semblant a l’argelaga (Genista scorpius), però encara més punxós. Les espines de la gatosa són densíssimes, llargues d’uns 2 cm,

L'argelaga borda, argelaga, argelaga de bosc, argelaga de marge, argelaga de muntanya, gatosa (negra) o argilaga (Genista scorpius) és una planta arbustiva molt espinosa i ramificada, semblant a la ginesta.
La gatosa és més petita i ramificada que l’argelaga. En molts llocs diuen gatosa a l’argelaga i argelaga a la gatosa.
La gatosa floreix a l’hivern, llavors canvia l’aspecte pel groc lluminós de les nombroses flors papilionades. El to de color de les flors de la gatosa és un groc llimona, més clar que el groc ataronjat de les flors de l’argelaga, que floreix a la primavera.
Curiositat:
La gatosa seca es feia servir per socarrimar els pels del porc el dia de la matança, degut a que es crema molt ràpidament i no te temps de cremar la cansalada. Refrany: foc d’argelaga, foc de rialla!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

25-01-22 tempus discurrit...

 Contrallum-44
Rambla Catalunya a les 8 del matí. #contrallumdefoto #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

24-01-22 tempus discurrit...

 El teatre Principal de les Rambles.
Teatre de la Santa Creu i també Teatre de l'Hospital, és el teatre més antic de la ciutat i un dels més antics de la Península. Situat a la Rambla, número 27, funcionà des de la segona meitat del segle xvi fins al 2006, i fou novament obert el 2013; tancà definitivament el febrer de 2017.
De 1872 a 1906, al local de la planta superior s'instal·là la seu de l'Ateneu Barcelonès.
El primer edifici era de fusta i estava situat al costat de l’Hospital i era una donació d’un terreny (l’horta d’en Trentaclaus), d’aquesta manera amb els guanys es podia mantenir l’hospital.
El primer nom va ser: Casa i Corral de les Comèdies. Cap al 1600 es va construir el de pedra. Cap el 1840 va adoptar el nom de Principal per distingir se del Nou i sobretot del Liceu.
Curiositat:
Havia arribat a tenir prop de 2.000 localitats. Al s. XIX si obrí als baixos el famós café-restaurant LION D’OR, amb unes destacades tertúlies literàries.

#edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

23-01-22 tempus discurrit...

 El discutit monument a Colon.
Situat al plaça del Portal de la Pau, una de les antigues portes d’entrada a la Barcelona medieval, al costat de l’edifici que porta el mateix nom i que es va construir a principis del s. XX com a estació marítima de BCN. La plaça és la intersecció de la Rambla i el Passeig de Colon.
El monument fou construït per a la Expo Universal de 1888.
Hi van intervenir multitud d’artistes, especialment escultors.
Durant molts anys va ser una icona per BCN i era representatiu de la ciutat.
Tres teories sobre cap a on senyala el dit: 1a. No senyala cap Amèrica ja que hauria de senyalar Rambla amunt i no s’entendria.
2a. A l’India sense passar per Turquia, ja que és on volia anar.
3a. Diuen que senyala Gènova on va néixer.
La veritat és que senyala cap a l’illa de Mallorca!!!
Curiositat:
Els 8 lleons de bronze situats a la base van ser traginats en carros per en Cebrià Calvet, àlies en Canuto, de Castellterçol. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




ramonmatarrodona

Ostres!! Per aixó es va auto-construir un monument a Castellterçol, el Canuto. 😂

22-01-2022 tempus discurrit...

 Quan hi ha baixes pressions, les sortides de Sol tenen al·licients que multipliquen la bellesa del moment. #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

21-01-2022 tempus discurrit...

 Contrallum-43.
Llums de Nadal. #contrallumdefoto #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé