Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 24 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 24-04-21

 Contrallum-32.- El Convent al capvespre, abans de que el Sol s’en vagi a dormir. #naturalocalBE #contrallumsnaturals #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 23-04-21

 Per S. Jordi espiga l’ordi i algun camp de blat, tot hi que de ben segur que el blat espigarà per S. Marc.
L'ordi (Hordeum vulgare) és una planta herbàcia, d’espigues amb arestes. És un cereal de gran importància tant per als animals com per als humans. En conreus de cereals al món, és el quart, tant en termes de quantitat produïda (136 milions de tones) com d'àrea de cultiu (566.000 km²).
La llavor d'ordi és de forma afusada, més gruixuda en el centre i va aprimant-se cap als extrems. La closca de l'ordi és d'utilitat en els processos de maltatge i cerveseria.
Hi ha dues espècies principals: el de dos carreres que s’utilitza en cerveseria i el de sis carreres que va per alimentació animal.
L'ordi germina a una temperatura mínima de 6 °C, floreix als 16 °C i madura als 20 °C. Tolera molt bé les baixes temperatures i arriba a suportar els deu graus sota zero.

Curiositats:
La cervesa d'ordi fou probablement la primera beguda produïda pels humans del neolític
No s'ha de confondre amb la civada (Avena sativa) malgrat que en algunes contrades valencianes de l'ordi se'n digui civada, probablement per influència del castellà cebada, que sí és el Hordeum vulgare. #quasiqmzero #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #pagesiadelterritori #elmanescalfañé

 








Tempus discurrit... 22-04-21

 Sant Esteve de Peratallada és una esglèsia romànica de doble cos, doble absis i espadanya frontal amb quatre obertures, dues de les quals tenen campanes i una fornicula al mig (actualment sense cap imatge). Construïda al segle XIII amb carreus ben tallats pertany al romànic tardà empordanés.
Els absis conserven les finestres romàniques, en el més meridional (migdia o Sur) si va alçar una torra.
Dintre podem trobar l’ossera d’en Gilabert de Cruïlles, senyor de Peratallada, una caixa policromada amb inscripció mortuòria.
La primera menció es del 1202 i es parla del DELME del Sr. de Cruïlles envers el bisbe de Girona de la parròquia de Santi Estephani de Petracissa. Hi ha constància d’uns goigs on es venerava una “Santíssima Majestat” romànica, ara desaperaguda.

Curiositat:
L ‘església està fora muralla davant la porta Nord i prop del mas Bou Negre on hi ha un jaciment pre-romà. #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #empordanetBE #elmanescalfañé







 

Tempus discurrit... 21-04-21

 La “Solanum tuberosum” (en quetxua: papa > batata = boniato > patata, també trumfa, trumfo, pataca, patana, creïlla) es originària de la “CORDILLERA” i es cultiva fins a més de 4.000 m. d’alçada. La van portar a Europa els espanyols i es va convertir durant els segles XVI, XVII, XVIII i XIX en una menja que va salvar de la fam a molta gent. Tal com vàrem comentar en un altra post hom les cultiva com els quetxues en cavallons i fent servir el gota-gota. Enguany hem plantat la varietat de “bufet” molt gustosa després de bullir-la, xafar-la i regar-la amb un bon raig d’oli d’oliva.
Necesita un fotoperíode de 14 hores i una temperatura de la terra entre 7-17 graus. Amb aigua i temperatura de 20-24 graus te una producció òptima.
Curiositats:
Tot i que ha alimentat moltes generacions d’europeus, hi ha hagut períodes de carencia degut a les malures, especialment al míldiu de la patata, que entre els anys: 1846 i 1849 va provocar “la gran hambruna” a Irlanda, on va morir més d’un milió de persones i en va obligar a emigrar més d’un milió més. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

Tempus discurrit...20-04-21

El color groc d’alguns dels nostres camps, tal com vàrem dir en un altra post, es degut a la flor d’una planta que els “jardiners del territori”, els nostres PAGESOS: tant agricultors com ramaders han sembrat ( més de 100.000 Ha. a la Península ) per obtenir uns rendiments de 2.500 quilos/Ha. El groc dèiem, ha fet un canvi d’intensitat degut als 15 litrets que van caure fa uns dies, fins llavors era un groc desnarit, sense força.
M’agradaria saber els milions de fotos que s’han fet!!!
Es normal que fem fotos, el que no ho és, es que trepitgem els cultius, fem rams de flors, etc...
El que molta gent pensi que el “camp” es de tothom, també cal pensar que uns quants, els pagesos, el necessiten per viure, i sovint per sobreviure, ja que a l’agricultura mai 2 + 2 es = 4. Factors incontrolables poder fer que les collites siguin escadusseres!!!
Curiositats:
Millora l’estructura del terreny.
Controla les males herbes.
Trenca el cicle de malalties dels cereals.
Evita l’erosió del terreny.
Ajuda a la rotació necessària dels cultius. #quasiqmzero #naturalocalbe #floralocalBE #humanitzaciodelmedi #elmanescalfañé






 

Tempus discurrit...19-04-21

 La pomera (malus domèstica) es un arbre caducifoli, originari del Caucas prop del mar Caspi.
Se’n produeixen més de 55 milions de tones anualment.
Les flors son hermafrodites amb pètals blanquinosos amb tons més o menys rosats.
Floreix ara però la poma madura a la tardor.

No floreixen en les zones tropicals, car requereixen acumular major quantitat d'hores de fred (temperatures inferiors a 7 °C.) durant el repòs hivernal.

Hi ha moltes varietats: Golden, Golden reinder, Starking, Red chief, Royal gala, Mondial gala, Buckeye, Fuji, Grany smith i les mes locals: Del ciri, Beneixama, etc...
Curiositats:
N’hi ha de famoses com per exemple la d’en Guillem Tell i la mossegada d’una marca tecnològica!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé




 

Tempus discurrit... 18-04-21

 El modernisme a BCN!!!
Al 1858 es vàrem enderrocar les muralles de Barcelona, es va proposar un pla per l’Eixample que va ser aprovat per l’Ajuntament, però el Govern Central va imposar el d’Ildefons Cerdà, que anava des de Montjuïc fins el Besòs, la burgesia barcelonina el va rebutjar al començament ja que venia imposat.
Es va construir, gràcies a la industrialització, durant els últims 20 anys del S. XIX i els 20 primers del S. XX. Període que va coincidir amb el MODERNISME.
Tot l’Eixample constitueix un conjunt arquitectònic modernista únic a Europa.
Així doncs passejant podreu admirar les portes i les entrades de les cases, amb ascensors de fusta i làmpades amb llautons excel·lents, aquí en teniu un exemple senzill de la Rambla De Catalunya
Curiositat:
Fixeu-vos en les làmpades que una te la part del vidre amb una curvatura més pronunciada que l’altra, la restauració, al trencar-se, no es va fer de forma massa acurada. #casessingularsBCN #humanitzaciódelmedi #artesaniadelmetall #quasiqmzero #elmanescalfañé

 






Tempus discurrit...17-04-21

 Els panots de Barcelona.
Hom sap que el panot de la flor apareix documentat per primera vegada al 1906 i va ser escollit amb quatre dissenys més que va proposar l’Ajuntament, per les voreres de l’Eixample barceloní.
Fins llavors, la vorera solia ser de terra compactada i la burgesia que va començar a construir per sobre de la Pl. Catalunya (fora muralla), no volia pas embrutar-se les sabates, per això i com que la producció de ciment-porlan era important és va escollir el “panot hidràulic”, que tenia el dibuix per evitar resllicar en dies de pluja.
El panot Gaudí, dissenyat per ell mateix per a la casa Batlló (coneguda també com a la Casa de l’Aigua) representa un fons marí, però les figures no estan en una sola rajola, se n’han de juntar varies per poder veure els cargols, meduses i algues que hi figuren. Te forma exagonal, monocolor i també és hidràulic. Es coneix mundialment com a Mosaic Gaudí. Un disseny més de l’interminable Gaudí.

Curiositat:
L’expressió que diu: “ets de can Fanga” va sortir de l’Esquella de la Torratxa i era per el clam popular contra l’Ajuntament, per les voreres de terra compactada que embrutia les sabates dels barcelonins quan plovia. #panotsBCN #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

Tempus discurrit... 16-04-21

 Cases centenàries de BCN!!!
Passejant per la ciutat pots descobrir comerç de proximitat que s’ha mantingut durant el temps, especialment el S. XX, algunes botigues venent productes ben específics com: barrets, ciris o espelmes, manetes o picaportes, ganivets o estisores....
Segurament tenen els dies comptats, la tendència actual és la “VENDA FREDA”, sensa contacte personal ni assesorament. Poc que ens podrem queixar quan veiem els nostres pobles i ciutats sensa comerços!!!
Curiositat: les tres primeres fotos pertanyen a la “casa de barrets” on hi compro les gorres!!! #casessingularsBCN #humanitzaciódelmedi #comerçproximitatBCN #elmanescalfañé