Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 2 de desembre del 2021

02-12-21 tempus discurrit...

 El mercat de Rialto. Venezia

La zona es va establir al segle IX, quan una petita àrea al mig de les Illes Realtine a banda i banda del riu Businiacus es coneixia com el Rivoaltuso el "canal alt". El Businiacus es va convertir en el Gran Canal, i el barri del Rialto, icupa el marge esquerre.

Rialto va ser important l'any 1097, quan el mercat de Venècia es va traslladar allí, i al segle següent es va instal·lar un pont de vaixells a través del Gran Canal que permetia accedir-hi. Aviat va ser substituït pel famós pont actual

El mercat va créixer, tant al detall com al major. S'hi van construir magatzems, incloent el famós Fondaco dei Tedeschi a l'altre costat del pont. Mentrestant, van aparèixer botigues amb tota classe de productes. L'escorxador de la ciutat també estava a Rialto.

La major part dels edificis del Rialto van ser destruïts en un incendi l'any 1514.

Curiositat:

La zona segueix sent un barri molt concorregut, amb el mercat diari de les hortalisses (Erberia) i el mercat de peix del Campo della Pescheria, però recorda molt la Boqueria, que s’ha convertit en un lloc per turistes. #edificissingularsdelmón #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







 

01-112-21 tempus discurrit...

 Santa Llúcia de l'Arboç, és una ermita del municipi de la Bisbal d'Empordà, situada a la Serra dels Perduts, a les Gavarres, prop del poble de Sant Pol. El temple actual es va construir l'any 1717, format per una sola nau reforçada amb contraforts. A la llinda de l'entrada hi ha un escut amb la creu de la Bisbal i dos ulls, símbols de Santa Llúcia. El campanar és de cadireta, amb esferes de ceràmica de la Bisbal. Al costat de l'ermita hi ha restes de la casa de l'ermità, habitada fins a mitjan segle XVIII.
L'ermita es va construir sobre un edifici més antic conegut com a Sant Nazari de la Ganga, que ja existia l'any 891, tot i que des del 1367 consta el culte a Santa Llúcia.
Curiositat:
Pels volts del 13 de desembre, festivitat de Santa Llúcia, s'hi celebra un aplec, amb esmorzar d’hivern, ofici, sardanes i dinar popular!!!

#CMdlGBE #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




30-11-21 tempus discurrit...

 El ghetto hebraic de Venezia, situat al sestriere (barri) de Cannaregio, deu el nom a “gheto o getto” que vol dir fundició, ja que en aquest lloc hi havia hagut foneries de ferro.
Es tancava cada nit, ja que era una petita illa (ghetto antico) que només tenia dos ponts per entrar-hi, i hi ha els edificis més alts de la ciutat ja que no es deixava créixer horitzontalment.
Encara es poden visitar 5 Sinagogues: Tedesca, Canton, Levantina, Spagnola i Italiana, i el museu hebraic.
Fou creat al 1516, però s’hi van començar a refugiar a partir del 1492 jueus que venien d’España i Portugal.
Hi ha uns bronzes a la Casa di Reposi, que escenifiquen el lloc on els nazis els van reunir per deportar-els cap els camps d’extermini.
Curiositat:
És el més antic del Món i i dona el nom a tots els altres. #ghettodevenezia #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé

 






29-11-21 tempus discurrit...

 Ahir va glaçar per primera vegada aquesta tardor, -3 C!!!
Diada variada: collir les albergínies i els bitxos de Girona abans que quedin tocades pel fred!!!
Caminada per les Gavarres amb sorpresa de quatre pinatells de botó i segona cabada dels calçots, feina feta no té destorb. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero




 

28-11-21 tempus discurrit...

 La favera o fava (vicia fava) és una lleguminosa que s’empra tant en alimentació animal com en humana.
Se’n aprofita tant la tavella com la llavor. La planta (fava major) creix fins a 1m. i és consumeix quan encara es tendre, en canvi la fava minor només arriba als 40cms. i s’utilitza pel bestiar ni diuen també fava cavallar, ha sortit una varietat que arriba a tenir un 45% de proteïna bruta, més que la soja.
Amb les últimes pluges, les que vàrem plantar per S. Teresa (15 d’octubre) ja tenen bona pinta.
Curiositat:
Últimament els pastissers la posen dintre del tortell de Reis per fer pagar la festa al qui li toca #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

 

27-11-21 tempus discurrit...

 Scola grandi de S. Rocco.
Fou creada per asistir als ciutadans en temps de pesta. Sant Roc fou declarat sant patró de la ciutat al 1576.
La ”Scuola” era una germandat cívic-religiosa per ajudar als necessitats, no era pas ben bé un gremi. Al costat hi ha l’església on reposen les restes de S. Roc (sic).
Està adornada amb pintures d’en Tintoretto, que hi va treballar més de 20 anys!!!
Una espectacular crucifixió (12x 5 m. ) és destacable a la sala de l’alberggo.
A sala superior capitular, cal destacar la fusteria esculpida i les làmpades que es treien en processó.
A l’inferior la columnata que aguanta la superior.
Curiositat:
Per ser una Scuole Grandi tenien de ser més de 500 membres. #edificissingularsdelmón #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






 

26-11-21 tempus discurrit...

 Ahir dijous, diada de plou i fa Sol, normalment associat a aquest fenomen apareix l’arc de S. Martí. Curiositat: El mite diu que va fer una juguesca amb el diable per veure qui dels dos feia un arc més bonic i gran. Sant Martí el va fer de vidre, de set colors brillants. El dimoni el va fer més petit, més a poc a poc i de colors més difusos; a més, el va fer de gel, que es va desfer mentre se'l miraven. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





25-11-21 tempus discurrit...

 La Accademia di Belle Arti és l'escola de Belles Arts de Venècia, coneguda popularment com a l'Acadèmia. Les obres dels seus alumnes van ser l'origen de la pinacoteca d'aquesta institució anomenada Galeria de l'Acadèmia, que conserva una de les més grans col·leccions d'art italià i és un dels més importants focus turístics de la ciutat de Venècia.
Actualment ocupa tres institucions locals: l'Escola de la Caritat (Scuola della Carità), l'Església de Santa Maria della Carità en el camp homònim i l'ex-convent dels Canonges Lateranensos.
Conserva peces mestres de la pintura veneciana fins al segle XVIII, ordenades cronològicament.
Curiositat:
Val la pena visitar-la, no només pel contingut sinó pel continent, que és molt remarcable!!!
Particularment l’absis de l’església que hem va recordar una obra d’en Gaudí.
#artdetotelmón #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

24-11-21 tempus discurrit...

 L'apagallums (Macrolepiota procera), també anomenat paloma, bolet del frare, capell del senyor, coloma, cogomella, cogombre, farinosa, maneta, pamperol, pampinella, paraigua o paraigües, pentinella ronyosa, pota d'ase i senyal d'alzina, és un bolet comestible de l'ordre dels agaricals. És un bolet fàcil de reconèixer; creix en tota mena de boscos. És molt comú i es pot trobar en grups nombrosos a finals d'estiu i tardor. És molt bon comestible, apte per fer a la brasa o arrebossat; cal treure el peu ja que és dur i fibrós.
També es pot cuinar com si fos la base d’una pizza i posar ingredients a sobre, és bo treure-li la cutícula escamosa del barret. Quan el barret encara està tancat, es pot farcir de carn i es pot fer al forn, amb mantega i formatge ratllat.
Curiositat:
Només es pot confondre amb una lepiota tòxica, però es petita, mai passa de 7-8 cms d’alçada i al trecar-la queda de color roig. Per tant cal rebutjar els exemplars petits. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

23-11-21 tempus discurrit...

 La góndola veneziana.
La llacuna Veneziana té uns 550 km2. Hi ha més de 100 illes, evidentment que el medi de transport havia de ser aquàtic.
El nom ve, sembla ser, de bressol i de balancejar-se, per la forma i la manera que es mou.
Diuen que ni havia hagut més de 10.000, ara en queden unes 500 i son totes dedicades al turisme; abans cada casa en tenia una i les classes acomodades tenien gondoler propi. L’entrada principal de les cases era aquàtica i la terrestre solia ser pel servei. Les actuals tenen una eslora de uns 11 metres i a proa una peça metàl·lica, el “ferro di prua”, son planes i totes de color negre.
Curiositat:
No son simètriques ja que el gondoler, la forca i el rem estan al costat dret, i per dominar-la millor és més ample, 24 cms. del costat contrari. #barquescurioses #estrisendesúsoquasi #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé