Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 12 de maig del 2021

Tempus discurrit... 12-05-21

 Passejant pel barri de la Ribera(3).
El Born
El Mercat del Born és un dels primers i més importants edificis construïts amb ferro a Barcelona.
L'estructura de columnes de fosa i cavalls metàl·lics va ser fabricada per La Maquinista Terrestre i Marítima.
Va funcionar com a mercat fins el 1971, al 2002 al fer obres per transformar-lo en la Biblioteca Provincial, es van trobar les restes de la ciutat medieval, que es poden visitar actualment. Representen la vida medieval de la Barcelona fora-muralles. Tota la zona fins a la meitat del Passeig del Born fou enderrocada al 1717 com a càstig després de 14 mesos de setge al 1714, per construir-hi la CIUTADELLA ( fortí militar pentagonal amurallat) Per a la seva construcció va ser necessari demolir part del barri de la Ribera: 1200 cases, es va desviar el Rec Comtal i es van derruir diversos edificis d'interès artístic, com els convents de Sant Agustí, Santa Clara. Al mateix temps es va refer el baluard del Castell de Montjuïc per dominar la ciutat.
A meitat del segle XIX fou enderrocada i actualment només se’n conserva “el arsenal”, que és l’edifici del Parlament.
Curiositat:
Born vol dir: combat a cavall en camp clos entre cavallers i/o plaça on tenia lloc el torneig.

#trepijantBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé

Curiositat, el mastil qui hi ha a l'entrada del Born amb la senyera fa 17,14 metres d'alçada.

El barri que em va veure néixer...

 








tempus discurrit... 11-05-21

Passejant pel barri de la Ribera(2)
Si continuem pel carrer del Portal Nou arribarem a la plaça del Comerç i just davant trobem el Passeig Lluís Companys i enfront ens queda el TSJC a l’altra costat del passeig.
A ma esquerra veurem l’Arc del Triomf, construït per a l’Exposició Universal de 1888 de la qual n’era la porta d’entrada. No és pas un arc militar, i està fet sobre una base de pedra de Montjuïc, amb maó vist i vidriats. Té uns 30 metres d’alçada.
El Passeig té unes faroles espectaculars.
Baixant per C. Comerç trobarem el C. dels Petons a ma dreta, continuarem fins al C. Princesa i seguirem pel del Rec. (prop hi tenim l’estació de França)
Arribarem al Born.
Curiositat:
Aquesta zona fa 50 anys si trobaven les seus dels traginers i "recaders" que baixant de comarques portaven i s'emportaven caixes i paquets, el meu avi i més tard el meu pare tenien la seu al C. Rec, 22
#trepitjantBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé






 

Tempus discurrit... 10-05-21

 Passejant pel barri de la Ribera(1)
Districte X.
Aquest barri va ser molt important els segles XIII, XIV i XV, es va construir fora muralla quan el mar hi era molt proper, ja que la Barceloneta actual era una illa (de Maians).
Si van construir, per part dels comerciants notables Palaus( carrer Montcada
) i una catedral (S. Maria del Mar) per demostrar es seu poder.
Avui te dues zones ben delimitades: la Ribera i el Born (abans anomenat Ribera del Rec Comtal).
Destaquen:
Llotja de mar, llotja de cereals o llotja de BCN, la basílica de S. Maria del Mar, el carrer Montcada, el Fossar de les Moreres, la Ciutadella, l’antic mercat del Born i el jaciment del Born.
Les fotos son de la plaça de S Agustí Vell, ja que hi havia hagut el Convent de S. Agustí, que fou edificat al 1.300 i enderrocat al 1714, per construir els “glacis” de la Ciutadella
#trepitjantBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé

 

 









 

Tempus discurrit... 09-05-21

 La civada (avena sativa) és una herbàcia anual, cal replantar-la cada any. És un cereal o poàcia. Serveix d’aliment tant a les persones com als animals.

És una planta rústica, poc exigent en sòl, ja que s'adapta a terrenys molt diversos. Prefereix els sòls profunds i argilo-arenosos, rics en calç però sense excés i que retinguin humitat, però sense que quedi l'aigua estancada.

Curiositats:
A Catalunya la dita pagesa Civada rai indicava que era un conreu al qual es prestava molt poca atenció.
També existeix una dansa tradicional, el Ball de la civada, pròpia de la Catalunya Vella, en què hom balla en rotllana i representa per la mímica les feines de plantació i collita de la civada a través d'una estrofa única amb variants inicials adequades. #quasiqmzero #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

tempus discurrit...08-05-21

El bruc ja és ben florit.
És una espècie (Erica cinerea) perenne i arbustiva.
Els brucs secs, són molt resistents i serveixen per a fer escombres, para-sols i tanques o barreres decoratives. També s'empren per a farcir panells aïllants. Sovint el bruc per a tanques i para-sols es comercialitza cosit amb filferro.
És una fusta forta i resistent, i de la soca d’en fan pipes per fumar tabac.
El bruc boal (Erica arborea), també es coneix com a bruc mascle, bruc de soques, bruc de bou o bruc de pipes. “Arborea” ve del llatí i vol dir semblant a un arbre.
Hi ha un bruc d’hivern que floreix a la tardor i que fa flors liles i/o vermelloses
Curiositat:
Fa multitud de flors que proporcionen a les abelles un pol·len que fa una mel excel·lent!!!

 #quasiqmzero #naturalocalBE #floralocalBE #elmanescalfañé




 

Twmpus discurrit... 07-05-21

Cruïlles i les tres torres.
Cruïlles pertany al Baix Empordà, i hom pot distingir des de la distància tres torres: una quadrada de pedra fosca, situada a l’antiga muralla avui pertany a una casa particular, una segona també de planta quadrada que pertany a l’església parroquial de Santa Eulàlia, havia sigut subsidiària del Monestir de S. Miquel, té pintures romàniques i un retaule gòtic, i una tercera torra, situada actualment al mig de la plaça major, aquesta de planta circular i 26 metres d’alçada, que es la torre de l’homenatge de l’antic Castell dels marquesos de Cruïlles-Peratallada.
Curiositats:
Des de 1973, Cruïlles , Monells i Sant Sadurní de l’Heura, és el municipi amb el topònim català que té més lletres, 43; i també un dels més grans en superfície quasi 100 quilómetres cuadrats.  

#poblesambhistòriaBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé