Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimarts, 17 de desembre del 2013

El Gall de Nadal



Un àpat com el de Nadal demana preparació i uns quantes hores de bona cuina
Després de l'escudella amb galets grossos, la carn d'olla no hi pot mancar, però el gran plat de la taula serà el gall, capó o pollastre de corral, ben rostit, amb la pell torradeta, i un bon farciment que porti: pinyons, exquisits i les meloses prunes.
I li donareu un gust noble, si compartiu el secret de les millors cuines: el dia abans de cuinar-lo. poseu-li entre carn i pell, 20 g de tòfona.

A Aragó hi ha una dama
que és bonica com un sol;
té la caballera rossa,
li arriba fins els talons.
Ai, amorosa Anna Maria,
robadora de l'amor,
ai, amorós.

És la lletra de "la dama d'Aragó", una de les més antigues del nostre cançoner, típica de l'ofici dels paraires, dedicats a rentar, cardar i preparar la llana per a poder ser teixida.

Premi aqui per a veure la imatge a grandària completaElRoquer.jpgCastellteçol: El Roquer
Agost 2008. 
Es tracta d'una bellíssima construcció, al costat de la riera de Fonts Calents, feta amb pedra amb una volta de mig punt amb dovelles de pedra picada que formen un arc, entregat pels dos costats a sengles parets de pedra i que va a morir al fons de la bauma o espluga. En aquest lloc, durant els segles XVI, XVII i XVIII, els paraires hi rentaven la llana. Posteriorment, durant la decadència del tèxtil del segle XIX, els veïns el van utilitzar com a safareig per a rentar roba.