Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 19 de juliol del 2021

18-07-21... tempus discurrit

 

    Avui un estri quasi desaparegut, ja que la majoria de naus ja no es fan de fusta

    Una aixa és una eina que serveix per treballar la fusta.

    Per a què concretament es feia servir de la fusta? És molt interessant! 🤩

    @elbixu_albaruiz les fustes en principi son rectes, però les barques tenen corbes i per tant cal buidar-ne parts externes i internes per donar una forma corba!!!

    @el_manescal si vol pots mirar aquest vídeo i veuràs com es fa una barca de fusta!!! https://m.youtube.com/watch?v=KExVWzpZYtQ

    @el_manescal merciiii 😍😍😍😍

17-07-21... tempus discurrit

 Heus ací un garrofer dioic amb les garrofes encara verdes. Aquest és a Mont-roig de Camp al Baix Camp. #elmanescalfañé



 

16-07-21... tempus discurrit

 Garrofer ( ceratinia siliqua) és un arbre de fulla perenne, no suporta el fred, a partir de 5 sota zero mort. És un arbre mediterrani.
Hi ha tres tipus de garrofers: plantes femenines, que donen flors femenines i fruits; plantes masculines, que només fan flors masculines, i plantes que fan flors amb els òrgans masculins i femenins. Les llavors van dintre d’una beina, la garrofa, que s’asseca i queda de color marró fosc.
La garrofa s’utilitza com a aliment animal, te molts sucres, poques proteïnes i propietats astringents, antigament es donava sencera,però com que el garrofí es molt apreciat per alimentació humana, cosmètica i farmàcia, ara es dona torcejada després de treure-li la llavor.
En tinc localitzats dos: un a LLAVIÀ i un altre a ULLASTRET!!! Com que estan solitaris, cap dels dos dona garrofes.
Curiositat:
Antigament les llavors ( garrofí) varen ser el patró original del “quilat”, que és la unitat de pes utilitzada a la joieria. Tant el pes com la forma és molt uniforme i del seu nom grec: KERATION surt el nom al quilat. #arbres_monumentalsBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


Ara ja són tendres les baines i molt boniques.
A llafranc n'hi ha un i dona garrofes " es binari"

N'hi han molts de productius, el que passa és que estan molt disseminats. Normalment els veus més quan trepitges les beines caigudes...



15-07-21... tempus discurrit

 Les portes ferrades són segurament els elements patrimonials més emblemàtics de l’art romànic català. De totes maneres no totes son romàniques, moltes son més tardanes.
Les portes ferrades tenen clavades peces de ferro en la superfície externa del batent, que coincideixen amb les costelles de ferro de l’interior de la porta. Les ferramentes conservades al Pirineu català presenten un disseny molt senzill, basat en un seguit de faixes o registres horitzontals que configuren un dibuix simètric.
Aquesta foto és de la porta de S. Pere d’Ullastret.
És ben senzilla, la qual cosa no deixa de fer-la atractiva per la seva conformació diàfana
També podem observar el pany amb l’escut protector i el tirador per obrir o tancar la porta.
Curiositat:
A part de l’aire decoratiu de la mateixa ferramenta externa serveix, evidenment, per donar solidessa i consistència a la fusta de la porta. #portes_ferrades #edificissingularsbe #elmanescalfañé


Bon recull d una part del nostre patrimoni


14-07-21... tempus discurrit

 Sant Pere d’Ullastret.
Dintre del recinte amurallat, trobem aquesta església romànica del segle XI, encara que hi ha constància escrita del 899.
Destaca una obertura sobre l’arc toral de l’absis principal.
Consta de tres naus amb volta de canó i tres absis amb decoració llombarda d’arcs cecs.
El campanar és de cadireta amb 4 arcs i està situat a la façana principal, molt reformada al segles XVI i XVIII.
Destaca a l’exterior i sobre la nau central una torre cuadrada oberta als 4 vents.
Curiositat:
La torra és un COMUNIDOR que s’utilitzava per conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.
Dins d'aquests edificis tenien lloc rituals religiosos, amb un fort caire del folklore ancestral, per comunir les calamitats com tempestes, aiguats excessius i plagues.
Evidenment ha caigut en desús!!! #edificisnotablesBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé