Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 8 de febrer del 2021

Evolució (IV) Teories sobre l'inici de la Vida

 Hi ha dues teories envers la VIDA:

CREACIONISME

El creacionisme és una creença religiosa segons la qual l'univers i totes les coses han estat originats per un acte creador. El creacionisme fou acceptat fins al segle XIX, i actualment hi ha una batalla política on moviments de dretes i ultradreta intenten incorporar el creacionisme o disseny intel·ligent a l'educació.

Creacionisme o Disseny intel·ligent, tot i que sovint s'identifiquen, els defensors del disseny intel·ligent es distancien del creacionisme argumentant que no es basen en la religió sinó en l'observació de la naturalesa.

El disseny intel·ligent és, entre les teories creacionistes, una de les més populars en l'actualitat. Es tracta d'una reformulació del creacionisme pensada per dotar les idees creacionistes d'una aurèola científica i promoure'n així la difusió a les escoles i universitats. L'argument utilitzat principalment pels partidaris del moviment del disseny intel·ligent és que els seus investigadors han desenvolupat tècniques i mètodes per poder detectar un origen intel·ligent darrere les estructures de l'univers. Normalment els adeptes d'aquesta teoria citen presumptes casos de complexitat irreductible o d'improbabilitat. Darrerament alguns sectors segueixen una versió modificada de la teoria en què tot no ha estat dissenyat sinó que només alguns aspectes de la realitat són producte d'una intel·ligència superior. L'intent del disseny intel·ligent de fer-se passar per ciència i així accedir a l'educació pública ha estat sentenciat d'inconstitucional als EUA per violar la separació entre estat i església.

EVOLUCIONISME

Teoria que sosté que tots els éssers vius actuals procedeixen, per evolució i a través de canvis més o menys lents al llarg dels temps, d'avantpassats comuns, en un sentit ampli, concep l’Univers com un sistema en evolució, i en un sentit més restringit, la vida com un procés evolutiu.

Actualment totes les teories científiques sobre la formació de l’Univers i dels éssers vius admeten, en un grau més gran o més petit, fenòmens evolutius. Hom hi pot considerar tres nivells: l'evolució fisicoquímica, que correspon, d’una banda, a l’evolució dels àtoms i molècules, i, de l’altra, a la de les nebuloses i els astres, l'evolució biològica, segons la qual l’origen de tots els éssers vivents s’hauria iniciat pel trànsit de sistemes moleculars complexos, encara al nivell fisicoquímic, a sistemes biològics simples, formats per la integració de diversos tipus de molècules complexes, i, finalment, l'evolució cultural, que apareix amb l’home i és la base del progrés cultural i del desenvolupament de les diverses cultures.

 La síntesi evolutiva moderna (també anomenada síntesi neodarwinista o neodarwinisme), en general, significa la integració de:

1.               la teoria de l'evolució de les espècies per selecció natural de Charles Darwin,

2.               més la teoria genètica de Gregor Mendel com a base de l'herència biològica

3.               més la mutació genètica aleatòria com a font de variació i

4.               la genètica de poblacions matemàtica

El terme de selecció natural va ser introduït per Darwin en el seu llibre de 1859 On the Origin of Species.

La selecció natural continua sent la principal explicació per l'evolució adaptativa. És considerar el procés com el resultat de dos fenòmens: les mutacions a l'atzar i la selecció no aleatòria.

La selecció natural és el procés gradual no aleatori pel qual els patrons biològics esdevenen més o menys comuns dins d'una població com a funció de la reproducció diferencial dels seus progenitors. Charles Darwin va popularitzar aquest terme amb un intent de comparar-lo amb la selecció artificial, o cria selectiva

Les variacions existeixen en totes les poblacions d'organismes. En part, això succeeix per les mutacions a l'atzar que causen canvis en el genoma d'un individu i aquestes mutacions poden passar a la descendència. Al llarg de la vida dels organismes, els seus genomes interaccionen amb el seu entorn i causen variacions en les seves característiques.

Els individus que han tingut certes variants dels seus trets característics, influenciats pel seu entorn, poden sobreviure i reproduir-se més que no pas els individus que hagin tingut menys èxit. D'aquesta manera, la població evoluciona.

Els factors que afecten l'èxit reproductiu també són importants, un tema que Charles Darwin va desenvolupar en les seves idees de la selecció sexual, per exemple.

La selecció natural actua sobre el fenotip, o les característiques observables d'un organisme, però la base genètica (heretable) de qualsevol fenotip que dóna un avantatge reproductiu esdevindrà comuna en una població. Amb el temps, aquest procés pot donar com a resultat poblacions que s'especialitzin en un nínxol ecològic particular i finalment pot originar l'emergència de noves espècies.

La selecció natural és un procés important, però no pas l'únic, pel qual té lloc l'evolució natural dins una població d'organismes.

Tempus discurrit... 08-02-21

 Contrallum-29;

El creixement del sembrats, molt sovint no ve pas de l’aigua de la pluja, hi ha un fenomen natural que influeix molt més, sobretot en terres de secà. 

La rosada (ros o reixiu en valencià, rou en mallorquí, banyadura en menorquí i aiguatge en septentrional, castellonenc i ampostenc) és un fenomen meteorològic superficial que consisteix en gotes d'aigua que es formen sobre les superfícies refredades per la radiació nocturna, per efecte de la condensació directa del vapor d'aigua present en la capa d'aire en contacte immediat amb la superfície i quan la temperatura està per sobre de 0° C. 


Aquesta forma de pas de l'aigua atmosfèrica cap a la superfície constitueix una forma de precipitació oculta o horitzontal. #CMdlGBE #naturalocalBE #mineralitzaciodelmediBE #quasiqmzero #elmanescalfañé

Tempus discurrit... 06-02-21

 Ahir la posta del Sol no va ser vermellosa, era groga. 

Tot degut al polsim en suspensió que hi havia a l’aire que trevesant tot el Mediterrani, cau quan es troba amb una temperatura inferior. 

Se’n diu “pols mineral” i ve del desert del Sàhara; a part d’Europa aquesta pols, arrossegada pels vents alisis, pot arribar al Carib. 


Curiositat: El Sàhara és la major font de pols mineral a la Terra amb unes 600 milions de tones per any. Dins del Sàhara s'han identificat diverses zones d'emissió de pols.
La pols sahariana està principalment composta per una barreja de minerals com el quars, feldespats i argiles de vegades associada a calcita i paligorsquita. #CMdlGBE #naturalocalBE #mineralitzaciódelmediBE #elmanescalfañé

Tempus discurrit... 05-02-21

 Tot bitxo vivent te les seves estratègies per poder menjar, heus ací una xarxa de fina seda que intenta caçar insectes voladors. 

L’aranya te 8 potes i dos quelicers que l’identifiquen com a subfilum, pels quals injecta verí per matar les seves víctimes. 

El seu abdomen presenta apèndixs que han estat modificats en fileres que secreten seda , malgrat que no totes les espècies construeixen una teranyina. 

Les teranyines varien molt en mida, forma i quantitat de fil utilitzat. Sembla que la teranyina en forma d'espiral circular podria ser una de les formes més primitives, i les aranyes que produeixen teranyines enredades són més abundants. #cmdlgBE #naturalocalBE #faunalocalBE #ninxolecologicnatural #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 04-02-21

 L’avió i la seva estela veuen que no poden arribar a la Lluna i passen de llarg, una altra vegada serà!!! #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 03-02-21

 La humitat ambiental fa que des de fa uns dies ens llevem amb aquests núvols intermitjos que fan que tant quan lleva el Sol com quan se’n va a dormir veiem d’aquest vermell encès el nostre cel. #cmdlgBE #naturalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé






 

Tempus discurrit... 02-02-21

 Des de dalt del Puig d’Arques hom te una visió de 360 graus i pot divisar des de Palamós fins al cap de Creus a l’Est, tot el Pirineu fins el Taga al Nord, Rocacorba i les Guilleries, el majestuós Montseny amb els tres cims: Matagalls, les Agudes i el Turó de l’Home a l’Oest i tanquen el cercle pel Sud la serralada Litoral i els massís de l’Ardenya #naturalocalBE #humanitzaciódelmedi #paíspetitBE #quasiqmzero #elmanescalfañé

                                Palamós
                                Empordanet
                                Alt Empordà
                                Montseny
                                Panoràmica
                                Geodèsic de la Gavarra
                                Arqueta
                                Mediterrani

 

Tempus discurrit... 01-02-21

 La Bisbal d’Empordà des del Puig d’Arques, amb el massís del Montgrí darrera seu, el golf de Roses i el Paní al fons. #naturalocalBEiAE #paisatgehumanitzat #floralocalBE #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 31-01-21

 

Romaní florit (Rosmarinus oficinalis); el romaní és una de les plantes mediterrànies més conegudes per la tradició dels seus usos culinaris i medicinals. Les fulles són lineals, dures i amb l'anvers blanquinós perquè està cobert per pilositat. Les flors blaves amb dos llavis ben marcats són molt característiques. Pot florir tot l'any, però a la natura sol tenir una floració de tardor i una altre al principi de la primavera. És una planta utilitzada en medicina natural, té propietats estimulants, antiespasmòdiques diürètiques i altres . La seva essència s'utilitza a la indústria del perfum .
Curiositat: Segons la tradició el romaní presenta la virtut de potenciar la memòria . Per aquesta raó antigament, els alumnes de la prestigiosa universitat de la Sorbona prenien infusions d'aquesta planta a l'època d'exàmens. #naturalocalBE #floralocalBE #aprofitamentdelmedi #elmanescalfañé



 

tempus discurrit... 30-01-21

 Les braues ( vedelles de menys d’un any) pasturen el rai-gras sembrat a la tardor. En català es diu margall. N’hi ha dues varietats: l’italià(Lolium multiflorum) Margall italià és una herba poàcia del gènere Lolium nativa de l'Europa de clima temperat. És una planta herbàcia anual o biennal que es cultiva per ensitjar i per farratge. I l’anglès (Lolium perenne) que s’utilitza com a gespa als jardins. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 29-01-21

 La llenya, part dura dels vegetals que, tallada i feta trossos, hom destina a fer foc. A part d’escalfar tres vegades, es un producte que s’utilitza en algunes indústries, com la siderúrgica, la ceràmica, la d’adoberia, etc, és consumida en una gran part en el món rural, especialment en l’ús domèstic. 

Ha estat arraconada a les ciutats, per la comoditat primer del carbó i després pel gasoil i el gas ( combustibles fòssils ) La llenya és una energia renovable que es regenera constantment. A diferència del gas o el gasoil, el fum de la llenya no emet partícules contaminants perquè es compon bàsicament de vapor d’aigua.  

#CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé