Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 28 de gener del 2021

Tempus discurrit... 28-01-21

 Roure pènol(Quercus Robur), és el més estés per la zona editerrània, però també podem trobar-ne de: Roure de fulla gran (Quercus petraea), Roure reboll (Quercus pyrenaica), Roure martinenc (Quercus humilis, sinònim de Quercus pubescens), Roure de fulla petita (Quercus faginea) i Roure cerrioide (Quercus cerrioides, és considera un creuament entre el roure martinenc i el roure de fulla petita) entre d’altres son els més comuns als Països Catalans. 

La seva escorça és fosca i arrugada. Les fulles fan entre 4 i 15 cm de llargada i són més o menys dures segons les espècies. Per l'anvers són de color verd fosc; pel revers alguns tenen petits pèls i són de color verd grisós.  

El seu fruit és l’aglà, un aliment energètic que consumeixen moltes espècies salvatges del nostre entorn com per exemple el porc senglar!!!  

 També a les "dehesas" de les "españas" alimenten gran quantitat de de porcs ibèrics per treure un aliment inigualable el PERNIL IBÈRIC!!! 

#CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #elmanescalfañé



 

Tempus discurrit... 27-01-21

 Un altra edifici icònic de la Rambla Catalunya, actualment un cementiri d’elefants, la Diputació Provincial: La seu central és a Casa Serra, al 126 de la Rambla de Catalunya de Barcelona, un edifici obra de Josep Puig i Cadafalch. 

La crisi colonial de 1898 va posar de manifest la incapacitat dels partits dinàstics per connectar amb l'opinió pública, la burgesia, els intel·lectuals i professionals, fins al punt que es produí un tomb polític substancial que, el 1907, féu possible que Enric Prat de la Riba fos elegit president de la Diputació. 

Fins al cop d'estat de 1923, Catalunya va viure una etapa apassionant, culturalment fructífera i socialment convulsa, on s'experimentà un primer autogovern mitjançant la Mancomunitat de Catalunya: la unió de les quatre diputacions provincials per dur a terme un projecte de modernització en tots els camps, en gran part reeixit,

però estroncat per la Dictadura de Primo de Rivera. #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé