Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

divendres, 18 de març del 2022

18-03-22 tempus discurrit...

 

La natura està imparable, mireu sinó aquesta colza com busca la seva reproducció, tot i que molta gent només veurà un camp de color groc per fer-se un selfi!!!
En 15 dies, ha passat de ser una col de mata baixa a fer créixer una tija al final de la qual en sortiran els òrgans Reproductius, és una planta molt mel•lifera, les abelles hi treballen a gust i per tant es una planta entomófila. Curiositat: és la tercera font d’oli vegetal del Món i la segona en proteïna després de la soja. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

Amb aquestes floracions tant primerenques patirem per si gela...aquestes floracions són degudes a l'estres hídric d'aquesta campanya.



 

17-03-22 tempus discurrit...

 El plaer de caminar sota la pluja, és encara millor quan fa un temps de sequera persistent.
Estem en un episodi de Llevants, que fa uns anys era més freqüent, portem més de 105 litres, que essent suficients pels sembrats, no ho son encara per les deus.
Les llevantades tenen tres característiques: vent fort, temporal de mar ( onades de 6-9 m. ) i pluges abundants, gràcies a les serralades del litoral.
Depèn sempre de la formació d’una baixa al golf de Càdiz que es mou cap el nord-est.
És un fenomen del litoral i no sol arribar mai al rerepaís
Curiositat:
Els vents han de ser de l’Est, com es d’esperar, però sovint anomenem llevantades a les “xalocades” que venen del Sud. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

 

16-03-22 tempus discurrit...

 

Fotografia nocturna-45
Antic escorxador, ara biblioteca. Curiositat: ISO 800; f1,6 i 1/25 s. #fotografianocturnasenseflash #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

 

15-03-22 tempus discurrit...

 

Els bancs-fanals del passeig de Gràcia.
Varen ser dissenyats per en Pere Falqués i Urpí (arquitecte) i es van construir al 1906; d’estil modernista presenten un banc de formes arrodonides fet amb trencadís blanquinós.
El fanal surt com arrelat des del banc amb ferro forjat i en una corba de 90 graus, assegurada per un angle recte que el reforça i on hi veiem la Corona dels Reis d’Aragó i l’escut de la ciutat.
Tenen dues faroles, la principal dona a la calçada i la secundària a la vorera.
Curiositat:
N’hi ha 32 i si els observeu amb deteniment podreu veure els rats-penats que hi ha dalt de la corona, que és el símbol de la bona sort de Jaume I. #mobiliariurbàsingular #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé

Gràcies Jaume, la veritat és que mai les he mirat amb deteniment...



 

14-03-22 tempus discurrit..

 


I més que cantarà, si tot va com ha d'anar...

 

13-03-22 tempus discurrit...

 Tot i la pluja baten d’ahir vàrem fer la calçotada, a la graella de la barbacoa ( no he trobat pas cap sinònim que no sigui llar de foc)
Els calçots de l’hort de CMdlG dolços com la mel. Salut!!!

#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

12-03-22 tempus discurrit...

 

Calçotada.
Estem al temps de calçotades.
El que és ara una festa popular familiar o d’amics, sembla ser que un tal Xat de Benaiges de Valls se li va acudir d’escalivar uns ceballots allargats a finals del XIX.
Era una menja totalment camperola, es feia al camp, s'escalivava el calçot, s’embolicaba amb paper i s’enterraven per que acabessin de coure amb la seva escalfor.
És un cultiu no gaire complicat, la feinada grossa és la de calçar-los, cosa que cal fer un parell o tres de vegades.
Curiositat:
El que els hi dona un gust especial es la seva salsa, entre els seus ingredients s'hi compten l'ametlla torrada, el tomàquet vermell escalivat, la nyora o el pebrot banya de cabra, l'all escalivat, l'oli d'oliva, el vinagre, la sal, el julivert i opcionalment altres productes pa torrat, all cru, avellana torrada, etc. que acaben de configurar la fórmula particular i sovint secreta de cada cuiner. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

11-03-22 tempus discurrit...

 Fotografia nocturna-5
El Passeig. Curiositat: sense filtres, gran angular de 26 mm, ISO 1000; f1,6 i 1/4 s.


 

10-03-22 tempus discurrit...

 Els presseguers, també estan florit, la majoria a primers de març.
El presseguer ( prunus persica) es va originar al sud-est de la Xina, el van portar els romans i com que el van trobar a Pèrsia li van dir “malus persica”, que vol dir poma de Pèrsia.
La flor sol ser de color rosa, tot i que també n’hi ha de blanques.
La majoria dels cultivats son empeltats.
Té varis noms segons la localització: a la Franja, mollarerer; al País Valencià, bresquiller; al Principat, presseguer i a les Illes, melicotoner.
Curiositat:
La nectarina contràriament al que pensa la gent, no deixa pas de ser un préssec. És una mutació natural que li fa perdre els pels de la superfície. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quilòmetrequasizero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé