“No donis l’hivern per acabat fins que l’abril hagi passat” diu el refrany. Ahir un dia amb pluja fina d’hivern, que després de l’episodi d’aquest mes de març, farà créixer el nivell de l’aqüífer. #CMdlG #naturalocalBE #climahivernal #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
dijous, 31 de març del 2022
30-03-22 tempus discurrit...
Fotografia nocturna -6
Filet de Lluna sobre el “visillu”( astor o transparent) #fotografianocturnasenseflash #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
29-03-22 tempus dicurrit...
El ruc català o guarà.
Des
del s. I, hi ha referencies d’aquesta raça d’ases en els escrits de
Plini el Vell, escriu que a la Plana de Vic si venien ases anomenats
ausetans.
El Equus Asinus var. Catalana està emparentat amb el Somaliensis del centre d’Asia. És una raça autòctona de Catalunya.
És
molt valent i s’utilitzava tant per anar a la basta com per tirar del
carro. És el precursor del ruc mallorquí i de l’americà. Abans de la
mecanització dels exèrcits era vital per el transport, especialment a
muntanya.
Negre de pelatge, curt a l’estiu i més amarronat a
l’hivern amb un pel llarg que l’hi serveix d’abric. Té tres zones amb
pèl blanc: el morro, al voltant dels ulls i el ventre.
Curiositats:
Té sempre les orelles dretes i son llargues.
Diuen que n’hi havia hagut més de 50.000, ara poc més d’un miler. #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
28-03-22 tempus discurrit...
És l’edifici d’arquitectura de ferro més significatiu de BCN inclús abans que el Born.
Sota seu s’han trobat des de la via romana Caesaraugusta ( el ramal que baixava per la costa: Blanes, Mataró, Badalona i BCN; una masia del segle XVI amb basses, pou i sínia i el baluard de S Antoni que tancava la ciutat per l’oest.
Ocupa tot una illa de l’Eixample i té forma de creu amb un cimbori en la confluència. És va construir el 1872, fora muralles, seguint el Pla Cerdà com equipament municipal: primer mercat per abastir la ciutat.
Va ser en la reforma a partir del 2009 que és van trobar aquestes estructures arqueològiques algunes de les quals s’han pogut conservar.
Curiositat:
Actualment hi ha un soterrani de 4 plantes amb magatzems de l’Ajuntament, pàrquing, zona comercial i zona de descàrrega de mercaderies.
Per aconseguir-ho es van extreure 160.000 metres cúbics de terres. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
27-03-22 tempus discurrit...
El presseguer.
Cap
a finals de març ens trobem amb una de les florides més espectaculars
de la fruita de pinyol, la del presseguer (Prunus Persica).
El seu
fruit, el préssec, és una drupa de 4-8 cms. de diàmetre que té 3 parts:
l’epicarpi (pell), el mesocarpi (polpa) i l’endocarpi (pinyol) que conté
la llavor.
Hi ha dues mutacions que han originat la nectarina i el paraguaio. Drupa ve del grec i del llatí i vol dir oliva.
Son
drupes des del cafè passant per les ametlles, el coco, el mango,
l’oliva, el pistatxo fins a tots els prunus: cirera, préssec, pruna,
albercoc, etc.
Curiositat:
En la majoria la part comestible sol ser el mesocarpi, però també n’hi a que la part comestible només és la llavor.
En el cas del préssec vigileu ja que la llavor no és pas comestible, conté cianur!!! #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
26-03-22 tempus discurrit...
És un edifici construït al 1900 amb estil neomudéjar, de forma circular, situat entre la Gran Via i el parc de Joan Miró o de l’escorxador, ja que fins el 1979 hi havia els antics escorxadors de BCN que varen ser traslladats a Mercabarna.
L’edifici circular era per practicar-hi la tauromàquia i va tancar al 1977.
Al 1999 es va comprar per 2.000 milions de les antigues pessetes i si va construir un centre d’oci.
Se’n conserva la façana i es va coronar amb una cúpula que sembla des de l’exterior que hi haigi aterrat un OVNI.
Curiositat:
És va construir per substituir la del Torin en plena Barceloneta, que a la vegada estaba feta sobre uns escorxadors municipals , i famosa per que sembla ser on va començar la “crema de convents” de BCN del 1835. Ara és la seu de Gas Natural. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
25-03-22 tempus discurrit...
Universitat de Barcelona
A vegades també es coneix com a Central.
Creada al 1401 per Martí I l’Humà i refrendada per Alfons el Magnànim al 1450 com a Estudi General de Barcelona.
Inicialment
estava a dintre muralla prop de Canaletes. En virtut del Decret de Nova
Planta ( 1714, Felip V) van quedar anul·lades les sis Universitats
catalanes: Tarragona, Lleida, Vic, Solsona, Girona i Barcelona. Creant
la de Cervera que es va disoldre al 1842 tornant a Barcelona.
L’actual
edifici històric es va inaugurar al 1874, la facultat de Medecina era a
l’Hospital de la S. Creu i cap al 1900 pasa al Clínic.
Les seus de les altres llicenciatures estan distribuïdes per tota la ciutat.
Curiositat:
La soprano Victòria dels Àngels, era filla d’un bidell d’aquesta universitat. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
24-03-22 tempus discurrit...
Les Falgueres
Les
falgueres son plantes que daten de començaments del Carbonífer, es creu
que son les més antigues de les espècies vegetals vives ara.
Aquesta
és una Polypodium vulgare, coneguda com a “falguera dolça” o “regalèssia
del bosc” ja que el seu rizoma( part aèria de les plantes vivaces que
perden la fulla a l’hivern, no és pas una arrel) és dolç.
A molts
llocs s’usen com a plantes medicinals, aquesta per exemple és un
expectorant natural. Hi ha falgueres comestibles, però també n’hi ha de
tòxiques ( gènere Lygodium).
Tenen reproducció sexual i asexual segons l’època.
Curiositat:
El nom científic polypodium, significa molts peus.
A part de falguera al País Valencià s’en diu falaguera i a Girona i al Vallès foguera.
#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
23-03-22 tempus discurrit...
Ahir 22 de març va ser el dia Mundial de l’aigua.
Enguany s’ha dedicat a les aigües subterranies, un món quasi desconegut per nosaltres, però vital per la supervivència de l’espècie.
Les aigües subterrànies son invisibles, però sota els nostres peus hi tenim un tresor amagat.
La contaminació de les mateixes ens portarà a la fi de la supervivència.
Gairebé tota l’aigua dolça del Món es subterrània. Encara que és invisible, no l’hem de perdre de vista en la nostra ment.
Curiositat:
Només el 2,75% de tota l’aigua del Món és dolça, un 2,05% és gel, del 0,7% restant, només ens queda un 0,0111% superficial, la resta és subterrània
La primera foto, avui no és meva, és del cartell internacional del dia de l’aigua. #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
22-03-22 tempus discurrit...
21-03-22 tempus discurrit...
Divendres passat, 18-03-22 és va donar la sortida a la commemoració dels set-cents anys de mercat setmanal de la Bisbal.
Durant tot l’any és celebraran actes per commemorar-ho.
El
primer va ser una conferència a dues veus la de la directora del Arxiu
Comarcal: Carme Ma. Marugan que va explicar la data que figura en el
llibre dels Privilegis (actualitzada seria el 22 de març del 1323) i
d’en Jordi Frigola, historiador local, que va explicar les activitats
que s’hi feien i va donar dades del moviment mercantil que suposava,
tant de matèries primeres com de persones. Era un mercat de proximitat,
tant important que inclús feia por al consistori de Girona, que és negava
a contribuir a la construcció de la carretera Girona Palamós per evitar
la competència de la Bisbal, avui s’ha convertit en un mercat de
marxants amb quatre excepcions d’hortalans propers.
Curiositat:
Als anys 30 del s. XX, segons càlculs de l’economista Marina Puig el volum de compra-venda era de més de 100.000 pessetes. #mercatssetmanals #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
20-03-22 tempùs dicurrit...
Temps de sembrar patates.
La tradició mana plantar les patates pels volts de S. Josep.
Tot i que les patates van néixer als Andes (la CORDILLERA), a partir del s. XVII, el seu cultiu es va estendre per TOT Europa.
És un producte alimentari que després del blat, l’arròs o el blatdemoro ha estat bàsic pels humans.
Nascudes a l’Altiplà han anat baixant d’alçada i es conreuent arreu, tot i que les produccions son millors a partir de 500 m.
Les que sembro jo son del bufet, una varietat creada a la Bretanya francesa que va arribar a Catalunya s finals del XIX.
ÉS
UNA TOT TERRENY: fregida, escalivada, bullida amb pell, però
extraordinària després de bullida i xafada on treu totes les seves
qualitats, augmentades amb un bon raig d’oli d’oliva.
Curiositat:
Cultivada
a la Cerdanya, Ripollès, Garrotxa i Osona, és a la Plana de Vic on ha
agafat més anomenada. Anualment hi ha una Fira de la patata del bufet a
Orís. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
19-03-22 tempus discurrit...
Gràcies a les pluges, els sembrats han canviat radicalment d’aspecte i les regues del sembrats han desaparegut.