Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 29 de juliol del 2024

29-07-24

 olinització.
Per a la reproducció de les plantes convé que a l’ovari hi arribin les cel•lules masculines: el polen.
Pot ser directa a la mateixa flor o indirecte per vectors actius, animals o passius aire o aigua.
Hi ha varies classes de transport del polen: zoofília ( ocells principalment), antomofília ( insectes), hidrofília (aigua) i anemofília ( el vent).
Curiositat:
El 75% de les espècies vegetals que cultivem els humans necessiten la polinització entomòfila, però els insecticides n’han minvant les poblacions a Europa més d’un 30%.#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



28-07-24

 La fusta.
Durant molts anys la construcció de les cases va ser amb fusta.
Les esglésies i Palaus en canvi eren fetes de pedra, però també moltes teulades eren de fusta, per treure pes de la construcció.
A l’edat mijana, dintre dels recintes amurellats, quasi totes les construccions eren de fusta, sobretot les parts estructurals, i les parets de fang i/o maons.
Els carrers eren estrets, tortuosos i molts tenien habitatges a sobre, avui en queden pocs com aquest situat al C. de la Mare de Déu de Montserrat a la Bisbal.
Curiositat:
El gran problema de la fusta eren els incendis, que havien cremat pobles i ciutats senceres ja que els medis per apagar el foc eren menys eficients que avui dia. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé




27-07-24

 Sant Pere d’Ullastret. (2)
Església romànica del s. XI,
De tres naus amb tres absis amb decoració llombarda, “arcuacions” agrupades de 4 en 4 i separades per una “lesena” ornamental que no pas estructural.
Cal destacar una obertura sobre l’arc toral ( arc transversal que sustenta la volta o els 4 que aguanten una cúpula) i l’espectacular campanar de cadireta amb quatre arcs i encara amb tres campanes
La façana amb totes les reformes fetes ha perdut la seva originalitat.
Curiositat:
Teu una torra cuadrada amb teulada a 4 vessants que és un COMUNIDOR que s’utilitzava per conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.
Dins d’aquests edificis, que podien ser externs, tenien lloc rituals religiosos, amb un fort caire del folklore ancestral, per comunir les calamitats com tempestes,aiguats , plagues i pestes. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé







26-07-24

 És tradicional que el dia de S. Jaume anem amb la parella a fer un dinar en un bon restaurant, ahir no vàrem pas fallar.
Curiositat:
Per postres un xuxu a la brasa que hi cantaven els àngels. Avui abstinència absoluta.
#receptescuriosesdiferents :
#naturalocalBE :
#quasiqmzero :
#humanitzaciódelmedi :
#elmanescalfañé


25-07-24

 Les formigues.
La formiga de la família de les Formicidae, és un insecte eusocial, viu en castes socials: una reproductiva, la reina i els mascles i un productiva normalment estèril.
Venen de l’evolució de les vespes fa més de 120 milions d’anys.
Tenen les antenes en angle.
Ocupen tot el globus terraqui i son el 15% de tota la biomassa animal terrestre.
Curiositat:
L’evolució social fa que una part de les treballadores siguin les encarregades de treure les escombreries per evitar tenir brossa al niu, com podeu observar en el vídeo. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé








24-07-24

 Contrallum-91; #contrallumdefoto #sesnsefiltresniretocs #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


23-07-24

La pedra mitgera.
Monells a l’època mediaval era el mercat més important de la comarca i Jaume I li concedí el privilegi de tenir aquesta pedra a l’any 1234.
Un bloc calcari tallat a ma que amb una obertura circular i una sortida a la base amb una inclinació per que surti el blat.
Servia com a mesura.
A part de les transaccions comercials servia per mesurar el delma ( decimum, dècima part )
Curiositat:
El delma podia ser civil i/o religiós, el civil era per els amos dels masovers, el religiós era per mantenir el clergat.
De fet avui dia encara hi ha gent que el paga amb una creueta a la declaració de renda. #mobiliariurbàsingular #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





22-07-24

 Orxateria la Valenciana.
Des de 1910, quatre generacions de la família Cortés originaris de Xixona, mantenen aquesta orxateria.
Të un “Miquelet “ de ceràmica que recorda aquests orígens.
Actualment està en número 16 del C. Aribau.
L’orxata, els fartons i els turrons ( en época nadalenca) son les seves especialitats, però no es queden pas enrrera els seus gelats artesanals.
Curiositat:
Del 1910 fins el 2001 estava situada al número 1 del C. Aribau, tenia terrassa exterior i a l’interior si accedia baixant mig pis amb unes escales i també tenia un petit altell. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé





21-07-24

 El cireret o cirereta.
També anomenat pebre de cireret, pebre coent o de banyeta o bajoca roja o bitxo ( millor vitxo) és el fruit de la vitxera una solanacea Capsicum ( capsa) Frutescens (que es torna llenyós)
El seu principi picant és una amida: la capsaicina.
Té usos medicinals molt variats, però pot donar hipersensibilitat.
El seu ús principal és com a espècie picant.
Curiositat:
Diuen que va ser Colon que al trobar que picava li va donar el nom de pebre, però el pebre ve d’una enfiladissa ( Piper Nigrum)#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



20-07-24

 Ahir molts actes culturals per triar a la Bisbal. Vaig escollir l’inauguració, a la Peixera del Terracota, de l’exposició CONTINGENT d’un artista gironí: Lluis Xifra.
Curiositat:
Va tenir un mestre de torn i ceràmica que era de Girona, ens sembla que som el melic de Catalunya, però quan el Sol surt, surt per tothom!!! #mobiliariurbàsingular #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





18-07-24

 Alberginiera.
És una mata espinosa i pilosa que pot arribar a 1 m. i dona uns fruits normalment allargats i de varis colors.
El fruit l’albergínia ( solanum melongena) es una drupa amb abundants llavors.
Te molts noms segons la regió: albargina, albargínia, albergina, alberginyera, arbasiniera, asbarginguera, asbarziniera, aubarginiera, auberginera, aubergínia, auberginiera, auberginyera, barginera, bargingera, barginier, barginiera, bergínia, berginiera, esbarginyera, esbergínia, esberginiera, oberginiera, obreginiera….
Curiositat:
Molt utilitzada als Països Catalans ja que és molt anterior a d’altres solanàceas com el tomàquet, el pebrot o la patata que van arribar d’América. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé