Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

divendres, 10 de desembre del 2021

10-12-21 tempus discurrit...

 El poder militar de la República Veneciana, va venir donat per la seva supremacia marítima.
Ja al S. XII existia al nord-est de la ciutat una barriada de menestrals especialitzats en la construcció de vaixells. Van idear una nova tècnica per construir vaixells diferent de la dels romans, començaven per la quilla.
Al S. XV estava amurallat tot el recinte i només hi havia dues entrades: una terrestre i una de marítima.
Arsenale que vol dir drassana, era un lloc bulliciós, hi van arribar a treballar-hi més de 16.000 persones, que eren capaços de fer un vaixell en un dia, ja que treballaven en cadena, cosa que no es va tornar a implementar fins a la revolució industrial. Una activitat important era la fabricació de cordes.
Curiositat:
Dant ja en parla en la Divina Comèdia amb el nom de: Arzana. #edificissingularsdelmón #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

Poder naval de les Reppubliche marinare. Gènova, Venezia, Amalfi i Pisa. Poder militar i econòmic.


 





09-12-21 tempus discurrit...

 

    Aquest no el coneixia👏👏

    @conxa_comas un “modernista” per mirar una bona estona, car té molts detalls impressionants!!!

    Bona ressenya, desconegut

08-12-21 tempus discurrit...

 Massa sovint mirem enlaire i ens perdem el que trepitgem, heus ací els marbres de la basílica de S. Marco a Venezia. #edificissingularsdelmón #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé











 

07-12-21 tempus discurrit...

 Van augmentant les reserves d’aigua!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





06-12-21 tempus discurrit...

 El campanar de Sant Marc (en italià Campanile ) és un campanar emblemàtic de la ciutat de Venècia. S'aixeca, sense estar adossat enlloc, cosa bastant freqüent a Itàlia, en un angle de la plaça, just davant de la basílica. Data del s. X amb moltes modificacions.
Té una alçada total de 98,6 metres. El seu cos principal, de maó, és un prisma de base quadrada de 12 m de costat i 50 m d'alt, sobre el qual s'assenta un campanar blanc amb quatre arcs per cara, que allotja cinc campanes.
La construcció està coronada per una agulla piramidal a l'extrem hi ha un penell daurat amb la figura de l'arcàngel Gabriel.
La torre que s'observa avui és una reconstrucció de 1912, després del col·lapse del 14 de juliol de 1902, que va caure tota a terra!!!
Curiositat:
A Barcelona, en tenim dues reproduccions al Passeig de Maria Cristina, construïdes per convertir-se en l’entrada de l’Exposició Universal de 1929: les Torres Venecianes!!!

#CMdlGBE #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





05-12-21 tempus discurrit...

 Sant Mateu de Montnegre és una església ubicada al cor de les Gavarres que pertany al del municipi de Quart (Gironès)
L’església de Sant Mateu de Montnegre conserva a les façanes de tramuntana i migdia les restes d’un primer edifici d’una sola nau d’estil romànic construït a inicis del segle XI.
L’entrada actual és al mur de migdia per un portal dovellat. El campanar és de planta quadrada d’aproximadament 4x4 metres i de quasi 24 metres d’alçada (quasi 8 pisos), del segle XIV.
També dona nom a un agregat de Quart on hi viuen permanentment uns 30 habitants, hi ha també dues cases rurals. Hi havia hagut més de 40 focs (cases habitades) fa un segle.
A la placeta de l’església hom pot veure una tarima de pedra pels músics!!!
Curiositat:
Hi ha una pica baptismal amb l’inscripció : BERTOMEU FECIT 1562.






 

04-12-21 tempus discurrit...

 La posta de sol d’ahir. El català és un llenguatge ric en maneres de dir:
Posta de Sol, a boca de fosc, a boca de nit, a boqueta de nit, a entrada de fosc, a hora baixa, a hora foscant, a la caiguda del dia, a la caiguda del sol, a la poca nit, al caient del sol, al capvespre, al primer foscant, al tardet, al vespre, a poca nit, a poqueta nit, a sol baix, a sol colgat, a sol post, a toc d’oració, cap al tard, entre dos foscants, entre dos llostres, entre dues fosques, entre dues llums. ( diccionari de sinònims de softcatalà) Curiositat:
Hi ha dos tipus de crepuscle: matutí o Aurora o alba i vespertí o capvespre. I 3 classes: civil ( Sol a -6 graus) nàutic (-12 graus) i astronòmic (-18 graus)

#CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

03-12-21 tempus discurrit...

 Un palau amagat del sestriere de S. Marco, el Palau Contarini del Bovolo és un petit palau de Venècia, molt conegut per la seva escala de caragol exterior, que té un gran nombre d'arcs, i que és coneguda com la Scala Contarini del Bovolo. El palau data del segle XVI i pel que sembla, es troba en no gaire bon estat de conservació. L'escala de caragol porta a una galeria, des d'on s'ofereix una encantadora vista panoràmica sobre algunes de les teulades de la ciutat. Curiositat: Bovolo vol dir cargol. #edificissingularsdelmón #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé