Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 20 de gener del 2022

20-01-2022 VOC 2021

Els divendres onze i divuit de febrer a les 20:00 hores al Teatre Mundial tindrà lloc el VOC ( Versió Original en Català) una mostra de filmets de ficció i documentals.
Es gratuït, però millor agafar les entrades a:

https://www.omnium.cat/ca/projectes/voc/sessions/


 

20-01-2022 tempus discurrit...

 La “aduana” del port de Barcelona.
Edifici situat a Ciutatvella, al portVell de mercaderies just al costat del Moll de la Fusta, construït cap el 1900 per l’arquitecte Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier.
És l'arquitecte amb major nombre de construccions a la ciutat comtal (prop de 300 edificis documentats).
L’edifici te forma de H. , la que dona al moll és una nau per on entraven les mercaderies per passar la revisió. La que dona al Tibidabo és un edifici de tres plantes, d’aspecte monumental amb gran quantitat d’escultures tant a la façana com al fris amb motius clàssics, amb escuts, àguiles i grifons!!!
Curiositat:
En Sagnier va construir també: el temple del Sagrat Cor del Tibidabo, el Palau de Justícia i el Patronat Ribas, així com va restaurar el Palau Episcopal. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

19-01-2022 tempus discurrit...

 Contrallum-42.
El “Vela” des del Moll de la Fusta. #contrallumdefoto #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

18-01-2022 tempus discurrit...

 Continuem a la setmana dels barbuts, les temperatures matinals son fredes, per exemple a les Goresques i arran del torrent del Vilar fa una setmana que al mati estan entre 5 i 7 sota zero. Ahir Sant Antoni -6 C. El Vilar al passa-llis està glaçat cada dia!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

17-01-2022 tempus discurrit...

 Contrallum-41
Després de l’àpat!!! #contrallumdefoto #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

16-01-2022 tempus discurrit...

 “Las Golondrinas” del port de BCN.

Al 1888 i a redós de l’Exposició Universal, una companyia amb aquest nom va comprar uns petits vaixells de vapor, per fer un passeig marítim per la façana litoral de la ciutat.
Durant més d’un segle ha sigut per a molt barcelonins i catalans de comarques el seu bateig mariner.
Sortint des del Moll de la Fusta, feien una petita volta per contemplar la façana marítima de Barcelona.
Al construir l’Escullera (el “rompeolas”) al 1905, sortien del port protegit fins a la punta de la mateixa, on amb el temps , cap els 50, si va construir un passeig al final del qual, l’emblemàtic restaurant: Porta Coeli és va fer famós pels seus musclos i sardines.
Actualment fan una volta d’una hora i arriben fins a la desembocadura del Besòs.
Curiositat:
Avui en dia només queden un parell de les antigues barques i han estat substituïdes per uns catamaràns que en el pis inferior tenen finestres subaquàtiques. #costumsqueesperdenaCat #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

15-01-2022 tempus discurrit...

 Setmana de fred, com toca!!!
Feia uns quants anys que no teníem unes temperatures fredes tant continuades. Les plantes necessiten aquesta persistència del fred, sobretot els fruiters!!! La salut vegetal és necessària per a la nostra pervivència!!! Salut tinguem!!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





2022-01-14 tempus discurrit...

 Les Reials Drassanes de Barcelona.
Es tracte d’un conjunt d’edificis militars d’estil gòtic, construïts fora muralla i a la platja de Barcelona en la segona meitat del s. XIII.
Tancaven el recinte 4 torres i 3 muralles que donaven entrada als vaixells des del mar.
Pensat per a la construcció i manteniment de les galeres del rei Pere el Gran.
Quasi tot el que veiem avui és del s. XVI, i a part del Rei també hi tenien vaixells la Diputació General i el Consell de Cent.
Fins a meitat del s. XVIII, va ser un focus de treball per a la ciutat i donava feina a milers de persones.
Les primeres drassanes, teraçanes, adraçanes, dreçanes van sorgir al s. X a l’Empordà i a Tortosa (Baix Ebre) i el seu nom d’origen àrab significa casa de la construcció.
El poder naval al Mediterrani de la Corona d’Aragó va fer que fosin vitals.
Curiositat :
Actualment és la seu del Museu Marítim de la ciutat des del 1936. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







 

2022-01-13 tempus discurrit...

El baluard (o bastió) de Santa Madrona. (o de les Drassanes)
En la part Sud-oest del Raval podem trobar l’única construcció que queda de les muralles medievals de Barcelona. Es va construir al s. XIV i refer al XVIII.
Està al costat de les drassanes i precisament servia per a defensar-les, actualment el gestiona el Museu Marítim.
El baluard és una fortificació militar de forma pentagonal adossada a la muralla, te un baixos on si emmagatzemaven les armes, hi vivia el cos de guàrdia i al damunt de la muralla hi havia una petita esplanada amb torres de defensa, si puja per una rampa per poder-hi accedir amb l’artilleria.
Avui hi ha uns jardins, una torra i l’imatge de S. Madrona, co-patrona de BCN junt amb S. Eulàlia.
També hi ha una porta d’entrada a BCN.
Curiositat:
Avui es pot visitar el 1er, 3er i 4art diumenge de mes, d’onze a una, custodiat per una recreació històrica de la Coronela de Barcelona, una milicia urbana que vigilava les entrades de la ciutat, en Rafel Casanova va ser-ne coronel durant el setge de la ciutat!!!

#edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé