Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimarts, 13 de juliol del 2021

13-07-21... tempus discurrit

 L’escarxofa ( cinara cardunculus varietat: scolimus) ja ha florit.
Si vols obtenir-ne grana cal deixar-la florir.
Floreix anualment, si no la talles abans per a l’aprofitament quan encara és tendre.
És parenta directa de l’herbacol, que és el Cinara cardunculus, es cultivava als horts ja que te la propietat de quallar la llet i aquesta qualitat li permet transformar un aliment pereceder (2-3dies) en: recuit, mató i formatges que tenen un periòde de conservació més llarg.
Per això també rep el nom de herba-formatgera.
Curiositat:
Tot i que es pot reproduir amb les llavors, quasi sempre s’empra l’altra possibilitat de reproducció que és la gemmació, o sia es pot tallar una part de la soca-arrel i és guanya un any en la producció.  

#CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé





 

12-07-21... tempus discurrit

 Una màquina que ha desaparagut de les carniceries i de quasi totes les cases.
La màquina de trinxar carn o de capolar carn és un estri inventat al segle XIX, s’utilitzava per triturar troços de carn per fer embotits, hamburgueses o farcits( canelons, patates d’Olot, etc …)
A les cases on es feia matança, era obligatori tenir-ne per poder fer tota classe d’embotits, sovint els menuts de la casa feien anar la maneta que amb un bisenfí apretava la carn cap a la picadora.
Curiositat:
Recordo el mati de Sant Esteve i la vigília de Sant Antoni triturant les restes del pollastre de Nadal i afegint-li un rostit de carn, les pastenages, el tomaquets i la “cabesa” d’alls, per fer els canalons!!! #elmanescalfañé

Cabeça (no calen cometes, és ben correcte en català)


 

11-07-21... tempus discurrit

 Tot i tenir la persiana abaixada, aquests dies en “Manel” es implacable (que hom no pot apaivagar o mitigar)!!!
#naturalocalBE #naturauniversal #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

10-07-21... tempus discurrit

 Maduració del raïm

La primera fase de maduració s’anomena creixement herbaci, durant aquest període es comença a formar (quallar) el gra de raïm i aquest fenomen rep el nom de quallat.

Els factors decisius en la maduresa del raïm estan en funció de: l'enriquiment de sucres, la disminució de l'acidesa i el desenvolupament dels esmentats compostos fenòlics i aromàtics varietals

Quan els pàmpols i els sarments han deixat de créixer els sucres sobretot la glucosa començen a acumular-se a la baia.
Glucosa i fructosa s'acumulen a la baia. Mentre que el raïm primer, encara verd, conté sobretot glucosa, al final del verolat el contingut en fructosa augmenta arribant a superar, en algunes varietats, al contingut de glucosa.
A mesura que avança l'època estival, com més calor, més degradació i més pèrdua d'àcid màlic i tartàric.
Finalment maduraran a la pell, a la polpa i a la rapa tots els compostos fenolics i aromatics de cada varietat que faran que cada vi resultant tingui una olor, un color i un gust específic.
De moment doncs el grans encara son verds gràcies a la clorofila i començaran a canviar de color en la fase del VEROLAT!!!
Curiositat:
A l’any 1879 va aparèixer la filoxera que va provocar la desaparició de moltes vinyes, encara avui podem observar moltes terrasses de pedra seca on hi havia hagut vinya #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé


Ostrins! Quin bon tros de raïm no? Bones fotos i bona explicació 👏



09-07-21... tempus discurrit

 

La ceba
La ceba (allium cepa) és una planta bulbosa de la família de les liliàcees.
S’anomena ceballot quan es tendre i encara no ha format el bulb.
És un ingredient quasi essèncial de la cuina Mediterrània.
Les seves fulles són semicilíndriques i neixen d'un bulb subterrani, proveït d'arrels superficials i format per capes anomenades corfolls.
Al seu extrem té una umbel·la de flors blanques o rosades. Quan surten les flors es diu que es TROMPEN.

Quan es talla o es menja el bulb de la ceba algunes de les seves cèl·lules es trenquen, la qual cosa permet que els enzims creïn àcid sulfènic. Un segon enzim que s'anomena LFS (lachrymatory factor synthase)dona lloc a un gas volàtil conegut com a factor lacrimogen de la ceba o LF, que és el que fa plorar sense sentiment!!!

Curiositat:
Hi ha varies classes de cebes a Catalunya:
Ceba de Figueres
Ceba braguer de vaca
Ceba gran i dolça
Ceba d'en Campeny morada
Ceba sang de bou
Calçot
Ceba vigatana
Ceba Molins de Rei. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

08-07-21 ... Tempus discurrrit

 Coll de Bregó
Es un coll icònic de les Gavarres Nord. Es troba situat entre la carretera de la Ganga i la pista de can Font de muntanya. Des de la Bisbal hem d’atrevesar Rabioses i després de la bassa de can Botó cal començar a pujar. Situat a 227 metres.
Una vegada hi arribem, si trenquem a ma dreta anirem a can Mercader, riera de Pastells i pujar a can Font o bé mas Matas, can Janoer i Puigdarques.
Si tirem recte per la “directíssima” anem al Puigdarques.
I si anem a ma esquerra baixarem cap el mas Forn del Vidre, can Bancells i arrivarem a la carretera de la Ganga. #naturalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé




07-07-21... Tempus discurrit

 Mosquejar
Se’n diu de l’acció que fan les vaques de carn, quan estan a mitja-alta muntanya, per descansar i remugar, després d’haver estat menjant unes 4-5 hores.
Ve de mosca, ja que quan estan parades els insectes son més molestos.
Poden estar dretes i/o ajagudes, remugant i movent la cua!!!
La mosquera és doncs el lloc on mosquegen.
Sol ser un lloc més o menys carener per qüestions de seguretat i per tant poder visualitzar la presència de possibles depredadors. És un lloc net sense arbres.
També és un lloc on sol tocar-hi un vent suau que ajuda a que hi hagi menys insectes i la majoria si posa d’esquenes.
Curiositat:
A les Espanyes, pren un altre nom: sestear, que ve de “siesta” i l’acció es el “sesteo”. #ramaderiademuntanyaRI #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

06-07-21... Tempus discurrit

 La patata (solanum tuberosum, ja ha complert el seu cicle vital i ja es pot arrancar heus ací una rega plantant 5 kgs. per rega ,plantant 5 kgs. per rega pots collir uns 30-35 kgs.
Aquestes son del Bufet francès i mes aviat son petites!!!  

#CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciodelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé