Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 8 de gener del 2025

07-01-25

 Alsina carrasca o garric.
És una Alsina (Quercus Ilex) arbustiva (Quercus Ilex Coccifera).
Creix a quasi tota la conca Mediterrània i rep molts noms segons la localització: coscoll, coscolla, garric, garriguella, grana d’escarlata, alsina ravell, etc.
Arbustut molt ramificat amb moltes fulles punxegudes, d’un verd fosc intens i perennes.
Fa l’aglà més dolça de totes les alsines i roures, ja que té pocs tanins. Hi ha espècies que és tan dolça que els humans poden consumir sense procesar.
Viu en planes rocoses i poc fèrtils.
Típica planta de la “dehesa” ibérica que dona energia als porcs quan fan la “montanera”
Curiositat:
És molt resisten a la temperatura, tant altes com baixes, i a la sequera, és l’última planta que viu quan han mort les altres. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




06-01-25

 Ruta Modernista – 67
Cooperativa Agrícola de Gandesa.
El celler és un edifici modernista d’en Cèsar Martinell i Brunet, és considerat una de les catedrals del vi.
Consta de tres naus rectangulars de diferent altura amb cobertes de volta de maó.
Destacar els dos dipòsits d’aigua coronats per una teulada cònica sobre petites voltes.
La façana principal té tres nivells: un de pedra que fa de sòcal, un 2n nivell llis blanc amb les finestres que li donen llum interior i un 3r el coronament amb la coberta.
Destacar les gàrgoles vidrades en verd i també varies rajoles, i sobretot l’escut arrodonit de la cantonada amb l’escut de l’entitat.
Curiositat:
4 elements comuns en tots els cellers d’en Martinell:
-       Estructura de les naus amb arcs parabòlics de maó
-       Situació de les finestres per ventilar
-       Els cups subterranis cilíndrics
-       Composició i textures de la façana.
#edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé








05-01-25

 La molsa. (2)
Son plantes primitives que encara no tenen sistema vascular.
No tenen ni flors ni llavors. Es reprodueixen de forma sexuada en una part del cicle, acabant formant espores que necessiten aigua per a poder disseminar-se.
Se suposa que son les primeres plantes primitives que varen sortir de l’aigua fa 450 milions d’anys.
Les molses tenen un paper important en els ecosistemes en què es troben perquè conserven la humitat del sòl i en prevenen la degradació, i també constitueixen un important refugi per a petits invertebrats.

Curiositat:
Gran part de la tundra i la taigà estan cobertes de molses, o sia que suporten temperatures extremes. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




03-01-25

 La gebrada.
Aquest fenomen atmosféric, té lloc quan la temperatura de l’aire baixa de 0 graus, la humitat relativa supera el 80 % i la velocitat del vent es inferior a 1m. per segon.
Sol manifestar-se al llevar-se el Sol, ja que es correspon amb l’hora més freda del dia.
El fenomen passa per que les gotetes d’aigua que floten en l’aire els costa molt passar a estat sòlid i resten en fase de subfusió fins que troben superficies sòlides on cristalitzen.
Curiositat:
Cal distingir entre glaçada i gebrada ja que la primera no és pas un fenomen atmosfèric i consisteix en passar l’aigua a l’estat sòlid ja sia estructural o l’acumulada en rieres, rius o llacs. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




02-01-2025 nou any....

 Ruta Modernista_66
Casa Fuster
Passeig de Gràcia/ Gran de Gràcia
Arquitecte Lluís Domènech i Montaner
Encàrrec de Marià Fuster, va ser durant molt de temps les oficines d’ENHER i d’un café históric: el Cafè Vienès a la planta baixa.
A la planta principal hi va viure la família Fuster Fabra
Cal passir-hi un bon ratet per assaborir tots els detalls de l’edificació.
Obertures superiors neo-gòtiques i coronament extraordinari.
La cantonada on comença Gran de Gràcia te una gran columna que s’obre en forma de palmera que aguanta una torre que arriba fins el quart pis, amb balcons al principal i al primer pis.
Destacar les galeries del primer pis que serveixen de balconades al primer pis, la resta de balcons son en forma de mitja lluna.
El soterrani de l’edifici, on antigament hi havia una sala de ball anomenada El Danubio Azul, es tracta d’un espai molt ampli amb grans columnes amb fust llis i capitell floral abstracte que sostenen les voltes de maó revestides amb pa d’or.
Curiositat:
Els germans Espriu n’eren llogateres i per això els jardinets del final del P. de. Gràcia porten el seu nom. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé







 

31-12-24

 El balanç de la pluja d’enguany és millor que el dels tres últims anys, però la linea de tendència continua en descens.
El març i el novembre ha sigut dos mesos que hem passat de 100 litres i es corresponen amb una primavera i una tardor típiques Mediterrànies, cosa que no havia passat els últims tres anys.
També cal ressaltar que al juliol no va caure cap litre d’aigua.
Estem però en dèficit ja que els aqüífers estan per sota els nivells normals. Esperem que l’escalfament global no torni a alterar la formació de llevantades que son la solució per omplir els aqüífers!!!