Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 11 de maig del 2022

11-05-22 tempus discurrit...

 

La rosada matinal.
És un fenomen metereològic que té lloc sempre a temperatura superior a 0 graus.
Hi ha dues formes diferents per què tingui lloc:
La que el vapor puja de la terra cap a la planta (necessita que la velocitat del vent sigui inferior a 1 m. / s. )
La que el vapor cau des de l’aire i es condensa a la planta ( velocitat de l’aire entre 1 i 3 m. /s. ).
Per sota dels 0 graus l’aigua passa de vapor directament a sólid i llavors parlarem de gebrada.
Curiositat:
Sense humitats superiors als 80% el fenomen no té lloc, i en períodes secs entre pluges serveix per fer créixer els sembrats. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

 

10-05-22 tempus discurrit...

 La colza-5
Ja ha entrat en la penúltima fase de la seva producció: la formació de la grana.
En aquesta fase a la gent dels “selfis” l’hi ha deixat d’interessar , car ha perdut les floretes grogues, que s’han convertit, cada una de elles, en una petita tavella dintre de la qual madura la grana.
Curiositat:
A part del bio-dièsel que se’n obtindrà, és la base per obtenir: margarines, maioneses i oli de cuina (a Alemanya és el més usat). #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

09-05-22 tempus discurrit...

 

Cuareta blanca-6.
Ens estem apropant al final de la niuada.
Els pollets ja comencen a semblar-se als adults.
En 3-4 dies sortiran del niu.
Curiositat:
Té una envergadura alar de 30 cms. i pesa de 20 a 25 grs. quan son adults. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

08-05-22 tempus discurrit...

 

Ahir visita guiada a la temporal del museu de Ceret, dedicada a en Jaume Plensa.
“Cada rostre és un lloc”.
Val molt la pena, interessant el documental que es projecta a la sala d’Audiovisuals.
La reforma d’ampliació del museu, inaugurada amb aquesta temporal, fa que puguis sortir a la terrassa per contemplar el mític Canigó. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

Ostres, nosaltres també hi érem...!!! Vam visitar l'exposició divendres, vam dormir a Cotlliure i l'endemà, dissabte, vam tornar pel mercat. El món és petit...




 

07-05-22 tempus discurrit...

 

La tramuntana.
Un vent arretxat, sovint fred ja que ve de l’àrtic, que s’accelera al passar pel Masís central Francés i agafa l’última embranzida als Pirineus, fa dels Empordans el “Palau del Vent” segons Joan Maragall.
Heus ací com “mareja” els sembrats!!!
Té un llarg recorregut sobre terra, la qual cosa fa que sigui un vent sec que és un mal de cap pels hortelans. Sovint trobem barreres de xifrer per protegir els horts.
Curiositat:
El fet de que no porti humitat fa que el rendiment dels motors d’explosió sigui millor, és per aixó que baixa el consum, si no vas contravent!!!

#naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

ORACIÓ AL CRIST DE LA TRAMUNTANA:
Braços en creu damunt la pia fusta,
Senyor, empareu la closa i el sembrat,
doneu el verd exacte al nostre prat
i mesureu la tramuntana justa
que eixugui l’herba i no ens espolsi el blat.

 

06-05-22 tempus discurrit...

 Cuareta blanca-5
El pollets en aquests moments son tot boca i estómac.
Els pares estan contínuament caçant insectes per poder péixer i atipare’ls
Curiositat:
El creixement dels pollets en un niu, sol ser aproximadament d’un augment del 50% del pes del dia anterior, cada dia.

#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 



 

05-05-22 tempus discurrit ...

 La rosella.
De la família de les papaveraceae: papaver roheas, és considerada una mala herba per a l’agricultura, però exactament com el que passa amb la colza, fotogràficament ideal degut al color vermell intens dels seus pètals.
A pagès sempre s’ha dit que només és maco alló que és útil.
És de les plantes que tenen més noms dialectals diferents segons el lloc, fins a 34 entrades diferents he pogut comptar.
Curiositat:
Té molts alcaloides com totes les papaveraceae, però en una quantitat inferior a la del cascall (papaver somnifera) del làtex del cual s’en treu: l’Opi, la Morfina i l’Heroïna. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

04-05-22 tempus discurrit...

 L’aigua un bé escàs.
La bassa de can Botó encara no es plena.
Sovint quan plou els urbanites ho associen al “mal temps”, ja que per ells tot son molèsties. Mentre que a l’obrir l’aixeta en surti aigua “potable” és evident que no cal preocupar-se.
Mentrestant 2.100 milions de persones al Món no tenen aigua a les seves llars.
En cada 4 de 5 llars que no tenen aigua, son les dones i les nenes qui la van a buscar.
Curiositat:
La societat occidental sol gastar una mitjana de 150 litres diaris, que es dupliquen a les ciutats grans, en canvi a l’India no arriben als 25 l. /dia. #laiguaunbéescàs #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


03-05-22 tempus discurrit...

 La vinya.
Segons la temperatura la vinya és va desenvolupant i de la soca o cep, en van sortint unes tiges, son els sarments, tories o redoltes.
Ara ens trobem en aquesta fase.
Del cep en surten aquestes tories des de les quals en sortiran els pàmpols, els circells, les flors i finalment el raïm.
Curiositat:
A Catalunya va entrar per Empúries a traves del fenicis, que els van portar des de Mesopotàmia per als grecs i romans.
És un cultiu ( vitis vinifera) amb més de 5.000 anys de domesticació. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

02-05-22 tempus discurrit...

 Cuareta blanca-4.
Seguim ja amb el procés d’incubació i ja han sortin dels ous 5 dels 6 pollets.
Vaig aprofitar el moment que la parella caçava, però les imatges del vídeo son fosques degut a que el primer plumó és molt fosc.
Curiositat:
És un ocell molt elegant, així com quasi tots avancen fent pèrits salts, la Motecilla Alba camina airosa gràcies als moviments constants de la seva cua llarga i negra. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

01-05-22 tempus discurrit...

 Fundació Antoni Tàpies.
Edifici modernista de l’arquitecte Lluís Domènec i Muntaner construït al 1885.
Va servir com a seu de l’editorial Muntaner i Simón. ( hi van treballar: en Pere Calders, en Josep Soler i Vidal i en Jesús Montcada)
Al 1984 es constituí la Fundació i des de llavors el mateix Tàpies organitza l’edifici a la seva manera.
Al 2010 es va re-obrir amb l'escultura del mitjó a la terrassa.
Curiositat:
Està coronat, l’edifici per una escultura del mateix Tàpies anomenada núvol i cadira, que s’ha convertit en la imatge iconogràfica del museu.

#edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

30-04-22 tempus discurrit...

 El bruc.
La Erica Cinera, és un arbust de fulla perenne, que forma matollars, s’anomenen: bruguer, bruguera, bruguerar o brugosa.
S’usa en jardineria com a ornamental, i una vegada assecat i cosit amb filferro per fer tanques vegetals, però temps ha, era per fer escombres amb un mànec de fusta. Als nostres pobles i ciutats era freqüent veure el personal de neteja amb aquest estri a la ma, d’ací el nom de l’ofici: escombriaire.
Curiositat:
Tot i que aquestes flors son petites donen una mel extraordinària i més encara si és monofloral. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




29-04-22 tempus discurrit...

 H2O.
L’aigua, un bé escàs, es considerada com a essencial per a la Vida (organització de molècules capaç de relacionar-se amb l’entorn sense barrejar-se amb ell).
Químicament és l’unió de tres àtoms, 2 d’hidrògen i un d’oxigen per mitjà d’enllaços covalents, a la vegada es pot ajuntar amb més molècules d’aigua usan enllaços d’hidrògen.
És un element que podem observar en els tres estats de la matèria, ja que el punt de fusió son 0 graus i el d’ebullició 100.
Curiositat:
La possibilitat de Vida en un planeta depèn: de la distància a l’estrella, de la massa i de la gravetat; ja que determinen que l’aigua es trobi en els 3 estats. #CMdlG #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

28-05-22 tempus discurrit...

 Cuareta blanca-3
Seguim el procés ancestral de la reproducció dels ovípars, l’embrió es desenvolupa dintre de l’ou que pon la femella després de ser fecundada pel mascle.
És un sistema primitiu i d’ell en depenen totes les aus i molta part dels: insectes, peixos, amfibis i rèptils!!!
Heus ací el de la cuareta blanca de CMdlG.
Curiositat:
L’Evolució Natural, ha fet que algunes espècies superin aquest mètode de reproducció i l’embrió es desenvolupi al ventre de la femella, és el cas dels mamífers. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé