Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimarts, 6 de novembre del 2012

D'en Manel Magrinyà al President

Benvolgut senyor president,
 Soc un ciutadà sense partit ni aspiracions polítiques personals que creu en la política en majúscules, i que malgrat totes les seves imperfeccions la democràcia és el menys roin dels sistemes polítics coneguts. Un ciutadà que segueix exercint el seu dret al vot quan hi ha eleccions, encara que sense donar cap mena de crèdit a les bajanades que es diuen a les campanyes. Per aquest motiu ja fa temps que tinc decidit el sentit del meu vot a les properes eleccions al Parlament de Catalunya
 Aquest meu vot serà per a vostè president, per moltes i variades raons. El votaré perquè malgrat haver-me sentit sempre català fins el moll de l'os, mai havia cregut en la viabilitat del sobiranisme i vostè m'ha fet canviar d'opinió. Fins fa molt poc em semblava una utopia irrealitzable, ja que no per una banda no veia possibilitats reials d'obtenir la majoria que un projecte d'aquesta naturalesa necessita, i per l'altra els polítics que s'oferien obertament per dirigir-lo em mereixien poca, per no dir nul·la confiança, dit sigui en termes polítics i sense ànim d'ofendre a ningú.
 Em considero un liberal d'esquerres i en conseqüència el meu espai natural seria el de la socialdemocràcia que fins ara considerava aliè a CiU. Ha estat a partir de determinades decisions preses per vostè des que va ser escollit com a president, que he anat canviant d'opinió doncs la seva trajectòria m'ha semblat d'una coherència que fins ara trobava a faltar en l'horitzó polític català. La incorporació d'independents al seu govern, i en particular d'algú que em mereix tant de respecte intel·lectual com el senyor Ferran Mascarell ja em va sorprendre molt favorablement.
 Mai me'l vaig imaginar tan ingenu com per creure sincerament que Espanya s'avindria de bon grat a que Catalunya gaudís de l'autonomia financera amb un nou pacte fiscal, i després del previsible cop de porta espanyol, crec que ha gestionat de manera molt intel·ligent l'onada de descontentament popular que lògicament l'havia de seguir. En aquest mateix sentit, tampoc m'he acabat d'empassar del tot l'absoluta espontaneïtat de gran manifestació de l'onze de setembre, però ja m'està bé l'empenteta que, segons males llengües habitualment dignes de crèdit, va rebre la societat civil des del món de la política.
 Finalment, i en sentir-li repetir a Madrid davant de representants del rei el mateix missatge que a Barcelona ho he tingut definitivament clar. La seva ha estat una estratègia perfectament calculada i digne d'un polític de raça. Per això el votaré senyor Mas, perquè a més de confiar en la seva honestedat personal crec que és un líder solvent i l'únic que conec que aquests moments tant complicats pot liderar el país perquè pugui exercir lliurement el dret a decidir el seu futur. Definitivament tot em fa pensar que o ara, amb vostè al capdavant, o mai.
 Però també em permeto recordar-li que el dia 25 de novembre del 2012 hi haurà molta gent que com jo mateix no votarem unes sigles. Ho farem pel full de ruta que ha dissenyat i refiant-nos de la seva persona. Sabem que encara no és el moment de dir si volem o no la independència. El camí serà llarg i passa per l'exercici del dret a decidir que vostè porta en el seu programa.
 Si tot va bé, ja vindrà el temps en el que els catalans podrem votar per ser un país diferent a l'antic, en el que la política recuperi el seu antic i noble sentit i deixi de ser l'aixopluc de mediocres i espavilats. Ja arribarà el moment d'exigir que les retallades, per necessàries que siguin, no afectin sempre als mateixos; per decantar-nos per una societat en la que la ètica i la solidaritat siguin l'eix de la vida publica, i casos com el del Palau, Treball o Pretoria deixin d'embrutar-la. Però ara per ara, no és això el que es decideix i és moment de fer pinya al seu voltant.
 Però no ens falli, senyor president i sobretot mantingui's ferm. No malbarati l'immens patrimoni d'entusiasme popular que resta íntegre des de l'11 de setembre d'enguany i sobretot no escolti cants de sirena per propers que siguin. Pensi que si finalment li tremolés el pols a l'hora d'acomplir les seves promeses, Catalunya trigaria decennis en recuperar-se d'un cop tant brutal a la seva il·lusió col·lectiva i la història no li perdonaria.
 Permeti'm per acabar aquesta carta oberta que li recordi un passatge de “Moments estel·lars de la humanitat”, una de les millors peces literàries que mai s'han escrit. En el capítol dedicat a Woodrow Wilson, el seu autor, Stefan Zweig relata el gran fracàs d'aquell estadista honest a l'hora de dissenyar un futur de pau per Europa tot just acabada la I guerra mundial. La honradesa i coherència del president americà havia generat unes expectatives populars mai vistes fins llavors, però la Realpolitik i sobretot la deserció dels seus consellers més propers a l'hora de fer-li costat el va dur a un fracàs tant estrepitós que va acabar físicament amb ell, canviant de passada el destí de la humanitat. A “Moments estel·lars de la humanitat” Stefan Zweigvadefinir magistralment la causa de la desfeta amb una frase de Johann Wolfgang von Goethe:
“L'entusiasme no és un producte que es pot conservar   en salmorra durant molts anys”