Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 23 de gener del 2016

La gla

La gla (f.), aglà (m. o f.) (del llatí glans id.) o bellota (f., de l'àrab ballūta, alzina) és un fruit característic de les plantes del gènere Quercus (família Fagaceae).
Dins d'aquest gènere hi ha espècies arbòries: l'alzina, la carrasca, la surera i totes les espècies de roures i arbusts com garric, que fa les glans més grosses.
Les glans d'alzines i roures s'han destinat des de l'antiguitat a alimentar ramats de porcs, ovelles i cabres.
Roures i alzines són arbres molt preuats dels nostres boscos.
Són resistents i poden viure segles.
Produeixen la gla, un fruit que en èpoques passades es molia per a fer-ne pa.
Les glans agraden als porcs, ratolins i esquirols... i a uns quants ocells.
Les rates les amaguen sota terra.
A vegades no les recuperen, i aquelles glans germinen i es converteixen en arbres.
Gla
Alzina

Alzina surera

Roure

Visita a Sidillà (10-01-16)

El diumenge, sortida matinal amb bici, hem visitat Sidillà (Sant Romans de les Arenes) poble perdut, prop de la illa del Ter entre Foixà i Jafre.
Abandonat a l'edat mitjana a causa dels moviments de sorra del Ter a conseqüència de la Tramuntana.
Fa un temps que s'actua per preservar l'església romànica que hi ha.
Mig soterrada per l'arena, es pot veure encara el terra interior i l'opus spicatum de les parets exteriors.
Amb una teulada de ferro (corten) amb les bigues per sobre, ha quedat força digna.
teulada de corten amb bigues exteriors.

Vista des de Llevant

Interior


Terra amb l'entrada a migjorn original


Vista des del Nord-Oest