Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 3 de febrer del 2025

03-02-25

 JJMM de la Bisbal d’Empordà.
Després de 25 anys de programar 1 concert Musical mensual( des de Clàsica fins a Flamenc, Tangos, Fados, Jazz, etc…; més de 300), ahir va fer-ne un dels últims. Per cert una delícia!!!!
Ens trobem davant d’un fet incontestable: no hi ha relleu generacional en entitats culturals!!!
Sembla ser que només n’hi ha en entitats de lleure, i encara en segons quines, hi ha unes generacions desaparegudes que anomeno del “”jiji jaja” que han perdut la seva empatia amb la societat cívic-cultural.
Estem davant d’un fet irreversible???
Cadescú que pensi quina part li toca o tocaria per revertit aquesta situació sinó volem perdre una part important de l’existència de la nostra espècie: LA CULTURA.
Curiosament la socialització del coneixement ( Internet, Xarxes Socials, telèfons mòbils, etc) ha fet augmentar la individualització i l’aïllament personal dels humans, conduïnt-nos cap a una cultura dirigida i “programada” cosa que ens portarà al col·lapse com a espècie!!! #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






Peremaria3449
Crec que, la manca de relleu, és un fet puntual a la Bisbal. A la estructura de JJMM de Catalunya hi ha gent jove, i crec que JJMM de Catalunya té bona salut. En l'àmbit esportiu, que també es CULTURA, hi ha forces joves implicats. Segur que d'aquí a pocs anys sorgiran joves amb força per organitzar espectacles musicals mitjançant

02-02-25

 Atmetller (3)
El Prunus Dulcis és dels primers arbres que floreixen, i ho fa per què el seu fruit necesita més de 6 mesos per madurar.
Arbre mediterrani.
Tal com deia en Maragall:
Tots els ametllers ja són florits
davant del mar brillant, fins a Mallorca.
El mes de febrer, els més primerencs comencen a florir.
Sembla impossible que d’un tronc pelat ( és un caducifoli) puguin arribar a sortir gran quantitat de flors, però és una estratègia de supervivència, com més flor, més possibilitats de tenir llavors per a la pervivència de l’espècie, així com el fet de florir aviat per poder superar les sequeres estivals.
Curiositat:
Tot i que estem a mig hivern, la natura, que semblava morta, comença a donar senyals de vida. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




01-02-25

 Ahir 31-01-25, gran concert dels germans Bou al Mundial!!!
Junt amb 4 convidats més, varen fer un concert rodó, demostrant un nivell molt alt dintre del món musical!!!
Continueu fent camí i moltes gràcies pel concert. :
Felicitar també al Pere Pons per aquest començament de VIPSBALSOUND!!! #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







31-01-25

 El Senglar. (3)
Quan els humans (sic) com a espècie TOP dintre del nínxol de l’ecosistema eliminen algunes espècies que es troben a la part alta de la piràmide, alteren la mateixa fent augmentar les espècies no depredades, això ha passat amb el binomi: Senglar-llop.
La dieta encara que és oportunista i omnívora és compon de prop del 90% d’aliments vegetals, però la resta sol ser animals vius o morts, a part dels aliments que els hi donen els humans de forma voluntària o involuntària.
L’edat, que pot arribar a 13 anys, oscil·la entre 7-8.
A partir dels 6 mesos pot ser fèrtil la femella i cada garrinada oscil·la entre 4 i 7 llistats.
No solen dispersar-se més lluny de 10-15 km. del punt on han nascut. Encara que quan augmenta la població, davant la manca de menjar, el que fan és traslladar-se tot l’escamot familiar de femelles.
 Problemàtica:
- absència de depredadors naturals
- hiverns suaus, per escalfament global, augmenten la seva supervivència
- accidents de cotxe
- danys a conreus: vinyes, cultius herbacis, etc...
- transmissió de la PPA
- disminució de la biodiversitat
- pèrdua de por cap els humans
- atacs cap a humans
- desplaçament de la piràmide de l’edat dels caçadors cap a la dreta
- aparició dintre de la societat de tendències “animalistes” (sic), Especisme, Benesterisme, Veganisme, etc...
- rebuig i menyspreu d’aquestes tendències cap als caçadors
Curiositat:
Els danys ocasionats al sector primari son cada dia més elevats i sembla ser que la societat actual viu d’esquenes al camp i prefereix creure en “noves religions” que van contra la pervivència de l’espècie. Que hi farem.
#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé Pd.- l’última foto no és meva.





30-01-25

 El Senglar. (2)
Tot el que hi ha a Europa és originari de l’est d’Àsia.
Actualment hi ha zones de Catalunya amb una densitat de 10-15 per km2 amb zones amb més de 20, a dia d’avui n’hi ha més de 200.000.
Essent la Catalunya Vella on és la densitat més alta, encara que a la plana de Ponent cada dia van en augment junt amb altres espècies herbívores que provoquen greus perjudicis a l’agricultura: Conills, cabirols, etc...
Les zones amb roures i alzines i les amb abundància d’aliments son les més poblades i on el creixement és positiu a hores d’ara.
La gana els fa apropar a zones habitades i sobretot intenten menjar de contenidors de la part orgànica. Durant la Pandèmia de Covid-19 varen perdre més la por als humans i cada vegada s’acosten més a la part urbanitzada, amb l’agreujant de que a alguns humans els hi fan gràcia i els hi donen menjar com fan amb les colònies de gats silvestres.
Curiositat:
La caça, avui és l’únic mètode de control de la plaga, només elimina entre un 10 i un 15 % de la població, però cal pensar que anualment els 200.000 tenen un creixement proper al 10%, per tant sembla que la població està estabilitzada o amb un decreixement massa petit, entre un 1 i un 5%
#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




29-01-25

 El senglar.
Un porc salvatge de cap allargat, potes curtes ( més alt de davant que del darrera), de pell negre amb pel de més de 5 cm. i amb ullals que sobresurten de la boca i que li serveixen de defensa.
El porc senglar, Sus Scrofa, ve del llatí: “porcus singularis” i vol dir: “ porc solitari” o porc que va sol, de fet és un animal solitari només el mascle, la “família” és un matriarcat on hi viuen varies femelles i tots els seus fills( llistons, raions o ratllats) perden les ratlles durant el primer any, pasant a color vermellós el segon any i tirant a negre a partir dels 3 anys.
El seu depredador natural era el llop dintre de la piràmide del ninxol ecològic, desaperagut el llop, el creixement ha estat exponencial, convertint-se en una PLAGA!!!
Curiositat:
La seva gestació dura com la de les truges domèstiques ( Sus Scrofa Domesticus): 3 mesos, 3 setmanes i 3 dies. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


26-01-25

 Quan el Sol surt , surt per tothom, però si et troba en una situació privilegiada, val la pena aprofitar-la.
Curiositat:
El zoom dels mòbils actuals encara és molt limitat, però millora ràpidament. #contrallumdefoto #sesnsefiltresniretocs #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



25-01-25

 La cabra.
La “capra aegagrus hircus” és un mamífer de la família dels bòvids i la sub-família caprinidae.
Fou del primers animals domesticats, fa més de 10.000 anys. Primer per la llet, després per la carn i la pell i el pel.
És un animal de muntanya, té uns unglots que li permeten pujar parets quasi verticals.
Els primers formatges van ser de cabra i és un animal adaptat a la Conca Mediterrània, però l’origen és del Pakistan actual.
El mascle és el boc o cabró i els fills son les cabrides i cabrits.
N’hi ha unes 300 espècies.
Curiositat:
Hi ha races molt lleteres que arriben a donar 8 litres al dia.
El formatges solen tenir un gust especial i un olor típic, l’hircinic (traducció literal: olor de cabra). #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé