Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 18 de març del 2021

Tempus discurrit... 18-03-21

 El Teatre Mundial fou inaugurat el 31 de maig del 1914 com a sala de teatre, cinema i espectacles. 

L'any 1979 va tancar i el 1986 passar a ser propietat municipal per tal d'instal·lar-hi el nou teatre municipal. De l'edifici original actualment se'n conserva la façana principal d'estil modernista.
 

L’edifici, en el seu origen va ser una fàbrica de taps de suro i que posteriorment es va convertir en cinema i més endavant en sala d’espectacles. Durant molts anys va estar tancat i després d’unes llargues obres va ser reobert l’any 2007 com a teatre.

Aquest caràcter polivalent en dificulta notablement el disseny i en aquest cas, per les grans dimensions de l’edifici, inclús es va adaptar l’amfiteatre com a espai d’ús únic per actes amb aforaments reduïts (unes 200 persones). Aquest espai va ser inaugurat prèviament a la totalitat del teatre per fer-hi: presentacions de llibres, xerrades i concerts organitzats per l’entitat local de Joventuts Musicals.

La part del teatre te un aforament d’unes 400 persones més.

Actualment ofereix una programació variada amb concerts, obres de teatre i cinema, també s'hi troben les oficines de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà; i l’Escola de Música Conrad Saló també hi te la seva seu. #culturalocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 16-03-21

 S’acosta Sant Josep i mana la tradició que cal sembrar les patates. 

Avui he fet ja dos dels cinc cavallons que faré. Hi ha dos maneres de sembrar-les: a peu pla o bé en cavallons.
A peu pla es sembren amb un paló (Pala petita que els agricultors usen per a fer clots i sembrar-hi llavors.) o bé amb plantador (punxó per fer forats a la terra).
En cavallons, necessaris per regar a manta o bé per estalviar-se cavar-les alguna vegada. 

A l’altiplà bolivià, a més de 4.000 metres sobre el nivell del mar, els “aimaras” les fan en cavallons com les feien també els “quetxuas” fa molts segles. Per evitar que es glacin, degut al fred de l’altiplà, s’omplien d’aigua les regues entre cavallons, una tècnica ancestral. 

Curiositats.- a Bolívia tenen més de 1500 varietats de papas, encara que el Perú quasi en té 3000. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé




 

Tempus discurrit... 15-03-21

 La colza està a punt d’esclatar, d’aquí a una setmana, l’Empordà es vestirà del groc colza en més de la meitat dels seus camps. #naturalocalBE #folralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé




 

Tempus discurrit... 14-03-21

 L’ULL de la Tramuntana. Feia dies que no es veia. El nom de la tramuntana procedeix del llatí transmontanus, que vol dir d'enllà de les muntanyes. I així és, en efecte. Aquest vent traspassa els Pirineus i arriba arrauxat fins a nosaltres. Quan comença a bufar, queda aquest forat sobre la Junquera, quedant la part del Vallespir ben neta sense núvols i en canvi els Empordans ben tapats. La principal característica de la tramuntana és la seva impetuositat, que va a ratxes, i d'això en tenim sort. Són ratxes que duren un parell de segons i llavors baixa i, al cap de poc, torna a bufar fort. Per sort, és un vent sec. Quan hi ha massa humitat, en aquest país, la gent demana la tramuntana que vingui a assecar els camps.

Fages de Climent així deia en la seva Oració al Crist de la Tramuntana:

«Braços en creu damunt la pia fusta, /

Senyor, empareu la closa i el sembrat, /

doneu el verd exacte al nostre prat /

i mesureu la tramuntana justa /

que eixugui l'herba i no ens espolsi el blat».

#naturalocalBE #elmanescalfañé



 

Tempus discurrit... 13-03-21

 La “Boira”, la burra de la barraca, comença a estar neguitosa!!! Un altra senyal inequívoca que la primavera ens ronda!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 12-03-21

 Contrallum-31, encara que estem a l’hivern, tot comença a pintar primavera!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #himanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 11-03-21

 L’entomofilia i/o l’anemofilia (poliització per insectes o pel vent) han fet possible la pervivència del albercoquer, heus ací el fruit que si el fred o la tramuntana no el fan caure, ens donarà un fruit ataronjat i dolç!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

Tempus discurrit... 10-03-21

 Les últimes de l’hort, s’acaba el menjar d’hivern, haurem de canviar les coliflors i bròquils per menges menys flatulentes fàcils de pair. La coliflor, colflori o floricol (Brassica oleracea botrytis) és una varietat dins del grup botrytis de la col Brassica oleracea dins de la família Brassicaceae. És un tipus de col obtingut per selecció artificial per tal que els brots florals estiguin agrupats i tinguin color blanc. En altres aspectes (fulles, tija, necessitats climàtiques) és molt semblant a la col i encara més al bròquil però menys rústega (suporta només glaçades lleugeres). Bròquil només es refereix al bròquil de color verd. La coliflor (blanca) i el bròquil (verd) són de la mateixa varietat (botrytis) #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #elmanescalfañé



 

 

Tempus discurrit... 09-03-21

 S’apropa Sant Josep i mana la tradició que cal sembrar les patates. Avui hem passat a matar les herbes amb el motocultor, d’ací a 9 dies sembrar em les patates(pataca, batata, trumfa, patana o xuno quan està deshidratada) #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 08-03-21

 Contrallum-30; feia dies que el Sol no es llevava tant net de cara!!!
#naturalocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 07-03-21

 Es retira Dan Carter, un neozelandès que ha jugat 17 anys amb els All Blaks, l’equip de la falguera platejada, ha estat potser el millor mig-obertura del Món, i un dels millors de la història del rugbi mundial. Els aficionats al joc de la pilota ovalada el trobarem a faltar. #elmanescalfañé


 

Tempus discurrit... 06-03-21

 El campanar de Santa Maria de la Bisbal D’Empordà.
Campanar barroc coetani del temple, construït cap el 1700. Té un primer alt cos de planta rectangular (6'00 x 6'85 m); els seus murs són de maçoneria amb carreus a les cantoneres, al seu damunt s'aixeca un segon cos octagonal irregular de carreus ben escairats dividit en dos pisos per una motllura; el superior correspon a la cel·la oberta amb finestrals d'arc apuntat i baranes calades, una a cada cara alterna; hi pengen tres campanes i unes matraques; té una motllura a la seva base i una altra a l'arrencada dels arcs. Està coronat per un terrat amb balustrada i pinacles de bola als angles; al damunt del terrat s'hi aixequen quatre arcs apuntats units en diagonal al centre, on hi troben les dues campanes motoritzades, dels quarts i les hores. Per l'interior hi puja una escala del tipus català sobre voltes i arrapada als murs amb un ull central; a partir de mitja alçada es transforma en escala de cargol de pedra fins a la cel·la i des d'ella fins al terrat s'hi va per una escala de gat.
Curiositats: té 220 graons, una alçada: 45 metres.


 

Tempus discurrit... 05-03-21

 El presseguer ( Prunus Persica) és un arbre caducifoli, originari de la Xina, que per mitja de la Ruta de la Seda va ser introduït a Pèrsia i després a Grècia, vet aquí el nom botànic per designar-ne l’espècie.
Te una floració molt vistosa amb flors de color rosa intens.
Dona un fruit, el préssec, avellutat entre groc i vermell, mol sucós i dolç d’aquí en deriva el nom de melicotó. Te importants qualitats antioxidatives.
La nectarina és una varietat de préssec que ha patit una mutació genètica natural, per tant cal erradicar la creença que és un barreja entre pruna i préssec. La producció mundial s’acosta als 12 milions de tones. Hi ha dues varietats ben diferenciades: el de vinya, més dur i de carn groga (famosos els de Calanda) i el d’aigua, més blanquinós i de carn suau amb molt de líquid.
Curiositat: com que es una fruita
molt perible (que dura poc), se’n fa la conservació en almívar. #CMdlGBE #naturalocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé