Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 6 de novembre del 2023

Olives



 

Ja tenim les olives salades i aromatitzades. Ara caldrà esperar un parell de mesos per poder-les degustar.

Núvol - 22


Núvol- 22

Fotografia Nocturna - 51


 

Fotografia nocturna - 51, el campanar des del Passeig.

Núvol -21


 

Núvol- 21, barret de núvols sobre el Montseny.

El pebrer bord.


 

És un arbre originari de l’Altiplà de la Cordillera Andina.
Fa un gra vermellós que sembla pebre però no ho és.
El pebrer bord, Schinus Molle, cal diferenciare’l de Piper Nigrum ( pebrer negre bo), que és una enfiladissa típica de l’India i l’illa de Java de la que se’n treuen els tres pebres: verd (immadur), negre (meitat de maduració) i el blanc (madur).
El pebrer bord s’usa com a ornamental ja que desprèn aromes agradables i les branques amb fulles primes i llargues tenen una caiguda com el salze.
Fa un fruit en forma de raïm semblant al pebre, però de color vermell, es pot menjar en molt petites quantitats ja que conté olis essencials tòxics.
Curiositat:
El indis quetxues li deien molli o molle, d’aquí el nom taxonòmic, i el consideraven sagrat. De les llavors en feien pigments per tenyir robes i begudes alcohòliques, de la goma que traspua ungüent per a malalties venèries i de les fulles infusions pel mal de cap.

Les nous-2

 

Temps de recol·lectar les nous, la noguera, noguer, anouer, nouer o nouera, la “Junglans Regia” és un arbre caducifoli silvestre que es conrea, n’hi havia a quasi totes les cases de pagès.
Perd les fulles a l'hivern i a la primavera l'hi tornen a sortir al mateix temps que les flors, de les que n'hi ha de masculines i de femenines (planta monoica).
La seva fusta és la millor d’entre les fustes europees per a fer mobles.
Les nous o anous destaquen pel seu contingut en olis vegetals poliinsaturats.
Curiositat:
Contenen àcid oleic (monoinsaturat), amb provat efecte reductor del colesterol i també tenen una gran riquesa en àcid linoleic i alfalinoleic (poliinsaturats) que actuen, si se’n menguen sovint, prevenint l’Infart de miocardi i/o l’angina de pit.

Ruta Modernista - 31



 



Casa Jeroni F. Granell Manresa, arquitecte que es construí la seva vivenda entre 1901 i 1903. Situada al C. Girona , 122; presenta varies característiques destacables: quatre eixos verticals, els balcons son als laterals i les finestres als dos centrals, la porta d’entrada és lateral i sobretot destaca la senzillesa de la façana.
Les finestres son dobles amb persianes de llibret i vitralls aplomats.
La planta, l’entresol i el semi-soterrani formen un conjunt inèdit amb les entrades a la botiga amb forjats austers.
Destaca també el coronament de la barana del terrat de forma sinuosa i sobretot els esgrafiats de color verdós amb fons rosat amb fulles de cinc puntes. Preciós el panell dels timbres.
Curiositat:
La porta de roure massís presenta un sobreporta amb vitralls i ocupa la planta i l’entresol de la la part dreta de la façana.

Núvol - 20


 

Núvol - 20; núvols per millorar la foto.

Dragonet

 



Dragó comú o dragonet.
Taremtola o Lacerta Mauritanica, és un rèptil escamós de color gris amb bandes acolorides capaç de fer mimetisme. Son típics del nord del Mediterrani.
S’ha habituat a conviure amb els humans, és un gran depredador d’insectes i sol fer vida nocturna.
Sol medir entre 15 i 20 cms. la meitat dels quals son cua, presenta un cap gran.
Tenen poc dimorfisme sexual i costa saber si son mascle o femella, la diferencia més notable n’és el tamany.
Posan 1-2 ous dues o tres vegades cada any.
Curiositat:
Al final dels cinc dits de totes les extremitats hi tenen uns pels microscòpics que formen 12 laminetes adhesives, gràcies a les “forces de Van der Waals”, que li permeten pujar i mantenir-se en superfícies llises com el vidre.

Núvol - 19

 


Núvol - 19; núvol fosc després de la posta.

Ruta Modernista - 30



 

Casa Lamadrid (coneguda també com a casa Vicens Bofill), al carrer Girona, 113, obra d’em Lluís Domènech i Muntaner; al 1902.
Casa amb tres eixos amb planta baixa, principal i 4 pisos i terrat transitable.
Quatre columnes amb rams de flors i bustos femenins que aguanten uns escuts i sostenen tres portals: el central és l’entrada principal, els laterals son botigues.
Els balcons del principal son semi-circulars i de pedra, mentre que els dels altres pisos son rectes amb cantonades arrodonides i les baranes de ferro-forjat.
La façana presenta estucs de color verdós en el centre dels rectangles hi ha rajoles de ceràmica vidriada de color coure,
Curiositat:
El coronament de la façana és una barana de pedra pel terrat, però sobresurt en l’eix central un escut central de caire gòtic, amb la data MCMII (1902) data de la seva construcció.

Núvol - 18


 

Núvol - 18; núvol amenaçador de tempesta

la Carbonera


 

La carbonera d’enguany, la trentena, està a les acaballes.
Els carboners estan acabant de polir la cuita.
Aquest sistema aconsegueix cremant i escalfant la fusta entre 400 i 700 graus en absència d’aire, carbó vegetal molt més calorífic que la fusta en sí, quasi el doble i no fa fum ja que ha perdut una important part d’aigua.
Curiositat:
Amb 400 quilos de fusta obtindrem només uns 100 quilos de carbonet.

Fotografia nocturna - 50


 

Fotografia nocturna - 50; la Bisbal des del Convent.

Núvol - 17

 


Núvol - 17; bolet atòmic. La foto no és pas meva, però la seva espectacularitat ha fet que la publiqués avui.
Curiositat:
La part sud-oest de l’illa de Mallorca, Andratx i l’illeta de Sa Dragonera son ben visibles.

Pregadeus- 2

 




La capacitat de la Mantis Religiosa (pregadeus, plegadeus, cantamisses, repicacampanes, cabra lloava, rodadits, cavall de serp….) de confondres amb el que l’envolta li permet a aquest insecte “caníbal” poder caçar d’altres insectes més petits.
Aquesta femella segurament busca ja algun lloc amagat i arresarat per deixat-hi l’ooteca amb uns 200 ous, que explosionaran a la primavera que ve.
Curiositat:
Viuen entre 6 i 12 mesos.
“Dormen” unes 4 hores dividides en 250 mig-diades d’un minut cadascuna. No se sap ben bé si dormen o és un descans profund.

Ruta Modernista -29


Conservatori de Música de Barcelona, cantonada Bruc - València
A finals del s. XIX, l’Ajuntament compra tot el solar I construeix equipments municipals, el primer fou el Mercat de la Concepció, després la seu del districte I fins el 1916 no es va edificar el Conservatori, obra de l’arquitecte Antoni de Falguera i Sivilla deixeble de Josep PUIG i Cadafalch.
Obra de finals dels Modernisme I començament del Noucentista. No obstant se la considera una obra Modernista.
El xamfrà és de pedra i presenta finestrals gòtics amb dues torres cilíndriques coronades per teulades còniques.
A L’interior hi ha un pati central conegut com “La Peixera”, coronada amb una claraboia cuadrada (12x12) amb vidres de color blavós d’extraordinária bellesa.
Curiositat:
Des de 1911 el sots-diredtor era en Enric Morera, però al 1930 quan és va haver d’elegir un nou director el Consistori imposà a Lluís Millet cosa que genera una polèmica considerable.
Nota: la foto de la Peixera no és pas meva.

 

Carbaçons


 

No tot son males notícies, a dia d’avui encara podem collir carbaçons, una verdura que és originària de Sud-Amèrica i que necesita aigua i calor, temperatures per sobre de 10 graus C.
Curiositat:
Les flors del carbaçó son comestibles, evidentment que si ens mengem les femenines no tindrem carbassons, cal menjar les masculines i no pas totes ja que no hi haurà fertilització entomòfila

Núvol - 16


 

Núvol - 16; boira i núvol matinal.

Calçots -2

 


La bonança d’enguany fa que els calçots creixin molt ràpidament, massa!!!
En només tres setmanes ja els he hagut de calçar per primera vegada.
Curiositat:
En la D. O. Calçot de Valls, cal que la part blanca tingui entre 15 i 25 cms, cosa obliga a calçar-los tres vegades!!!

Ruta Modernista - 28



 


Casa Santurce o també coneguda com a Casa Pau Ubarri, carrer València 293.
Projectada per l’arquitecte Miquel Madorell i Rius i construida per l’industrial ferroviari, Pau Ubarri i Iramategui, Comte de José de Santurce que va fer fortuna a Puerto Rico.
Façana estructurada en cinc columnes, les dues laterals en forma de tribunes que li donen prestancia i verticalitat. Interesants els balcons centrals amb dues portes geminades, separades per un mainell o trencallums (columneta que divideix una obertura ).
Els balcons tenen baranes de ferroforjat I no son pas rectilinis
A destacar especialment els forjats de les tribunes i el coronament del cinqué pis amb ornaments florals I destaquen les cuculles octogonals cobertes amb ceràmica vidriada de color negre.
Curiositat:
Sobre l’entrada principal, abans del vestíbul de marbre rosat i blanc al fons del qual hi ha la garita del porter i l’ascensor de fusta i la sortida de l’escala, hi trobem l’escut mobiliari del Comte.

Núvol - 15


 

Núvol -15; núvols esquifits. 

Curiositat:
ISO 32; objectiu de 46 mm; f=1,6 i1/1400 s. :

Tria de Mulats d'Espinavell 13-10-23


 Ahir, 13 d’octubre S. Eduard, com cada any, vàrem baixar les eugues i pollins per fer la tria de mulats a Espinavell.

 Curiositat: Molta gent al caure en un “pont” llarg tant a dalt per acompanyar als pastors com a baix a la Fira.

Núvol - 14


 

Núvol -14; després de la posta.

La Yucca

La iuca ( yucca).

També s’anomena mandioca, però no es pot confondre amb la verdadera, de l’arrel de la qual s’en treu la tapioca aliment ric en glúcids.
És una planta ornamental originària del continent americà.
Curiositat:
De fecundació entomòfila, feina destinada a un insecte: l’arna de les iuques, el qual s’aprofita d’algunes flors, ponent-hi els ous. Les larves sobreviuran menjant-se la flor

Arròs de Pals


 

La collita de l’arròs ha començat enguany, menguada per la manca d’aigua per poder regar

El Bruc

El bruc ja és ben florit.
És una espècie (Erica cinerea) perenne i arbustiva. Durant tot l’any aguanta la fulla.
Té una fusta forta i resistent, i de la soca s’en fan pipes per fumar tabac.
Aquest és bruc d’hivern, que floreix a la tardor i que fa flors liles i/o vermelloses
Curiositat:
Fa multitud de flors que proporcionen a les abelles un polen que fa una mel excel·lent!!!

Núvol - 13


 

Núvol - 13; abans de la sortida del Sol!!!

Pics d'Europa


 

Els Pics d’Europa des de Puente Barreda, camí de Treviso,a 1328 metres d’alçada.
Ocupen tres comunitats: Cantàbria, Astúries i Castellà Lleó.
Pertanyen a la cordillera Cantàbrica i tenen alçades de cap a 2.500 m. Estan entre dos rius el Sella a ponent que forma el congost de los Beyos i a llevant el Deva, congost de l’Hermida.
Curiositat:
Astúries té mes de 40 D. O. De formatges agrupades en 5: Cabrales, Gamoneu, Afeuga’l Pitu, Casin i Beyos.

Núvol - 12


 

Núvol - 12; curiositat: ISO 32; tele objectiu de 260 mm; f =2 i 1/99 s.

Calçots- 1


 

Els calçots ja han tret el nas per les cloves de la ceba. 

Si res no ho espatlla al febrer que ve farem alguna calçotada

Pregadeus


 

Pregadeus, mantis religiosa és un insecte depredador d’atres insectes.
Distribuït per tot el Planeta surt a la tardor per buscar parella.
Un percentatge d’un 25 %, sembla que rerra la cópula la femella debora certes parts del mascle.
Curiositat:
Els últims estudis diuen que aquest fet está lligat amb la Selecció Natural, ja que dona més possibilitats de transmetre el seu ADN a la descendència

Foc de la Bisbal-2023



 

Ahir XXIV caminada per commemorar la que va fer l’Isabel Vila per venir a ajudar alFoc de la Bisbal. :
Enguany 17 caminaires de la columna de la Bisbal ens vàrem trobar entre la Gavarra i el Puig d’aiguadora junt amb les de Cassà, Llagostera i Culonge. :
A veure si l’any vinent que en farà 25 podem ser uns quants més

Estelada del PSAN


 

Núvol - 11


 

Els ramats


Els règims extensius de remugants serveixen per aprofitar una sèrie de vegetals que no poden aprofitar d’altres espècies d’herbívors.
Els censos, però s’han vist reduïts de manera dràstica degut a dues causes: disminució del consum de carn de xai i la manca de pastors.
Curiositat:
L’any 2021 el consum de carn de xai va baixar a 2 kg/any/persona i si l’any 2000 hi havia 730.000 ovelles, al 2021 només n’hi havia 260.000 a Catalunya.

 

ruta modernista 27


Casa Jaume Forn.
C. València, 312 (cantonada Roger de Llúria).
Tot I ser projectada per en Jeroni Ferran Granell i Manresa, fou construida per en Domènech Boada.
Espectacular façana amb un entresol que fa que la porta d’entrada a la finca sigui d’una alçada considerable, a part presenta un forjats que la fan única.
La façana té sis falses columnes ornamentals molt curioses.
Però evidenment el mes destacable son les dues tribunes que ocupen el 1e, 2on, 3r i 4rt. pis, tenen forma octogonal adosada a la pared, per la qual cosa només es veuen dos mitjes cares i tres cares completes, son de ferro i vidre aplomat d’una bellesa extraordinària
Curiosidad:
Sembla que les tribunes son obra del taller Rigalt i Granell, que va fer-ne també per la Farinera Teixidor de Girona.