Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

diumenge, 13 de febrer del 2022

11-02-22 tempus discurrit...

 Els líquens.
Son fruit d’una simbiosi, o sia dos organismes que per sobreviure, es necessiten, s’ajunten i conviuen.
En el cas dels líquens hi ha dues formes de vida: un alga (o un cianobacteri) i un fong.
L’alga fa la funció clorofíl·lica i fixa els elements atmosfèrics mentre que el fong dona forma a l’estructura.
Poden tenir tots els colors del Món.
El substrat
on viuen por ser: sobre roques, vegetals o estris humans.
Hi ha moltes classes de líquens, al Món prop de 20.000.
Creixen molt lentament entre 1 i 2 mm. de radi anual.
Curiositat:
D’alguns líquens, se’n extreuen fixadors de perfums d’alta gamma, ja que és important que facin bona olor, però més important que perduri. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

10-02-22 tempus discurrit...

 Empúries-2
El recinte de la Neapolis (ciutat nova) feia uns 200 x 130 i es creu que hi havien arribat a viure unes 500 persones.
El més important per una ciutat-mercat era el port ja que fa 2500 anys el comerç és feia per mar, era més fàcil ja que encara no hi havia carreteres.
La navegació és feia amb la tècnica del cabotatge, que consisteix en vorejar la costa, sense a d’entrar-se mai mar endins.
Del port només en queda l’Escullera que es va construir en el període hel·lenístic, la qual el protegeix.
Curiositat:
L’estàtua d’Esculapi (Esclepi, deu de la medecina) que es va trobar al jaciment, està feta amb dues classes de pedra i va ser portada de Grècia. Els temples de la zona Sud eren com els hospitals actuals, ja que la zona lacustre era una font de malalties. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

09-02-22 tempus discurrit...

 Empúries-1
Fa 2600 anys uns grecs ( que eren de Focea una ciutat grega prop d’Esmirna, actualment Turquia) van re-fundar una petita ciutat a S. Martí d’Empúries, que en aquells moments era una illa. (Paleópolis)
Es creu que a S. Martí hi vivien indiketes que tenien relacions comercials amb etruscs i fenicis.
Des de Roses fins a Pals era una zona lacustre on hi desembocaven el Fluvià, el Ter que tenia dos braços que envoltaven el Montgrí i el Daró.
Poc després i en el turó situat més al Sud, segons Estrabó en la seva Geografia escrita al s. I aC; si construí la Neàpolis que és va batejar com a EMPORION (del grec : mercat), fins avui és l’única que és coneix a tota la Península.
Cal destacar la porta de la muralla Sud amb dues torres quadrades.
Curiositat:
La muralla està construïda amb la tècnica de la “paret seca”!!!
#edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

08-02-22 tempus discurrit...

 El LICEU
A les Rambles de BCN, a la dels Caputxins, hi trobem l’edifici cultural més emblemàtic de l’alta burgesia catalana.
Construït cap el 1850 en el solar d’un antic convent, volia ser per una banda el conservatori de Música i per l’altra una seu social on trobar-se i escoltar òpera, que en aquells moments era el producte cultural més preuat.
Ha estat un lloc on han passat esdeveniments no culturals importants: durant 100 anys va ser el teatre de més cabuda del Mon; 1893, una bomba dels anarquistes catalans esclata a la Platea; al 1994 un incendi el crema totalment.
Des del 1999 passa a ser més o menys públic, amb un escenari totalment tecnificat.
Curiositat:
Encara avui als baixos hi ha el Cercle del Liceu, de caire privat, amb obres d’en Casas, amb mobles modernistes i un magnífic exponent del Modernisme català. ( es pot visitar com a suplement de la visita guiada del Gran Teatre ) #edificissingularsdelmón #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

06-02-22 tempus discurrit...

 Cada dia surt el Sol, però cap dia surt d’una manera indiferent!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






05-02-22 tempus discurrit...

 Contrallum-44.
Clarejar ,en la seva accepció de sortida de Sol, és un període de temps durant el qual passem del negre de la nit al blau-cel del dia. La diferencia del dos passa per uns tons de vermells deguts a que al aixecar-se el Sol la seva llum te un trajecte més llarg dintre de l’atmosfera terrestre, cosa que fa dispersar la llum blava i només podem observar la llum solar.
Curiositat:
La intensitat dels colors vermellosos depen de les partícules en suspensió, especialment del vapor d’aigua.
#contrallumdefoto #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

04-02-22 tempus discurrit...

 Hotel Oriente a les Rambles de BCN.
Un edifici icònic del carrer amb més ambient de Barcelona.
Té una història ben divertida, cap al 1650 si va construir el claustre i el refractori del Col·legi de S. Bonaventura de l’ordre dels Framenors. Cap el 1780, l’església i altres dependències.
A la desamortització de Mendizabal, al 1835, passa a ser una comissaria de policia, després el compra la Maquinista Terrestre i Marítima que el ven a un hostaler italià: Franco Durio, que el converteix en: la Gran Fonda d’Orient.
Anys després es convertí en l’Hotel Oriente.
De l’antic edifici només en queda el claustre, que avui és el famós Saló Comtal, i una cripta amb nínxols.
Curiositat:
L’última bomba feixista de la guerra del 1936 va caure sobre l’edifici destruint-ne una part del mateix. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

03-02-22 tempus disucrrit...

 Venus, stella matutina, estel del matí, morgenstern, etoile du matin o morint star. És el tercer objecte més brillant del firmament després del Sol i de la Lluna. Curiositat: el diàmetre de Venus es només 650 quilòmetres inferior al de la Terra. S’anomena així en honor a la deessa romana de l’amor. #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

02-02-22 tempus discurrit...

 Ens apropem a la mostra de l’audiovisual en català. Tot i que les dues sessions son gratuïtes, convé treure entrades a voc.cat.


01-02-22 tempus discurrit...

 Fotografia nocturna-1
(gran angular de 26, sense filtres, iso1000, 1/7 s.)
Les margarides grogues (euryops chrysanthemoides) son una planta arbustiva i perenne que pot arribar a tenir fins a 1 m. d’alçada.
Originària de Sud-Àfrica.
És una planta molt vistosa ja que en climes temperats età florida tot l’hivern.
Les flors d’un color groc-daurat i d’uns 5 cms. de diàmetre son espectaculars ja que contrasten amb el verd-gris de les seves fulles.
No pas sempre, però durant 4-5 setmanes (agost-setembre) al desert de Namaqualand (sud-est d’Àfrica del Sud) si fa patent una floració extraordinària de flors i una de les espècies és aquesta margarida.
Curiositat:
El nom taxonòmic ve del grec: euryops = cara i ulls i chrysanthemoides = flor d’or #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



31-01-22 tempus discurrit...

 La pressió atmosfèrica determina una part important de la climatologia. Ve determinat pel pes de l’aire en un punt i fins ara és mesurava en mm. de mercuri
A nivell de mar la pressió és de 760.
Quan les pressions disminueixen o augmenten donen lloc a moviments de les masses d’aire i per tant als vents.
Enguany portem més de 20 dies d’altes pressions, que ens ha portat a un Gener sense pluges i amb un fet destacable, un contrast tèrmic alt entre 15 i 20 graus. Matins glaçats i blancs i migdies quasi primaverals.
Curiositat:
L’alçada dintre de la troposfera fa que la pressió disminueixi ja que cada vegada queda menys aire, per exemple a l’Everest la pressió només és de 300 mm. #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

30-01-22 tempus discurrit...

 Els mercats setmanals van néixer a l’edat Mitjana.
El de la Bisbal d’Empordà en concret el 1322 i el rei Jaume II, li atorgà privilegis.
Van sorgir fixant una data, que es repetia cada setmana, on la gent podes intercanviar i/o comprar, heus ací que van popularitzar-se tant les mesures com les monedes per fer-els eficients . No eren pas de caire local sinó que agafaven un àrea des d’on es pogués arribar i tornar des de cada casa el mateix dia. L’origen de la Comarca sembla que ve d’això. Les capitals de comarca solen estar situades geogràficament en una posició molt centrada.
Havien estat primitivament uns mercats de quilòmetre zero.
Curiositat:
Així com als mercats hi ha tota classe de mercaderies, a les fires, que son anyals, solen ser mono-temàtiques. #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

29-01-22 tempus discurrit...

 Quan el Sol surt, surt per tothom, deia el meu pare. Hi ha dies que la sortida és magnífica, sobretot quan hi ha boira baixa!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

28-01-22 tempus discurrit …

H2O.
L’aigua és essencial per a la vida.
El que la fa diferent d’altres substàncies és que passa fàcilment de gas a líquid i de líquid a sòlid i tot es deu a que els passos tenen lloc a unes temperatures fàcilment assequibles!!!
És l’única substància que té els tres estats de la matèria de forma natural a la Terra.
A 4 graus C. és quan te la densitat més alta, però per sota, baixa ràpidament el que fa que ocupi un volum superior i el gel suri dintre de la mateixa aigua líquida.
Curiositat:
El pas cap a sòlid fa que cristal·litzi en forma hexagonal. #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

 

27-01-22 tempus discurrit…

Gatoses o argelagues-2???

L’argelaga resisteix l’hivern gràcies a les poques fulles que li queden i a les punxes verdes que fan la funció clorofïlica!!!

#CMdlGBE #naturalocalBE#floralocalBE #quasiqmzero#humanitzaciódelmedi