Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 29 de juliol del 2021

29-07-21... tempus discurrit

 Can Dou de Castellterçol
Al número 2 del carrer de Barcelona destaca el casal familiar dels Taiadella o palau dels marquesos d’Alòs, coneguda també com can Dou. Els Taiadella procedien de Castellcir i s’establiren a Castellterçol el 1674. Es tracta d’un edifici civil de característiques barroques que consta de planta baixa, pis i golfes. És un edifici marcat per la seva simetria. Presideixen la planta noble tres balcons amb obertures de brancals de pedra. Aquesta simetria de la façana es tradueix a les golfes en tres finestres quadrades amb brancals i ampits de pedra.
Curiositat:
Per sobre de les golfes trobem un ràfec (part de la teulada que sobresurt de la façana), realitzat amb encavallada de fusta, que presenta en els vèrtex de la teulada mènsules de fusta de temàtica figurativa. #casessignificades #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

28-07-21... tempus discurrit

 L’estiu avança sense parar, però enguany sembla fer-ho amb una lentitud desesperant, la calor ha deixat els terres secs i els arbres ( en estres hídric) van perdent les fulles com si estéssim a la tardor, molts arbres enguany moriran si no plou abans de setembre!!!
Curiositat: portem 196 litres en set mesos, uns 140 menys de la mitjana anual i fa quasi 100 dies que no plou!!!
#naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé





 

26-07-21... tempus discurrit

 Tot i la sequera les oliveres (Olea europea) van posant oli.
Enguany hi ha forces olives i si logrem esquivar la mosca de l’olivera (bactrocera oleae) que pica l’oliva per posar-hi l’ou i després la larva se'n menja una part per transformar-se en mosca.
Els danys directes, els provoquen les larves dins de l’oliva, on són capaces de menjar entre un 10-30% del seu pes. Com a conseqüència d’aquest dany, les olives es desprenen de l’arbre amb més facilitat, cosa que produeix pèrdues de collita i de producció d’oli. En oliva de taula, la depreciació comercial és evident, totes presenten un forat per on ha sortit la mosca.
Curiositat:
L’oli presenta dos àcids:
l'àcid oleic (monoinsaturat), que constitueix entre el 65 i el 80% dels components de l'oli d'oliva.
l'àcid linoleic (poliinsaturat), és un dels àcids grassos essencial per a l'organisme. Es el causant que es torni ranci ja que s’oxida degut a la fragilitat dels enllaços que es transformen en radicals lliures , donant-los mal sabor i olor.

 #cmdlgbe #natralocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé




 

25-07-21... temus discurrit

 Els tomàquets (solanum lycopersicum) estan al punt, tot i que enguany hi ha molt “cul cagat” ( una taca marró fosc que va creixen des del cul cap a la tija que l’aguanta, fent-lo incomestible).
Els que queden estan boníssims!!!
Curiositat: el millor de tot però, de ben segur, és poder-hi sucar pa en oli que queda al plat!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé



24-07-21... tempus discurrit

 Visita guiada a Mas Miró de Mont-roig del Camp (Baix Camp). (2)
Nau de un sol cos amb tres voltes catalanes de revoltó, la primera te l’entrada i una saleta-magatzem dalt dels quals hi ha un altell amb barana de fusta des d’on es té una visió aèria de la sala-estudi, poden apreciar l’arc de canó que separa els dos cossos de l’estudi.
El més rellevant son les voltes del sostre que es creuen perpendicularment quedant ressaltats els punts d’unió d’ambdues, tal com es pot veure en les fotos.
Al mig de la zona de treball i també al mig de la volta hi ha una finestra plana que dona llum zenital.
A la part de Llevant hi ha una petita llar de foc amb una finestra a cada costat de la xemeneia.
Curiositat:
La llum diàfana que li dona el conjunt de finestres i finestrals de la sala!!! #elmanescalfañé

Manescal, has captat molt bé l'esperit de la construcció. Aquesta respon al que Miró va demanar, que retrobem, en gran, al taller Sert a Mallorca.


 

23-07-21... tempus discurrit

 Visita guiada a Mas Miró de Mont-roig del Camp (Baix Camp). (1)
Fill d’un orfebre i d’una dona mallorquina, vivia a BCN, però li van recomanar de petit canviar d’aires anant a petar a la casa pairal del camp tarragoní amb masoveria i galliner.
Impressionant l’estudi que es va fer construir per un mestre d’obres.
Té llum de l’est, de l’oest i del nord, a part de llum zenital.
La llum del sud (llum solar directe) dona ombres i contrasts massa potents. Una petita maravella prop de Cambrils!!!

Curiositat:
De visita obligada!!! #humanitzaciódelmedi #edificissingularsdeCAT #elmanescalfañé