Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

diumenge, 13 d’abril del 2008

El CMT(California Mastitis Test)

El nombre de Cèl·lules que conté la llet pot ser comptat i s'expressa com a Recompte de Cèl·lules Somàtiques (RCS), la llet sana i normal té:

Els PMN son un tipus de Leucòcits, cèl·lules encarregades de la defensa de l'organisme.

Les quantitats que hi ha en una llet sana no son capaços d'eliminar els bacteris invasors, però si d'engegar tot el sistema immunitari per parar l'infecció.
Així doncs el nombre de Cèl·lules Somàtiques (CS) passa de les 100.000 d'una llet normal a més de 100.000.000 en unes 3-4 hores, cosa que explica l'augment del RCS durant un temps després de l'infecció(mastitis clínica). Si curem la mastitis les CS baixen gradualment i en un 10-15 dies tornen a la normalitat. Si la curació no és total, ens queda una mastitis crònica i el RCS continuarà essent alt, durant un llarg període de temps.

Per sobre de 400.000 cèl·lules sempre identificar l'organisme

ESTAFILOCOCS i MYCOPLASMES sont molt contagiosos i la mastitis no es podrà guarir, per tant potser caldrà sacrificar l'animal, per evitar que es contagiïn les seves companyes d’estable, ja que la vaca els portarà de per vida.


La pèrdua de llet diària(en quilos) degut al recompte cel·lular de cada explotació, depèn de la lactació dels animals i és la que indica el quadre següent:




CEL. SOMÀTIQUES

NIVELL

1ª LACT.

2ªLACT. o més

+25000

1

0

0

+50000

2

0

0

+100000

3

0.34

0.66

+200000

4

0.66

1.3

+400000

5

1

2

+800000

6

1.34

2.66

1600000

7

1.66

3.3

Exemple: 100 caps i 25 litres/dia amb 35 braves i 65 vaques llet a 50 ptes.

Nivell 5: 35 a 1 + 65 a 2 = 165 kg a 365 dies = 59400 kg. a 50 ptes. = 2.970.000 ptes.

Nivell 3: 35 a 0.34 + 65 a 0.66 = 57 kg a 365 dies = 20.520 kg. a 50 ptes. = 1.026.000 ptes.

Si mirem les cèl·lules del tanc; tenim una noció de la sanitat de tots els mamellers, però no coneixem quines vaques son les que tenen problemes ni quin o quins quarterons tenen una infecció persistent. Aquesta dada ens la dona el control lleter oficial.

Si mirem les de cada vaca, veurem quines tenen mastitis sots-clínica. Cal tenir en compte que les C.S. són altes tant al començament com al final de la lactació i que a partir de la 5ª lactació van augmentant progressivament. Aquesta dada també ens la dona el C.LL.O.

Per saber els quarterons que tenim afectats podem realitzar d’una forma rutinària i senzilla el C.M.T.(Test de California). Amb el Test sols tenim la certesa de quins quarterons son els afectats, però no sabem si els podrem curar o no.

La pràctica rutinària del CMT era més freqüent abans que ara i creiem que encara és un bon mètode per controlar les vaques amb RCS alts i sobretot en explotacions on els recomptes son alts, ja que l'ÚNICA manera de baixar-les és tractant les que podem i/o eliminar les que no podem curar.

Abans de començar a actuar cal tenir UN MAPA DE TOTS ELS BRAGUERS DE L'EXPLOTACIÓ i per fer-lo res més senzill que amb el CMT

Aventatges.-

1. És una proba barata.

2. És pot realitzar durant la munyida en un moment, pel mateix munyidor.

3. Els resultats són immediats.

4. Proporciona una indicació del nivell d'infecció de cada quarteró, en canvi el RCS sols ens dona l'infecció total dels quatre, sense indicar-nos quin és el quarteró o els quarterons afectats.

CONSELL.- ESTABLIR RUTINES SENZILLES ENS FARAN MILLORAR LA QUALITAT DEL NOSTRE PRODUCTE FINAL: LA LLET


DETECCIÓ DE ZELS: actualment un gran problema.

BUTLLETÍ de SERVEIS VETERINARIS nº39 Agost-2001

La detecció de zels és important per poder cobrir la vaca en el moment ideal, però s'està convertint en un problema per a moltes granges per motius diferents en cada una d'elles.

Els zels, tal com veieu en el quadre-1, després del part es mostren un 30% dintre del 1é. Mes, i un 50% en el 2n. Per tant als 60 dies 4 de cada 5 vaques ja han anat de bou,

Dies

% de zels

% del total

30

30

30

31-60

51,5

81,5

61-90

15,5

96

+90

3

99

Tal com podem observar en els resultats dels índexs reproductius, de les explotacions en les que realitzem el Control de Reproducció periòdicament, veiem que el % de zels observats oscil·la entre un 80 % i un 30 %, amb una mitjana del 50 %, que ens indica que una part important de la manca de detecció és per les poques hores d'observació, però no és pas l'única causa.

Potser la més important és el gran augment de producció que han fet les nostres vaques. La selecció que s'està fent per a assolir elevades produccions de llet, amb un índex alt de greix i de proteïna, ens hi ajuden. Les altes produccions fan que desprès del part les vaques s'aprimin més del compte ja que tot i que podem donar la ració equilibrada, la vaca desprès del part no pot pas menjar la Substància Seca que li manca degut a que abans i desprès del mateix perd la gana, a l'estiu tenim un factor agreujant que és la calor que també fa disminuir el consum de S.S.

Per tant és important observar si encara tenim balanç energètic negatiu, o sia mirar si la vaca encara perd pes abans de començar a inseminar, sovint podem provocar zels amb medicacions que desprès no seran efectius segons quina sigui la condició corporal de la vaca. Vegeu el quadre-2, on podem veure que la C.C. per poder tenir una bona fertilitat cal començar a inseminar quan està entre 2 i 2,5.

CONDICIÓ CORPORAL IDÒNIA


1.- PART

3,5-3,75

2.- 30DIES POST-PART

1,75-2

3.- 50 DIES POST-PART

2

4.- 70 DIES POST-PART

2-2,5

5.- 100 DIES POST-PART

2,5

6.- 215 DIES `POST-PART

3

7.- ASSECAT

3,5-3,75

Desprès de monitoritzar les vaques i mitjançant vídeos s'ha pogut observar les vaques Holstein d'alta producció i en una prova de zels i fecunditat, amb 3000 vaques i 2974 gestacions mitjançant detectors electrònics a la base de la cua; sabem que els zels tenen una mitjana de 9 hores, és produeixen unes 7 montes de mitjana i aquestes sols duran 2,3 segons.

Entre les 5 hores desprès de la 1ª monta i les 16 hores s'obtenen entre el 40 i el 50 % de prenyats.

Així doncs influirà:

  • El temps d'observació

  • Les vegades que fem la mateixa

  • Les hores en què la fem

  • La zona que observem els zels

  • El fet de tancar les vaques per menjar

  • L'hora en que donem el menjar.

Observar zels 3 (tres) vegades al dia com a mínim, una bona norma seria acostar el menjar unes quatre vegades cada dia i aprofitar el moment per a la observació.

també és important mirar el comportament dintre de la sala de munyir, sovint estan diferents de la postura normal, no donen la llet o la donen en menys quantitat.

-Resultats del Nº d'hores d'observació.

Nº d’observacions

Hora d’observació

% de zels

2

6-18

69 +

2

8-16

54

2

8-18

58

2

8-20

65

3

8-14-20

73

3

6-14-22

84 +

4

8-12-16-22

80

4

6-12-16-20

86 +

4

8-12-16-20

75

5

6-10-14-18-22

91 +

Anotar zels (en la roda, en el calendari de tres setmanes, en el dietari, en el full d'incidències mensuals, etc....).

CONSELL: TOT EL TEMPS QUE SEMBLA PERDUT EN OBSERVACIONS ES RECUPERA AMB EL Nº DE DIES OBERTS QUE GUANYEM