Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 21 de febrer del 2022

20-02-22 tempus discurrit...

 La bonança dels últims dies, després d’un llarg mes de temperatures baixes, ha fet explotar els fruiters que tenen flors abans que fulles. El gènere prunus son arbres caducifolis que tenen una floració espectacular degut a que els hi surten les flors abans. Es diuen així per que sembla ser que la prunera n’és l’origen de tots ells, solen tenir una part carnosa externa que envolta a la llavor, amb algunes excepcions com l’ametller de la fotografia. Curiositat: els canvis de temperatura globals fa que cada dos anys avanci la floració quasi un dia. És per això que sovint la producció es veu compromesa. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




 

19-02-22 tempus discurrit...

 L’Escola Industrial de BCN-2
Els hereus no troben comprador fàcilment.
Finalment i gràcies a que al 1904 te lloc la constitució del Patronat de l’Escola Industrial, l’Ajuntament i la Diputació Provincial. Al 1906 compra la fàbrica el Patronat.
La Mancomunitat amb en Prat de la Riba i en Puig i Cadafalch, dona un impuls a la formació professional i veieu la seqüència creacional d’escoles:
1908 fundació de l’Escola d'Industries Tèxtils.
1910 Escola Superior d’Agricultura.
1913 Escola de Blanqueig, Tintoreria, Estampació i Aprestos i de l’Escola d’Adoberia.
1914 Escola Elemental del Treball.
1915 Escola de Bibliotecàries, de l’Escola Superior de Bells Oficis i dels Laboratoris Superiors de Química.
1917 Escola d’Infermeres i de l’Institut d’Electricitat i de Mecànica Aplicades.
1922 Laboratori General d’Assaig i Condicionament.
1933 Creació de la Biblioteca de l’Escola Industrial, avui coneguda com Biblioteca General i de Referència.
1938 Bombardeig de l’Escola Industrial per l’aviació feixista italiana durant la Guerra Civil espanyola. 17 de març.
1964 construcció de la 1a. Piscina olímpica de la Península.
Curiositat:
El conjunt total aplega 28.537 m2 edificats, 11.504 m2 de vials, 10.523 m2 de zona enjardinada i 9.536 m2 de zona esportiva #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







 

18-02-22 tempus discurrit...

 L’Ecola Industrial de BCN-1
Situada en un espai de 6 Ha (4 maçanes de l’Esquerra de l’Eixample, uns 60.000 metres quadrats)
Si construí primerament al 1870 la fabrica tèxtil de la família olotina Batlló.
Es va rodejar d’una tanca perimetral de totxo i ferro.
Va ser la 1a en utilitzar energia elèctrica.
Produïa, gràcies als 2200 treballadors, 1.100.000 quilos de fil de cotó i 12.480.000 metres de tela de cotó cada any.
La gran quantitat d’aigua que necessitava provenia de mines situades dintre del recinte i s’hi van construir tres grans basses per emmagatzemar-la.
Els fums de les 14 calderes eren reconduïts per fumeroles soterrades que desenrocaven en una única xemeneia que es va restaurar i encara es conserva.
Per culpa d’un període convuls amb
la mort d’un director de teixits, incendis, bomba a les oficines de la Rambla, etc… al 1889 els germans Batlló tanquen la fàbrica.
Curiositat:
Si va aplicar, per primer cop, la volta de maó amb ciment combinada amb ferro, que després es va utilitzar a edificis com l’Hospital de Sant Pau, la Casa Milà o la fàbrica tèxtil Aymerich de Terrassa. La sala de tissatges estava formada per una retícula de columnes de fosa que suportaven uns arcs sobre els quals descansaven voltes de maó enguixades.

#edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







 

17-02-22 tempus discurrit...

 Fotografia nocturna-2. Curiositat: gran angular de 26 mm. F 1,6. ISO 400 i 1/8 segon. #fotografianocturnasenseflash #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

16-02-22 tempus discurrit...

 El pi pinyer (pinus pinea), és un vegetal de reproducció anemòfila. Originari del Mediterrani. Té les llavors agrupades en una pinya (que madura al tercer any) i un fruit comestible: el pinyó.
Té els noms de pi bo, pi campaner, pi de llei, pi de pinyes, pi de pinyons, pi pinyoner i pi ver.
La seva fusta no és gaire apreciada ja que és molt lleugera i flexible, se’n feia carbonet, pasta paper o resina.
Té unes fulles agrupades de dues en dues d’uns 10-15 cms
Curiositat:
La temporada de recollida de la pinya s'estableix entre els mesos de novembre i gener, però degut a la sobre-explotació soferta aquests últims anys, costa veurem i trobar-ne. De fet el problema rau en que en un mateix pi hi han pinyes de 1, 2 i 3er any madurant i degut al preu és recullen arreu sense esperar-ne la maduració. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


 

15-02-22 tempus discurrit...

 Les anemòfiles han començat el procés de fecundació.
La pol·linització de les espècies vegetals té lloc de dues formes ben diferenciades:
una és a través d’insectes (entomòfila)
i l’altra amb el vent (anemòfila) que transporta el pol·len fins a distàncies inimaginables.
La dels insectes és la més generalitzada i més vistosa ja que gràcies a les flors i sobretot els colors refractaris que tenen omplen els paisatges i jardins del Mon.
En canvi la del vent és menys visibles, ja que no tenen flors.
Sovint tenen el problema principal en la sincronització entre la part masculina i la femenina i sobretot la separació entre plantes.
Les de la foto son les masculines d’avellaner (corylus avellana) que ja es van obrint i deixant anar el pol·len.
Curiositat:
Sovint provoquen alergies degut a les substancies proteiques que porten, fent segregar histamines que provoquen esternuts, plorera d’ulls, mucositats nasals i mal estar!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



 

14-02-22 tempus discurrit...

 Empúries 4
La ciutat romana estava envoltada d'una muralla de formigó de calç feta amb la tècnica de l’encofrat, situada sobre unes fileres de pedres gegantines, muralla ciclópeda. Tenia una gran plaça fòrum porticada, amb diversos temples i botigues, i uns grans banys públics. Fora la muralla, hi havia un amfiteatre i un gimnàs o palestra.
D’aquesta muralla només se’n conserva la part sud on també hi ha l’única porta.
Empúries va ser per on va entrar Roma a la Península, i la romanització es va estendre per Hispania(terra de conills, animal desconegut a Fenícia que son qui li va donar el nom).
Curiositat:
A la muralla, al costat dret de la porta encara si conserva un falus, que es considerava que donava sort a qui el tocava!!!😳 #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






 

13-02-22 tempus discurrit...

 Empúries-3
La ciutat romana d’Empuries va començà essent un campament militar fundat el 195 aC. per Marc Porci Cató que travessant el Mediterrani en petits vaixells va portar-hi 2000 soldats, per atacar la rera guarda d’Anibal; era el final de la 2a. guerra Púnica i Aníbal s’havia rendit a Escipió, quedant Cartago limitada a la costa nord-africana.
Van conviure la grega i la romana i és va re-batejar com Emporiae (les dues Empúries)
De fet del 35% que hi ha excavat la part nord hi ha dues cases (domus) de dos patricis romans, una de les quals fa 3500 metres quadrats.
La resta té una estructura típica: dos carrers principals un de nord a sud i un d’est a oest que coincidien en el Fòrum. Els cardines i els decumanos eren una quadrícula perfecta de carrers.
Curiositat:
Emporiae va arribar a tenir més de 3500 habitants. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé