Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 13 d’octubre del 2021

11-10-21 tempus discurrit....

 Porrera ( Priorat)
Avui i sense que serveixi de precedent faré propaganda gratuïta d’un petit celler, que d’altra banda no la necessita pas.
A Porrera hi ha més de trenta cellers entre petits i més grans.
D. O. Q Priorat amb vinyes velles de més de 80 anys, del celler Balma-Prat al c. / Prat de la Riba, 7 ; és de caire familiar i només pot produir 3.000 botelles a l’any.
En el vídeo és veu un dels moments del “battonage” que consisteix en trencar el “barret” i barrejar tots els components del cub de fermentació per augmentar la capacitat dels ferments i obtenir després una maduració en bota més uniforme.
Fa només tres vins:
El Dempeus, cupatge de cinc varietats: carinyena, garnatxa, cabernet sauvignon, merlot i syrah, amb 12 mesos de criança.
La Parada, cupatge de les varietats pròpies del Priorat: carinyena i garnatxa negre i criança de 18 mesos.
I el Dempeus Selecció , una joia enològica, mono-varietal de carinyena, un criança de 24 mesos en bota de roure francès
.
Per a producció dels criances, només utilitza unes dotze botes, de les quals en canvia 2-3 cada any.
Curiositats:
El carrer Prat de la Riba de Porrera, s’anomena “el passeig dels cellers”.
Les vinyes del carinyena de Dempeus Selecció tenen 125 anys i una producció molt escadussera!!! #gentquefapaís #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé














 

10-10-21 tempus discurrit...

 Scala Dei (Priorat)
Escaladei, és un agregat de Morera de Montsant.
Al s. XII, vingueren un monjos cartoixans des de la Provença francesa a fundar la primera comunitat cartoixana de la península
Sota la Serra Major del Montsant crearen la cartoixa.
Fins el 1835 van impulsar la cultura Agricola de la comarca, especialment la del vi. El seu Prior podia impartir justícia i era el batlle general de tots el pobles de la zona central de la comarca de la D. O. Priorat.
Al 1835 es va produir la Desamortització de Mendizabal i sobtadament els monjos van abandonar la Cartoixa, essent saquejada, espoliada i destrossada.
Avui es poden visitar les ruïnes que poc a poc es van refent, com exemple aquest claustre petit, a part del celler Scala Dei al centre del poblet (que era l’antiga conreria de la cartoixa), per on s’hi entra a través d’una avinguda amb uns plataners centenaris.
Curiositats:
Al 1218, tenien: Porrera, Poboleda, la Morera, Torroja i Gratallops i el Prior va donar nom a la comarca del Priorat vell i més tard a tota la comarca.
El nom de Scala Dei és degut a la llegenda que diu que un pastor va somiar que els àngels pujaven al Cel amb una escala. #poblessingularsdecat #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé







galceranponsirenas

A Badalona hi ha la Cartoixa de Montalegre, en el fons d' una vall, al paratge de La Conreria.

09-10-21 tempus discurrit....

 Mora la Nova (Ribera d’Ebre)
Està situada al marge esquerra de l’Ebre i a l’altra costat hi tenim Mora d’Ebre
A tocar del Molar i del Masroig tenim doncs un nucli ferroviari que va tenir molta importància durant tot el segle XX.
A la linea BCN-ZARAGOZA, quan les màquines eren de vapor, a Mora la Nova, per evitar la re-carga del carbó que era manual i lenta , es canviava la màquina, i més tard com que no estava electrificada tota la linea, només fins a Mora, es canviava l’elèctrica per la de fuel.
Actualment el trànsit és molt petit i han fet un museu del tren ben curiós que val la pena visitar sobretot la torre de control i el magatzem de màquines.
Curiositats:
Hi havien treballat prop de 3000 persones.
I un s’havia estat esperant hores mentre feien els canvis, durant la meva época universitària!!!😔 #museuscuriososdeCat #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé










 

08-10-21 tempus discurrit...

 Masroig (Priorat)
Un poble petit amb una gran cooperativa. Té el celler cooperatiu, fundat al 1917, més ben organitzat i preparat per a comercialitzar el seu vi i oli. Té 22 vins embotellats i tres misteles. Alguns vins joves els obtenen amb “fermentació carbònica”.
Amb 30 treballadors i més de 200 socis és el celler més gran de la D. O. Montsant.
Fa 15 anys que ha agafat un caire empresarial que li ha donat una bona empenta.
Fan visites guiades amb cata final d’alguns vins i han arreglat les antigues tines per fer-hi una passejada agradable.
Curiositat :
Al 1990 embotellaven 9.000 botelles, avui 1.200.000 anuals, amb una facturació de més de 5 milions d’euros. Actualment s’envassa el 40% de marca pròpia i el 60% son maqui-les per a d’altres marques. #cooperativesambseny #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé









07-10-21 tempus discurrit...

 El Molar (Priorat)
Aquest és el poblet on teníem la casa rural, durant la visita enològica i cultural.
Situat a l’extrem occidental de la comarca, a tocar de la Ribera d’Ebre.
Havia tingut dos nuclis un de Ibéric dalt d’un turó del s. VII aC. que explotava unes mines de galena i un altra romà mes a ponent.
Un poblet dedicat a l’agricultura de secà: ametlles, avellanes, olives i raïm.
Te un “rentador” fantàstic, com podeu comprovar amb el vídeo i les fotos.
Curiositat:
Les seves vinyes estan repartides entre les dues denominacions d’origen de la comarca: Priorat i Montsant #poblespatitsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





 

06-10-21 tempus discurrit...

Siurana (Priorat)
Del llatí Severiana, passant per l’àrab: Xibrana fins a l’actual Siurana.
Siurana, o Siurana de Prades, és un poble del terme municipal de Cornudella de Montsant. Està situat a 737 metres d'altitud, sobre una cinglera de roca calcària, a l'extrem de les Muntanyes de Prades i sobre el riu Siurana i el seu pantà.
Tot i que està situada al Priorat, no te vinya i viu actualment del turisme i de multitud d’escaladores-rs que venen gràcies a les vies d’escalada, que la fan famosa.
Actualment té 40-50 veïns, però el castell sobre el rocam va fer que fos l’últim reducte musulmà de la Catalunya Nova.
Va estar ocupada uns tres segles
Curiositat:
Explica una llegenda recopilada per l'escriptor Joan Amades que Siurana era el domini de la reina Abd-el-Azia, de gran bellesa I que abans d’entregar-se a l’enemic es van tirar al barranc dalt del seu cavall blanc quedant la ferradura marcada a la roca. #poblessingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé









05-10-21 tempus discurrit....

 Priorat i Montsant
Son dues denominacions d’origen dels vins més importants a Catalunya, ja que un percentatge molt alt es destina a l’exportació.
El Priorat és una comarca al bell mig de la Serralada Prelitoral Catalana a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que limita amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d'Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà.
Està situada en un terreny accidentat amb turons i la serralada del Montsant, pràcticament només presenta una plana, petita, al voltant de la seva capital: Falset.
És juntament amb la Rioja la única que té denominació d’origen Q( qualificada) pels seus vins.
Té oliveres, ametllers i avellaners, que fan una avellana petita però molt gustosa.
Dintre de la comarca, hi ha dos D. O. : Priorat i Montsant.
Curiositat:
Ha passat de ser una comarca deprimida a una que tira endavant amb força, gràcies a la qualitat del vi, que és dels millors del Món!!! #paisatgesimpagablesbe #quasiqmzero #elmanescalfañé





04-10-21 tempus discurrit...

 Els calçots comencen a treure el nas. 


#CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé