Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 17 d’abril del 2008

El part de la vaca

Butlletí de SERVEIS VETERINARIS nº 9 Febrer -99




PART.- És l’episodi que posa fi al procés de gestació i que determi na la sortida del fetus al món exterior. El fenomen del part té lloc després d’un temps de gesta ció, determinat per la Natura, propi de cada una de les especies animals amb variacions dintre de la raça i el sexe del fetus que porta dintre.


És ben manifest que la gestació s’allarga si el fetus es un mascle. O bé si la raça es d’aptitut carnissera.


El part pot ser:


  • A fetus viu part normal o eutócic.



  • A fetus mort part difícil, generalmente distócic.



  • Part natural: En el que les femelles no necesitan ajuda per parir.



  • Part asistit o distócic: La femella necesita la participació del obste tra (tocòleg) a fi de que el procés es desenvolupi amb normali dat.



  • Part prematur: es aquell que té lloc abans del periode (temps de gestació) marcat per la natura. Quand és excesivament prematur, amb anterioritat als dos-cents dies en la vaca, generalmente el fetus resulta inviable.



  • Part provocat. El part provocat és aquell que mitjançant un tractament especial interrumpim la gestació a fi d’evitar la mort del fetus o bé de la mare.



  • Part induït (programat). Aquesta modalitat de part s’està generalitzant per evitar parts els dissabtes i diumenge, especialment a base de prostaglandina F2a .



AVORTAMENT.- És la interrupció del procés gestacional: provocat o espontani. En relació amb el temps, fase de desenvolupament, pot ser:


          • - AVORTAMENT blastoméric.







          • - AVORTAMENT blastocitari.







          • - AVORTAMENT embrionari.







          • - AVORTAMENT fetal.







L’avortament blastoméric, així com el blastocitari son episodis que ocorren a conseqüència de reaccions d’inmuno-incom patibilitat feto-maternals. (Solen passar desapercebuts deguts que hi ha reabsorció)


L’avortament embrionari, significa la interrupció més tardana de la gestació, actuant d’altres causes com poden ser les de caràcter tòxic, infecciós, estrès. (Algunes vegades es solen veure trossos de placenta).


Finalment l'avortament de tipus fetal, bé determinat por agents molt més agressius: intoxicacions maternals, malalties: infeccioses, infecte-contagioses, parasitàries, causes traumàtiques, etc. (Sempre es veu el fetus i la placenta, si l’expulsa )


FACTORS QUE DECIDEIXEN EL DESENCADENAMENT DEL PART:


  1. La maduresa fetal és absolutament necessària si és té en conta que el fetus després del naixement té d’enfrontar-se amb una realitat, molt diferents i adverses sempre, tal com les que correspon en al fenomen de la termoregulació.

  2. La maduresa de la placenta, tenint en conta que la placenta és un òrgan per portar a terme amb normalitat el fenomen de procreació.

  3. La maduresa maternal, espe cialment úter, vagina, etc., pel que respecta al canal obstètric, referent principalment a la relaxació dels lligaments pelvians, així com de la símfisi pubiana, etc. Aquest fenomen de “maduresa maternal”, és un dels símptomes més indicatius de la proximitat del part, referent a les foses laterals de la base de la cua, mobilitat especial de les arti culacions sacro coccigeals, vascularització del sacro sobre la pelvis, etc. Juntament amb la preparació del mameller pel alletament del fetus.



És evident que la progesterona es un factor inductor del repòs uterí, la disminució dels seus nivells estimula l’excitació . El mecanisme d’acció sembla radicar en l’activa ció de l’oxitocina.


Els estrògens els segrega la placenta. S’ha pogut demostrar, que en les proximitats del part augmenten les produccions de cortisol i té lloc un increment de la producció d’estrògens, essent aquesta la que permet la preparació pel part, així com l’inici del mateix.


L'estovament de la cèrvix com fase preparatòria del part, és conseqüència d'efectes enzimàtics . Aquestes son les responsables de l'elasticitat i maduració de la cèrvix i en general de conducte cervical.


El part és important per dues raons: PER OBTENIR UNA LACTACIÓ i PERQUÈ SURTI EL FETUS I AIXÍ PERPETUAR L’ESPÈCIE.


És per això que com a productors de llet ens interessa molt que el part representi per la brava o la vaca el mínim estrès possible. Que podem fer-hi ?


1.- Evitar aïllar l’animal en el moment del part. És millor separar-lo abans, perquè s’acostumi al lloc on la tindrem, ja que sinó, el que passa és que li fem segregar una sèrie d’hormones que frenaran el part.


2.- No molestar-lo si veiem que el part va bé. Es moren més vedells si volem intervenir directament que deixant que el part faci el seu curs, maduri tot el canal obstètric, i la dilatació sigui progressiva i natural. (la NATURALESA és prou sàvia per perpetuar les espècies)


3.- Si veiem que el part no va bé: Mirar si veiem quina és la causa. Per això cal rentar-se bé els braços i rentar tota la zona de la vulva de l’animal fer una exploració i determinar si som capaços nosaltres sols de seguir endavant amb el part. Sinó cal avisar ràpidament al veterinari, i no tocar res més doncs AGREUJAREM el part inflamant el canal obstètric.


4.- Si el part és DISTÒCIC preparar-nos per: ajudar al veterinari, preparar aigua neta i freda pel vedell, preparar una corda per poder penjar de cap per avall al vedell, tenir un sabó líquid per lubricar el canal obstètric, mantenir-lo net i NO PERDRE LA CALMA !!!


5.-SEMPRE CAL PENSAR QUE EL MÉS IMPORTANT ÉS QUE LA VACA FACI LLET, EL FET QUE NEIXI UN VEDELL NO TÉ CAP IMPORTÀNCIA, ÉS UN MAL MENOR, QUE NECESITEM PERÒ PER COMENÇAR UNA LACTACIÓ