Significa anar ben vestit. I, també, anar a ballar. perquè 21 botons son els botons que té l'acordió diatònic. En origen doncs qui anava a de vint-i-un botons , anava mudat per a ballar en alguna festa.
Acordió diatònic
dissabte, 27 d’agost del 2011
Un cereal poc exigent
El SÈGOL té una espiga prima i allargada. ÉS un cereal poc exigent, a Catalunya es cultiva des de fa molts anys en terrenys alts, poc assolellats i pobres en rendiment.
VIKIPEDIA
VIKIPEDIA
El sègol [ségol ] o sègle (Secale cereale) és una planta herbàcia anual, monocotiledònia de la família de les gramínies de 60 a 200 cm d'alçària, de fulles amplament linears i planes, d'espiga llarga, densa i una mica comprimida, i d'espícules amb dues flors aristades.
A diferència de l'ordi i el blat, que van ser domesticats, el sègol apareix, en un principi, com a mala herba dels cultius anteriors. En lloc d'eliminar-la, els pobles la van adoptar com a cultiu. La planta és originaria del sud-oest asiàtic, a la regió càspia. A l'any 3.000 a. de C. es coneix ja detalladament i el seu cultiu s'estén per Europa durant el següent mil·lenni.[1]
El sègol pot germinar fins a -1 °C i madurar a una temperatura inferior als 12 °C, atributs que li permetrien ésser cultivat en aquells llocs on el blat no ho podia ser, com ara el nord d'Europa. A més, el fet de presentar una rel llarga, de fins a dos metres, el convertiria en un cultiu apte per a llocs secs, especialment de muntanya.[2] És un cereal que es cultiva per extreure'n el gra, com a planta farratgera i per aprofitar un fong que el parasita.
diumenge, 14 d’agost del 2011
Ens ha deixat en Joan de Falgars
Joan Canal i Soler
‘Joan de Falgars'
13/08/11 02:00 - Ramon Estéban
El pagès i ramader garrotxí Joan Canal i Soler, conegut com en Joan de Falgars, va morir ahir als 81 anys. La seva activitat professional va estar lligada a la finca La Coromina, de Falgars d'en Bas (terme de la Vall d'en Bas), però molta gent el va conèixer principalment per ser un home del temps autodidacte, que basava les seves prediccions en l'observació de l'entorn i el comportament del bestiar. Va néixer a les Preses el 1930 i el 1970 va anar a viure a Falgars. El 1999 va haver de marxar-ne, després de ser desnonat. Del cas de Joan Canal, en van fer bandera alguns sectors agraris i polítics, al mateix temps que els principals mitjans de comunicació se'n van fer ressò. Des d'aleshores vivia a Joanetes. La fama com a home del temps la devia al programa de Ràdio Olot Trenquem el cuc, un espai molt popular dedicat al món agrari, en el qual va intervenir des del primer dia i fins fa cinc temporades. “El trobarem a faltar, era un home que sempre estava disposat a col·laborar quan es tractava del món de pagès, a més d'un gran amic”, va manifestar ahir Josep Guix, creador i director del programa. Canal va ser homenatjat en diverses ocasions i la Generalitat li va concedir la medalla al mèrit agrari.
diumenge, 7 d’agost del 2011
Val més pagès que marquès!
Potser hi ha millor ofici, però no pas més important.
A pagès tenim els orígens del que som i el que mengem.
Els pagesos han de garantir aliments bons, sans i propers.
Diem que "passa de pagès, cada una val per tres", perquè la feina del camp és feixuga.
I "petjada de pagès no fa mal a res", perquè el pagès és home d'experiència.
A pagès tenim els orígens del que som i el que mengem.
Els pagesos han de garantir aliments bons, sans i propers.
Diem que "passa de pagès, cada una val per tres", perquè la feina del camp és feixuga.
I "petjada de pagès no fa mal a res", perquè el pagès és home d'experiència.
dissabte, 6 d’agost del 2011
El bou per la banya i l'home per la paraula
Aquest és un dels 9.727 refranys i dites populars que han estat recollits i comentats per en Jaume Alzamora Bisbal, un estudiós d'Artà (Mallorca). Ho ha publicat l'editorial Moll, sota el Títol "Espigolant dins l'antigor, una joia de la cultura catalana, valenciana i balear. Segons el Sr. Alzamora, aquest refrany significa que l'home que fa una promesa o un tracte és "agafat per la paraula, com el bou ho és per la banya". (Almanac del cordill)
El llorer
El llorer és un arbust que pot arribar a 10 metres d'alçada.
Una fulla de llorer lligada amb d'altres herbes aromàtiques millora la coció de molts plats. Combina especialment amb arrossos i peix bullit.
Una fulla de llorer lligada amb d'altres herbes aromàtiques millora la coció de molts plats. Combina especialment amb arrossos i peix bullit.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)