Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 14 de juny del 2021

Tempus discurrit... 12-06-21

 Les flors d’olivera han seguit el seu procés de fecundació anemòfila (produïda pel vent) i el pol·len ha arribat al seu destí.
Sovint aquesta classe de pol·linització dona lloc a processos albèrgics, ja que la producció de pol·len es molt elevada.
Les flors estan agrupades ( 10-40 a cada inflorescència) i n’hi ha de dues classes: perfectes i estaminíferes. Les perfectes son hermafrodites, o sigui tenen els dos sexes, i les estaminíferes només estams produeixen pol·len però no donen olives (fruit).

Des de que l’extracció de l’oli, no es fa per pressió ( es posava en esportins) el gust ha canviat i ja no queda aquella picor al coll deguda a elements que sortien de la morca (pasta, molla o molinada) al sobrepassar els 26-27 graus. Se’n diu extracció en fred i es fa per centrifugació!!!
A veure enguany com evolucionen i podrem tenir forces olives per salar!!!
Curiositat:
Es tracte de l’única “oliàcea” que dona un fruit comestible.
En trobem 9 espècies presents de forma espontània al territori. Son: el gessamí groc, el freixe de flor, el freixe de fulla gran, el freixe de fulla petita, l'olivereta, l'ullastre, l'aladern de fulla estreta i el fals aladern. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé