Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 19 de juliol del 2021

16-07-21... tempus discurrit

 Garrofer ( ceratinia siliqua) és un arbre de fulla perenne, no suporta el fred, a partir de 5 sota zero mort. És un arbre mediterrani.
Hi ha tres tipus de garrofers: plantes femenines, que donen flors femenines i fruits; plantes masculines, que només fan flors masculines, i plantes que fan flors amb els òrgans masculins i femenins. Les llavors van dintre d’una beina, la garrofa, que s’asseca i queda de color marró fosc.
La garrofa s’utilitza com a aliment animal, te molts sucres, poques proteïnes i propietats astringents, antigament es donava sencera,però com que el garrofí es molt apreciat per alimentació humana, cosmètica i farmàcia, ara es dona torcejada després de treure-li la llavor.
En tinc localitzats dos: un a LLAVIÀ i un altre a ULLASTRET!!! Com que estan solitaris, cap dels dos dona garrofes.
Curiositat:
Antigament les llavors ( garrofí) varen ser el patró original del “quilat”, que és la unitat de pes utilitzada a la joieria. Tant el pes com la forma és molt uniforme i del seu nom grec: KERATION surt el nom al quilat. #arbres_monumentalsBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


Ara ja són tendres les baines i molt boniques.
A llafranc n'hi ha un i dona garrofes " es binari"

N'hi han molts de productius, el que passa és que estan molt disseminats. Normalment els veus més quan trepitges les beines caigudes...