Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

divendres, 18 de març del 2022

12-03-22 tempus discurrit...

 

Calçotada.
Estem al temps de calçotades.
El que és ara una festa popular familiar o d’amics, sembla ser que un tal Xat de Benaiges de Valls se li va acudir d’escalivar uns ceballots allargats a finals del XIX.
Era una menja totalment camperola, es feia al camp, s'escalivava el calçot, s’embolicaba amb paper i s’enterraven per que acabessin de coure amb la seva escalfor.
És un cultiu no gaire complicat, la feinada grossa és la de calçar-los, cosa que cal fer un parell o tres de vegades.
Curiositat:
El que els hi dona un gust especial es la seva salsa, entre els seus ingredients s'hi compten l'ametlla torrada, el tomàquet vermell escalivat, la nyora o el pebrot banya de cabra, l'all escalivat, l'oli d'oliva, el vinagre, la sal, el julivert i opcionalment altres productes pa torrat, all cru, avellana torrada, etc. que acaben de configurar la fórmula particular i sovint secreta de cada cuiner. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé