Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 26 d’agost del 2024

26-08-24

 La flama d’un cremat dança per no desaparèixer , però a mida que va perdent el color blau per manca d’esperit de vi i del sucre es torna tronja i s’esfuma.
Curiositat:
Típicament català i localitzat a la Costa Brava,te l’origen en les xefles que feien els mariners i tapers mentre cantaven cançons de taverna o havaneres. #receptescuriosesdiferents #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





25-08-24

El 28 d’Agost del 1954 es van estrenar els Gegants i Capgrossos, enguany fan 70 anys.
Amb la plaça Vella de gom a gom, amb molta mainada amb la samarreta vermella de la colla gegantera, es va ballar “Els Gegants de Castellterçol” sardana d’en Quimet Serra, que vivia a Castellterçol, creada el mateix 1954.
Per primera vegada la Griselda la va ballar una dona.
Final espectacular amb una pluja de confeti que agrada especialment als menuts.
Curiositat:
Creats per l’artista Alexandre Cirici Pellicer , son els únics de Catalunya de caire romànic:
- una marededéu, imatge de les “verges prudents” de les pintures de PEDRET al Berguedà.
- i una “majestat” que recorda la cara de la que es va cremar a Caldes de Montbui del s. XII. #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé








24-08-24

 Avui dissabte primer dia de FM a Castellterçol, a mitja tarda cercavila amb en Tallaferro, la Griselda i els sis capgrossos.
Després ballada solemne a la Plaça Vella amb la sardana d’en Joaquim Serra i coreografía de de na Enriqueta Capellades.
Curiositat:
El meu net ballarà un capgròs per tercer any consecutiu. #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






23-08-24

 El “bestiari” català del Seguici Popular(5)
Les Besties de Foc.
Encara que el que predominen son dracs de diferents formes, cal reconeixer que quasi tot el Bestiari de foc correspon a animals imaginaris i/o fantàstics ben diferents: Basilisc, Boc, Borinot, Cucafera, Tarasca, Griu, Vibria, Bou, Guita, Mulassa, Mussol, Marraco, etc
El drac de Dracs de la Bisbal, és un drac que es va crear al 1983 pel Grup Mitja Nota, està fet de fibra de vidre i lona.
El drac original resta a l’esglèsia parroquial i se’n utilitza una réplica construida al 1995 amb fibra de vidre i un pes de 55 quilos.
L’estructura de l’original, realitzada a partir de tires de fusta, a la manera de cèrcols de bota, recobertes de cuir, li proporciona un aspecte arrodonit molt característic.
També hi ha un Dragolí, fet a escala, que s’utilitza en el Correfoc Xiqui.
El drac té un ball ceremonial, amb música propia, que balla abans de l’encesa dels artefactes que porta a la boca i/o a la cua.
Curiositat:
És considera que desprès del de Vilafranca del Penedés es el segon més antic de Catalunya, hi ha constància escrita des del 1704.
l’última fotografia és el Logotip de la Colla dels Dracs de la Bisbal d’Empordà. #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






22-08-24

 El “bestiari” català del Seguici Popular(4)
Els Gegants i Capgrossos.
Cap el s. XV s’incorporen a la processó de Corpus els gegants.
Solien ser figures de més de 3 metres d’alçada amb una estructura de fusta i un cap de paper o roba.
Representaven a reis i reines, més endavant a personatges mitològics com Deus grecs o romans, més tard personatges famosos dels pobles i ciutats.
A partir del s. XIX apareixen els capgrossos, menys alts que el gegants i amb un cap voluminós que té diverses representacions.
A Castellterçol per exemple tenen 6 capgrossos, agrupats de dos en dos en 3 grups on hi ha el bo i el dolent.
Dels ètics: l’enamorat i el colèric, dels estètics: el poeta i el concupiscent o viciós, i dels dialèctics: el savi i el sofista .
Curiositat:
En el “Llibre de Solemnitats” de BCN apareixen els noms dels gegants: Jaume I i Violant d’Hongria, tenen 600 anys i potser son els més vells del Món. #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé









21-08-24

El “bestiari” català del Seguici Popular(3)
Els cavallets
Son figures on els balladors semblen anar dalt d’un cavall tot passejant i ballant.
Ni ha a molts pobles on dintre de la faràndula del seguici Popular hi figuren: Olot, S. Feliu de Pallarols , Reus, Solsona i Berga tenen música i ball propi.
D’els d’Olot s’en té constàcia de principis del S. XVII.
Importants com a Bé Cultural son els de S. Feliu de Pallerols, son 8 cavallets que ballen amb els Gegants i la Mulassa, tot i que aquesta només volta la plaça per espantar a la mainada.
Forma part d’un ENTREMÉS que representa una batalla, 4 son cristians i 4 serraïns, el cristianisme sempre ha fet representacions on el Bé guanya al Mal.
Curiositat:
El ball, anomenat Matadegolla, té 4 parts: Ball Pla, Matadegolla, Contrapàs i Sardana Curta.
Es balla el dissabte de Pasqua Florida en una cercavila que només hi toca un violí, diumengue i dilluns a Plaça amb cobla.
Pd.- val molt la pena veure el ball, almenys una vegada, és una de les moltes joies del nostre folklore.
Enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=Du6o_fidFoE

#actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







20-08-24

 El “bestiari” català del Seguici Popular(2)
1- les Àligues
Son considerades animals nobles, senyorials i també de poder.
Tenia el privilegi de dansar dintre de les esglésies i anar al davant de la Custodia en la Processó de Corpus. Amb el Decret de Nova Planta va perdre la prestància que tenia.
Les portaven grans balladors i estaven fetes de fusta i recobertes de pell curtida com la nostra de la Bisbal d’Empordà
Donava la benvinguda a totes les autoritats que visitaven la Vila. Actualment està en una capella de l’església i es fa servir una replica per evitar-ne “accidents” fortuïts.
Curiositat:
Tant l’Àguila com el Drac de la Bisbal han estat declarats Bens Culturals d'Interès
Nacional.
L’àguila, de l’any 1619, és la més antiga de Catalunya té més de 400 anys. #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






19-08-24

 El “bestiari” català del Seguici Popular(1)
EL SEGUICI POPULAR SEMPRE PRECEDEIX LES AUTORITATS LOCALS.
Sembla ser que l’aparició de bèsties reals o imaginàries ve de les processons de Corpus.
Corpus, fou creat pel Papa Urbà IV al 1264 ( s. XIII), per exaltar la doctrina del “Cos de Crist”, una festa mòbil, sempre el dijous de l’octava de Pentacosta.
De ser una festa religiosa va pasar a ser l’origen de les actuals cercaviles de Festa Major.
El bestiari actualment està classificat en:
- animals reals (Àliga; S. Joan, Bou; S. Lluc, Lleó; S. Marc i Mulassa)
- animals mitològics o fantàstics (Basilisc, drac, Cucafera, Tarasca, Griu i Vibria)
- Però la complexitat fa que s’agrupin en 5 tipus:
1- Protocol (àligues),
2- Foc (dracs),
3- Cavallets,
4- Animació (gegants i cpagrossos)
5- Infantils.
#actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé








18-08-24 tempus discurrit...

 Mai plou al gust de tothom.
Portem 4 dies de Festa Major i a partir del Repic general de campanes del dia 14, hem tingut un episodi de pluja que va fent la guitza en activitats al aire lliure.
Curiositat:
La precipitació acumulada fins ara no arriba pas al 25 litres!!! 😔#CMdlG #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

kusvila's profile picture
Jo diria que sempre plou a gust d’algú. I això és brutal!!😍😍😍




dissabte, 17 d’agost del 2024

17-08-24

 Sovint els arbres no ens deixen veure el bosc.
Durant els focs artificials, mirem el cel, però a les façanes ocorren iluminacions instantànies dignes del millor record!!!



16-08-24

 Nosaltres estem de Festa Major, però hi ha gent que no ho passa massa bé!!!


14-08-24

 El cargol bover.
Dintre dels mol•luscs terrestres hi trobem “l’Helix aspersa”, un gasteròpode ( del grec “ amb el ventre, gastro, com a peu, podos”) que viu per quasi tot Europa.
Considerat un enemic pels hortelans i jardiners ja que és un hervívor amb molta gana.
També és dels poc comestibles.
És hermafrodita i per arribar a adult necessita més de 18 mesos.
La closca és de carbonat càlcic i està “cargolada” seguint quasibé la sèrie numérica de Fibonacci.
Curiositat:
Els òrgans de la visió estan situats al final de dos tentacles retràctils que te al cap. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



13-08-24

 

El tomàquet. (3)
El Solanum lycopersicum, és una baia (fruit indehiscent).
Originari de Xile, Equador i Perú en estat silvestre, va ser domesticat a Méxic.
Cap el S. XVII, fou portat cap el Mediterrani on s’ha fet imprescindible com a menja.
Originàriament era de color groc (pomodoro), després les varietats que han triomfat han estat les vermelles, tot i que les bones de penjar encara son grogues.
Dintre dels mètodes de conservació a part de la desació, el més emprat és la conserva en vidre, en un procés de “Pasteurització”.
Curiositat:
La producció Mundial de tomàquets està per sobre 130 milions de tones anuals.



05-08-24

 Ahir 4 d’Agost a la Pl. Prat de la Riba de Castellterçol. Des de 1967 un grup sorgit de l’Esbart Rosa d’Abril vàrem organitzar ballades de Sardanes durant el Juliol i l’Agost les tardes dels diumengues, havia arrivat a ser un acte molt concurregut, però els temps fan que el joven es mogui per d’altres camins.
L’organització actual, veient també les moltes dificultats de caire económic, sembla que ho deixaran còrrer. Han estat 57 anys de sardanes a la “Plaça Nova”.


03-08-24

 Els núvols mammatus.
Quan es forma una tempesta amb una gran diferencia tèrmica hi ha corrents d’aire saturat que van sempre de baix cap a dalt formant un cumulonimbus en forma d’enclusa.
A la part central de l’enclusa les corrents surten calentes i acaben fredes, la condensació pot acabar en forma d’aigua o de “pedra”.
Les turbulències internes en el tronc central agafen velocitats molt grans i verticals, però l’enclusa té una part més prima, el bec de l’enclusa, on les velocitats de l’aire son horitzontals o inclús descendents és aquí on es formen els “mammatus”.
Son l’última part del cumulonimbus i sovint no tenen prou densitat de condensació com perquè deixin anar aigua.
Curiositat:
Ahir la formació d’aquest fenomen metereològic va ser deguda a la gran enclusa que es va formar a la zona nord-central de Catalunya. #núvolBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé