Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 15 de desembre del 2007

Alimentació i lactació


Per alimentar correctament la vaca lletera després del part caldrà:
  1. Alimentació amb un balanç ENERGIA/PROTEÏNA equilibrat.
  2. Aigua en quantitat i qualitat òptima. És el factor més limitant en la producció de llet. Per cada litre de llet les vaques necessiten veure uns 5 litres d’aigua.
  3. Donar macro-minerals: Ca, P, Mg, etc.. forçats per les necessitats reals, no valen ad-libitum.
  4. Donar també els micro-minerals i Vitamines necessàries per les produccions que fem,.
  5. Vigilar la CONDICIÓ CORPORAL.
  6. Ajustar els concentrats amb la producció, si la distribució dels mateixos és amb collars o bé a la sala de munyir, per tal d'evitar un engreixament excessiu.

D’altra banda caldria efectuar correccions en el maneig habitual, com ara aquestes:

  • Netejar la menjadora almenys 1 cop cada dia. La menjadora tindria d’ésser el més fina possible. A TOTHOM LI AGRADA MENJAR EN UN PLAT NET.
  • Tenir sempre la menjadora plena, quan les vaques surtin de la sala de munyir, perquè pugin anar a menjar i quedin atrapades, cada dia almenys d’una a dues hores diaries, no serveix que puguin menjar quan vulguin, totes han de tenir un espai (70 cms.)per poder menjar sempre
  • Procurar que les vaques remuguin almenys de 8 a 11 h. cada dia. Hem de pensar que una vaca necessita uns 15 minuts per cada ½ kg. de Substancia Seca, per tant una vaca que faci 50 litres de llet ens menjarà de 24 a 25 kgs. de SS i necessitarà remugar unes 12 o 13 hores.
  • Mantenir i NO sobrepassar la relació 60/40 % entre concentrats i fibra llarga de la ració en S.S. per evitar disfuncions del remuc.
  • Procurar que la ració tingui una humitat propera al 50 %, més humitat atipa les vaques inútilment, i menys fa que la ració(sobretot si és dona amb UNIFEED) quedi dispersa i les vaques puguin triar el que més els hi agrada.
  • Mantenir la corba de lactació procurant que la disminució de la corba sigui inferior al 7-8 % mensual.
  • Separar les vaques en patis: per producció i per condició corporal.
  • No tenir MAI juntes les vaques en producció i les eixutes.
  • Procurar tenir el major número de patis de producció 3 millor que 2.
  • Alimentar les vaques no ATIPAR-LES.
  • Donar tot el menjar barrejat, en la mesura que sigui possible.Si no tenim UNIFEED caldrà imitar-lo tan com podem
  • Donar el menjar PESAT. Sinó li donem és molt possible que la fórmula que ens han equilibrat no sigui la correcta.
  • Donar menjar una vegada al dia, però acostar-lo a l'estable almenys 4 vegades i millor 6. En aquest moment , hi ha ramaderies que acosten el menjar fins a8 i 10 vegades cada dia.
  • Procurar que tinguin menjar almenys 18-20 h. cada dia a la menjadora
  • Si les vaques mengen tot el dia el mateix, hi ha un increment del consum al voltant del 10 %, i també de la producció

CONDICIÓ CORPORAL IDÒNIA

1.- PART

3,5-3,75

2.- 30DIES POST-PART

1,75-2

3.- 50 DIES POST-PART

2

4.- 70 DIES POST-PART

2-2,5

5.- 100 DIES POST-PART

2,5

6.- 215 DIES `POST-PART

3

7.- ASSECAT

3,5