Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 22 de març del 2008

Maneig del xurm

  • Al naixement: Si ha estat un part normal i el vedell/a es troba bé, cal separar-lo en un lloc sec i que no hi hagi corrent d'aire.

Si teniu casetes individuals és el millor , doncs estarà sol i al no tenir contacte amb altres no l’hi podran encomanar cap malaltia, (les casetes múltiples sols serveixen per vedells deslletats, no per vedells mamons).

Sinó cal posar-lo en un lloc que estigui aïllat dels altres vedells que mamin.

Si el part no ha estat normal caldrà reanimar el vedell, per evitar complicacions pulmonars, és bo tenir el vedell penjat per les cames, perquè tregui tots els sucs de l'aparell respiratori i els de l'estómac

  • Donar calostre durant 3 dies. És convenient donar la llet (calostre) de la seva pròpia mare, ja que és aquesta qui li donarà tots els anticossos naturals que ella té. Sols en cas de necessitat: mort de la mare, febres vitulàries, mastitis als quatre mugrons; llavors podrem utilitzar o bé calostre congelat (és bo congelar calostre de les vaques que el tinguin més espès, això indica que es un bon calostre, en botelles de 1,5 litres; per descongelar fer-ho al bany-maria per evitar que a l'escalfar directament destruïm les Vitamines i sobretot les Globulines (que ens donaran l’inmunitat passiva ) o bé, si no hi ha més remei, la llet de l’última vaca que ha parit.
  • Donar el calostre abans que passin 4 hores. Ja que la capacitat d’absorció del budell prim disminueix a partir de les quatre hores de vida i degut al volum de les globulines, (son molt grans) cada hora que passa serà més difícil que passin del budell a la sang.
  • Alletament sense sobrepassar la capacitat de quall (4art estómac), que és on va a parar la llet directament des de l’esòfag, sense passar ni pel remuc ni pel llibret. Vegeu Pla d’alletament.
  • Utilitzar sempre la mateixa galleda per a cada vedell, si cal, marcar-la amb el nº de la vaca o amb el nº de la caseta on estigui ell. Rentar-la sempre amb aigua calenta per eliminar els greixos i no fer la servir per un altre vedell fins acabar l’alletament.

-Els principals problemes durant les primeres setmanes de vida son:

  1. Processos pulmonars: Pneumònies i pulmonies. Son degudes principalment que el vedell s’ha empassat líquids: aigües del part o llet. Cal actuar ràpidament perquè perden la gana i queden al terra morin a les 36-48 hores, si no son tractats
  2. Processos digestius: diarrees que poden ser víriques, bacterianes o bé origen mecànic (excés de llet, llet massa concentrada, etc.), és convenient saber quina és la causa per poder obtenir resultats bons. De les tres fases de la diarrea: benigna, abundant i deshidratació. Cal conèixer en quina estem i si cal recórrer a aplicar mesures: antibiótics, sèrums, etc.
  • Desmamar-la quan faci el doble del pes al moment del part.

Pla d'alletament:

Setmana

Nº d’àpats

Litres de llet

1

3

1.5

2

2

2.5

3

2

3

4

2

3.5

  • Alimentar-la, perquè tingui un creixement harmònic.Cal començar a donar, a partir de les 3 setmanes, userda seca de bona qualitat, pinso amb un bon percentatge de proteïna, energia i sobre tot els minerals suficients per aconseguir un creixement constant. Caldria obtenir un guany mitjà diari d’almenys 1.000 grs. (1 kg.) . Vegeu el quadre del final
  • Als 8 dies de vida, tallar els mugrons suplementaris. Per tal d’evitar fer-ho quan son més grans i llavors fa falta la Cirurgia, perquè quedin bé. Penseu que el desenvolupament del teixit mamari de cada popa ve determinat per l’existència del mugró.
  • Cremar banyes: amb crema o amb llapis. És pot fer junt amb el tall dels mugrons, als 8 dies de vida.

- Fins els 6 mesos cal alimentar la recria com si és tractes d'animals destinats a l'engreix. Per tant l'alimentació d’aquesta fase es molt important per desenvolupament de la futura mare, sobretot si volem començar a cobrir-les a partir dels 15 mesos.

- Convé utilitzar, doncs amb aliments concentrats d'alt valor protèic i energètic. Durant aquesta època de creixement no es poden donar ensitjats, que provoquen una acidosi ruminal, ni menjars de baixa qualitat : userda seca florida, farratges verds escalfats, etc...

- GUANY MITJA DIARI (GMD)

EDAT mesos

PES Kgs

G.M.D grs.

1

45

1.000

6

230

650

13

350

770

16

420

560

20

480

500

22

520

700

24

560

part