Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimarts, 23 de desembre del 2025

23-12-25

 Els més de 120 litres caiguts, i ben caiguts fins ara, sembla que ja han omplert l’esponja de les Gavarres i des d’ahir al matí, el Vilar baixa amb alegria.
Caldrà veure si la llevantada que pronostiquen per divendres, S. Esteve, omplirà de vora a vora la riera.
El Daró també s’ha mogut lleugerament!!! Poc a poc anem recuperant l’Aqüífer després de tres anys de sequera: 2021, 2022 i 2023.



22-12-25

 Entrem a l’hivern amb pluges, un fet no massa usual, i temperatures massa altes, per sobre la mitjana.
Enguany superarem la mitjana pluviomètrica car a hores d’ara estem per sobre els 700.
Tot i la quantitat d’aigua la distribució ha estat irregular i la vegetació ho ha notat, per exemple els bolets primerencs: ou de reig, ceps i siurenys han sortit per que la pluja ha coincidit amb el seu cicle; en canvi: rovellons, pinatells, escarlets, mucoses o negritos han patit la manca d’aigua i han estat escadussers i molt corcats.
Curiositat:
El setembre van caure 119, però a l’octubre només 20 i 41 al novembre!!!


21-12-25

 Dinars “d’empresa”.-
Amb una colla d’amics fa anys (+ 40) que celebrem pels vols de Nadal un dinar amb regals, no massa cars.
Fem un amic “visible” ja que després de sortejar un ordre per triar, qui ja ha obert pot “robar” algun dels que ja son visibles o agafar del pilot.
Enguany ha tocat fer-ho a la Bisbal i el segon plat han estat aquest dos pollastres de pagès de més de 3 quilos cadadesqun, farcits d’orellanes, prunes, panses, pinyons, atmetlles, salsitxes i carn picada aromatitzat amb tófona negre i el conyac on la conservem.
Recepte de l’àvia Teresa Boixeda amb petites variants afegides amb el temps (evidentment secretes). Cuina de llarga durada que la Bolibar pacientment executa. #receptescuriosesdiferents #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




20-12-25

 La cultura de l’oli - 2.-
El Mediterrani ha estat bressol d’altres cultures ja que España, Portugal, França i Itàlia han colonitzat una gran part del Mon. L’alimentació es basa principalment en tres elements: blat, vi i oli.
Si hi ha una planta identificativa d’aquesta cultura ne’s l’olivera.
Tot i que emprem el terme olivera o olivo, mitja península del seu fruit n’hi diu aceituna i del seu suc aceite i la meitat oriental n’hi diem oliva i oli respectivament.
Curiositat:
La producció mundial enguany serà de 3,235 milions de tones d’oli, un 10% inferior a la temporada passada (3,573 milions de Tn.), doncs sabem que després d’un any bo, l’olivera descansa l’any següent. #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




19-12-25

 Trenquen el Cuc.
El programa de Ràdio Olot que enguany, ja fa 41 anys!!!
Dirigit per en Pitu Guix, és un programa del sector primari: pagesos agricultors, ramaders, pescadors, apicultors, homes del temps aficionats, ingeniers agrònams, jardiners, manescals, homes i dones del territori i en Ginabreda amb els preus agraris configuren dues hores del dissabte, de 7 a 9 del matí, de ràdio de proximitat.
Ha guanyat varis premis relacionats amb la parla, ja que intervé gent de Terres de l’Ebre, Pla d’Urgell, Alt Penedès, Pallars Sobirà, Cerdanya, Plana de Vic, Baix Llobregat i Baix Empordà que el fa curiós per les diferents dialectals emprades.
Podeu sintonitzarel als 98,1 de la FM o si teniu wifi amb el mòbil o ordinador.
Curiositat:
La foto pertany al dinar anual que fem els col·laboradors a Sta. Pau i son el homes del temps: Josep Pascual, Antonio Gazquez, Josep Pauet, Manel Dot i Xavi Cruïlles. #actesculturalslocalsBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


18-12-25

 El fred convida a fer sobretaules després d’un bon dinar, si tens a prop la llar de foc encesa. #mobiliariurbàsingular #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



17-12-25

 La tardor s’esmuny com els últims anys amb massa poc fred. Encara queden fulles en els arbres caducifolis i entrarem a l’hivern amb poques hores de fred necessàries per els vegetals. #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


15-12-25

 Ahir vàrem celebrar l’Aplec anual de Sta. Llúcia de l’Arboç, la Colla organitzadora està contenta per l’afluència de gent, vam esgotar: el pa, el vi, l’aigua el café, la llet i les butis i volem agrair als qui van treballar per que fos possible: VOLUNTARIS, Ajuntament, Principal de Banyoles, mosèn CALSINA, Maite Mer, Pep Matas, als Castillo per la llenya, mas Eusebi, carnisseria Salvi, bodega Empordà, forn can Torrent i ReclamPubli
Curiositat: es van cantar els goigs de S. Baldiri, una peça que feia més de 100 anys que no es cantava!!!







13-12-25

 Ruta modernista - 74.-
La farinera Teixidor- 2
Destaquen les portes de fusta i sobretot els forjats d’en Nonici Cadenas, serraller de la mateixa Girona.
A part cal considerar la ceràmica vidriada de color blanc, peces dissenyades (i exclusives) pel mateix Masó.
Els pinacles irregulars tenen forma d’espiga.
Cal destacar també les escates vidriades blanques que substitueixen les teules vermelles.
Propera a la farinera destaca la casa Teixidor coneguda com “la Punxa” del mateix Masó
Curiositat:
En Masó va escriure:
“fins i tot les teulades i la cúpula seran blanques ¡Tot nevat! Vull que sigui realment la casa de les farines.” #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







12-121-25

 Ruta modernista - 73
Farinera Teixidor, carrer Santa Eugènia, 42, Girona.
Situada entre la carretera de Sta. Eugènia i la séquia Monar.
Arquitecte Rafael Masó i Valentí, construïda entre 1910 i 1916.
Originàriament eren dos cossos units per una passera amb volta catalana per sota la qual s’entra al pati central, posteriorment s’hi afegiren magatzems als costats.
Destaquen: el bassement de pedra picada i la resta arrebossada de color blanc, la ceràmica vidriada blanca dels Coromines de la Bisbal que remata les obertures, els pinacles asimètrics en forma d’espiga de blat, etc …
Curiositat:
En Masó ho va volguer tot blanc per recordar la farina de blat. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi






10-12-25

 Coníferes.-
Pins, avets, sequoies, xiprers, cedres ….
Son les espècies vegetals més longeves i més altes de planeta, son monoiques: tenen flors masculines i femenines en el mateix individu.
Son anemòfiles, necessiten el vent per fecundar-se. Formant-se estròbils que anomenem pinyes, de forma conica, que no son pas un fruit sinó un fals fruit dintre dels quals tenim les llavors o pinyons.
Les fulles tenen forma d’agulla o d’escata.
Curiositat:
Poden superar els 100 metre i viure més de 3.000 anys, el récord el té el Pinus Aristata amb més de 4.600 anys. #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


09-12-25

 Fotografia nocturna - 70; la Volta de la Mel de la Bisbal. #fotografianocturnaambmòbil #fetasensefiltresniretocs #elmanescalfañé


08-12-25

 La 8a. Fira d’Indilletres, s’ha fos, ara ja només queda el record de la feina ben feta per els Organitzadors durant tot l’any, dels retoledors mig buits de l’Ignasi i de l’enorme feinada dels voluntaris que any rerra any col•laborem per què la Fira rutlli sense entrebancs. Les editorials se’n han anat contentes!!! Enguany crec que ha estat tot un èxit, la carpa ha fet el seu fet i molta gent de fora ha lloat la Fira, que no cal dir que ja té un estatus ben alt, potser només caldria que les Autoritats i Institucions elevessin les seves aportacions monetàries per assolir les CINC estrelles!!! #actesculturalslocalsBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


06-12-25

 Excelent aperitiu d’Indilletres, Òmnium Baix Empordà va presentar, en l’any del centenari d’en Candel, el llibre de Genis Cinca: Candel la màquina d’escriure.
Presentació impecable i molt amena, tant que la Singlantana va esgotar tots els llibres. #genissinca #actesculturalslocalsBE #humanitzaciódelmedi elmanescalfañé


05-12-25

 Per fi ahir vàrem tenir una gebrada com cal, la que necessiten el vegetals per poder disminuir la seva activitat vital i resorgir a la primavera amb tot l’esplendor que els manté vius.
Curiositat:
Gebrada és la sublimaciò del vapor d’aigua ambiental sobre superficies on cristalitza a temperatures per sota 0 graus. #CMdlG #naturalocalBE #elmanescalfañé



04-12-25

 Contrallum - 109; ceramista fent un plat. #contrallumdefoto #sesnsefiltresniretocs #elmanescalfañé


03-12-25

 Fotografia nocturna - 70; lluminàries nadalenques. #fotografianocturnaambmòbil #fetasensefiltresniretocs #elmanescalfañé


01-12-25

 Els dies 28, 29 i 30, la Simfònica de cobla i corda de Catalunya va oferir tres concerts junt amb la Polifónica de Puig-reig, i varis cantants: grup Arjau, Beth, Mariona Escoda, Samantha, Joan Garrido; amb l’Auditori a vessar. Un tribut al mar: MAREMUNDI. EXCELENT MUSICAL RECORDANT MÚSIQUES DELS MARS DE TOT EL MÓN. PER MOLTS ANYS!!! 


30-11-25

 Fotografia nocturna - 69; carrer del racó, nucli antic de la Bisbal d’Empordà. #fotografianocturnaambmòbil #fetasensefiltresniretocs #elmanescalfañé


29-11-25

 Núvol -48. #núvolBE #quasiqmzero #elmanescalfañé


28-11-25

 La cultura de l’oli -1
L’oli és el suc de l’oliva, un fruit en forma de drupa, que produeix l’olivera (olea europaea ), essent una modificació de la silvestre: l’ullastre.
Va ser una de les primeres plantes conreades ( entre 3.000 i 4.000 anys a. de C. )
Junt amb la vinya i el blat son les tres bases de la dieta Mediterrània una de les dietes alimentàries amb una alta longevitat.
Estem en temps de collita i tot a les glaçades i la sequera d’anys anteriors, la producció d’enguany ve a ser un 70% de la que es considera normal.
Curiositat:
La producció d’olives ve a ser bianual, car l’olivera necessita reposar i per aixó un any produeix molt i el següent és més minça. #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



27-11-25

 Tardoral - 29; la parra borda i l’arbre de Júpiter. #CMdlG #naturalocalBE #elmanescalfañé


25-11-25

 Gestió forestal -4
Dintre de la Silvicultura, un dels 4 tipus de gestió forestal sostenible, un part important és el desemboscar.
Evidentment els boscos no tenen ni carrers ni carreteres, és per aixó que una feina serà portar les plantes tallades cap a un lloc planer, i suficient ample, per poder carregar els tractors o camions que els transportaran fins a les indústries transformadores.
Antigament desemboscar era una feina en la que hi participaven animals de peu rodó ( cavalls, matxos i mules) i de tant en tant bous, que arrossegaben els boscalls fins al lloc de càrrega. #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



23-11-25

Aneu escalfant motors perquè enguany hi haurà algunes novetats a l’Aplec de Santa Llúcia de l’Arbós, heus ací el programa!!! #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi elmanescalfañé


21-11-25

 Finalment el 20 de novembre d’enguany hem tret els aspres de les tomaqueres després de recollir els quatre tomaquets verds que quedaven, mai fins ara i sense hivernacle, havia passat. El calentament global farà que molts cultius hauran d’evolucionar si no volen desaparèixer. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE quasiqmzero humanitzaciódelmedi elmanescalfañé



19-11-25

 Fotografia nocturna - 68; Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà. #fotografianocturnaambmòbil #fetasensefiltresniretocs #humanitzaciódelmedi #quasikmzero #elmanescalfañé