Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

divendres, 21 de maig del 2021

Tempus discurrit... 16-05-21

 Passejant pel barri de la Ribera(5)
El fossar de les Moreres, actualment es una plaça, però corresponia a un dels dos cementiris(fossar ve de fossa: lloc on s’enterren els desconeguts) que tenia S. Maria del Mar.

L'onze de setembre de 1714, durant la Guerra de Successió, l'últim reducte resistent era format per Santa Eulàlia, els baluards de llevant i de Santa Clara, així com el barri sencer de Ribera. El fossar era el cementiri més proper i en ell varen ésser enterrats els seus defensors.
Pels volts de 1870 es començà a celebrar al fossar l'Onze de setembre amb caire d'homenatge als caiguts i reivindicatiu del fet català. Des d'aleshores, aquest indret esdevingué un lloc fortament testimonial i plenament arrelat a la consciència i memòria històrica del país.
Avui dia és un memorial de guerra pels morts que hi va haver en el Setge de Barcelona.
Està situat a la façana Sud de la basílica.
Curiositat:
La degeneració i dessacralització de l'espai va durar fins que la poesia de Frederic Soler Pitarra va cridar l'atenció sobre la significació històrica del lloc. A la poesia s'explica que un fosser i el seu nét hi enterren els defensors morts a la Barcelona de 1714, quan els porten el cadàver d'un soldat dels assetjadors, fill del fosser i pare del noi, es neguen a enterrar-lo:

« Al fossar de les Moreres
no s'hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l'urna de l'honor.» #trepitjantBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #fetsdenostrahistòria #elmanescalfañé