Dimarts de Carnestoltes.
Tot i que hi ha una data històrica 1587, sembla ser que l’origen de l’ESCUDELLA DE CASTELLTERÇOL és perd en la nit dels temps.
El cert és que en el segle passat, menys durant la Guerra Civil, cada dimarts de Carnestoltes tenia lloc a la Plaça Vella aquesta escudella que era de recapte: durant la setmana abans es recollia llenya i menjar per fer-la possible. A partir de 1940, es feia al call de l’Escudella.
Les calderes, que eren deixades pels veïns del poble, estaven fetes d’aram i tenien mides diferents. Eren les que s’utilitzaven per a la matança del porc. Una vegada acabada de cuinar les calderes eren transportades amb semalers fins a la Plaça Prat de la Riba.
Des de fa uns anys (2008), tot es fa a la plaça Nova, amb calderes d’inox, més sanitàries que les d’aram i a la una és beneix i és reparteix.
Curiositat:
Amb 28 perols de 60 litres en surten unes 5.000 racions de l’única totalment càrnia de Catalunya ja que no conté ni verdures ni llegums, només fideus, arròs i carn de : pollastre, vedella, porc i embotits. #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
dilluns, 10 de març del 2025
05-03-25
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada