Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 10 de març del 2025

10-03-25

 El Roquer de Castellterçol -3
El procés per preparar la llana era el següent:
- [ ] Començava amb la batuda. S’obria el velló, a ma i amb pintes, i es deixava ben pla.
- [ ] Després s’estenia i s’airejava perquè el vent s’emportés la pols superficial.
- [ ] El següent pas era portar els vellons al Roquer. Aquí s’estovaven i es deixaven al rec perquè el corrent d’aigua s’endugués la brutícia.
- [ ] Es feien dos o tres rentats a les piques de pedra, depenent de l’estat de la llana.
- [ ] S’utilitzava aigua calenta, d’entre quaranta i seixanta graus, sabó i carbonat de sosa.
- [ ] S’assecava a la part alta.
- [ ] S’en feien bales per vendre.
Després la llana anava a vendre i una part important quedava al poble on les famíles de teixidors en feien peces.
Curiositat:
El paraire era el Menestral que es cuidava de tot el procés, molts d’ells també eren teixidors. Castellterçol va ser un centre de teixits molt important, però l’industrialització del procés va fer que Sabadell i Terrassa guanyessin la partida ja que el tren no podia arribar als 700 i pico de metres d’alçada on està situat. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé