Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 1 de maig del 2010

De Cuevas Bajas a la Bisbal

És obra de Manuel Lara i de Lluís Maruny

Presentació multitudinària
Presentació multitudinària, 19-04-10
L'amifteatre d'El Mundial era l'espai de presentació divendres del llibre De Cuevas Bajas a la Bisbal, escrit per Manuel Lara i per Lluís Maruny. A l'acte hi assistien els actuals alcaldes de les dues poblacions, Lluís Sais i Manuel Jesús Ginés, que tancaven els parlaments. Entre el públic assistent hi havia unes 200 persones que van omplir l'aforament. Cuevas Bajas és una població al nord de Màlaga, agrària, amb uns 1.500 habitants a l'actualitat.

Del llibre se n'ha fet una edició en català i una altra en castellà, a càrrec de cadascun dels dos ajuntaments. A Cuevas Bajas es presentarà durant el mes de juny. Aprofitant la presentació d'aquí, totbisbal ha volgut recuperar el documental fet per Televisió de la Bisbal (TVBE) arran de l'intercanvi del 1991 amb aquella població. També es pot recuperar l'escolta de la conferència a la fonoteca.

Anar-se'n per no tornar
El document pren el testimoni de la immigració que va abandonar el seu poble entre les dècades del 1940 i del 1980, per venir a guanyar-se la vida a Catalunya en un indret amb els seus costums i una llengua pròpia. El motiu: la precarietat laboral de la postguerra i la mecanització del camp. Cuevas Bajas va passar dels 3.000 habitants a la meitat; la Bisbal n'acollia uns 700 o 800 i altres s'instal·laven majoritàriament a Súria, comarques de Barcelona i Torrejón de Ardoz. L'obra compta amb una base històrica i amb entrevistes a primers immigrants i fills seus.