Maduració del raïm
La
primera fase de maduració s’anomena creixement herbaci, durant aquest
període es comença a formar (quallar) el gra de raïm i aquest fenomen
rep el nom de quallat.
Els factors decisius en la maduresa del
raïm estan en funció de: l'enriquiment de sucres, la disminució de
l'acidesa i el desenvolupament dels esmentats compostos fenòlics i
aromàtics varietals
Quan els pàmpols i els sarments han deixat de créixer els sucres sobretot la glucosa començen a acumular-se a la baia.
Glucosa
i fructosa s'acumulen a la baia. Mentre que el raïm primer, encara
verd, conté sobretot glucosa, al final del verolat el contingut en
fructosa augmenta arribant a superar, en algunes varietats, al contingut
de glucosa.
A mesura que avança l'època estival, com més calor, més degradació i més pèrdua d'àcid màlic i tartàric.
Finalment
maduraran a la pell, a la polpa i a la rapa tots els compostos fenolics
i aromatics de cada varietat que faran que cada vi resultant tingui una
olor, un color i un gust específic.
De moment doncs el grans encara son verds gràcies a la clorofila i començaran a canviar de color en la fase del VEROLAT!!!
Curiositat:
A
l’any 1879 va aparèixer la filoxera que va provocar la desaparició de
moltes vinyes, encara avui podem observar moltes terrasses de pedra seca
on hi havia hagut vinya #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé
dimarts, 13 de juliol del 2021
10-07-21... tempus discurrit
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada