Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimarts, 13 de juliol del 2021

10-07-21... tempus discurrit

 Maduració del raïm

La primera fase de maduració s’anomena creixement herbaci, durant aquest període es comença a formar (quallar) el gra de raïm i aquest fenomen rep el nom de quallat.

Els factors decisius en la maduresa del raïm estan en funció de: l'enriquiment de sucres, la disminució de l'acidesa i el desenvolupament dels esmentats compostos fenòlics i aromàtics varietals

Quan els pàmpols i els sarments han deixat de créixer els sucres sobretot la glucosa començen a acumular-se a la baia.
Glucosa i fructosa s'acumulen a la baia. Mentre que el raïm primer, encara verd, conté sobretot glucosa, al final del verolat el contingut en fructosa augmenta arribant a superar, en algunes varietats, al contingut de glucosa.
A mesura que avança l'època estival, com més calor, més degradació i més pèrdua d'àcid màlic i tartàric.
Finalment maduraran a la pell, a la polpa i a la rapa tots els compostos fenolics i aromatics de cada varietat que faran que cada vi resultant tingui una olor, un color i un gust específic.
De moment doncs el grans encara son verds gràcies a la clorofila i començaran a canviar de color en la fase del VEROLAT!!!
Curiositat:
A l’any 1879 va aparèixer la filoxera que va provocar la desaparició de moltes vinyes, encara avui podem observar moltes terrasses de pedra seca on hi havia hagut vinya #CMdlGBE #naturalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé


Ostrins! Quin bon tros de raïm no? Bones fotos i bona explicació 👏