La ceba
La ceba (allium cepa) és una planta bulbosa de la família de les liliàcees.
S’anomena ceballot quan es tendre i encara no ha format el bulb.
És un ingredient quasi essèncial de la cuina Mediterrània.
Les seves fulles són semicilíndriques i neixen d'un bulb subterrani,
proveït d'arrels superficials i format per capes anomenades corfolls.
Al seu extrem té una umbel·la de flors blanques o rosades. Quan surten les flors es diu que es TROMPEN.
Quan
es talla o es menja el bulb de la ceba algunes de les seves cèl·lules
es trenquen, la qual cosa permet que els enzims creïn àcid sulfènic. Un
segon enzim que s'anomena LFS (lachrymatory factor synthase)dona lloc a
un gas volàtil conegut com a factor lacrimogen de la ceba o LF, que és
el que fa plorar sense sentiment!!!
Curiositat:
Hi ha varies classes de cebes a Catalunya:
Ceba de Figueres
Ceba braguer de vaca
Ceba gran i dolça
Ceba d'en Campeny morada
Ceba sang de bou
Calçot
Ceba vigatana
Ceba Molins de Rei. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada