Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimarts, 13 de juliol del 2021

09-07-21... tempus discurrit

 

La ceba
La ceba (allium cepa) és una planta bulbosa de la família de les liliàcees.
S’anomena ceballot quan es tendre i encara no ha format el bulb.
És un ingredient quasi essèncial de la cuina Mediterrània.
Les seves fulles són semicilíndriques i neixen d'un bulb subterrani, proveït d'arrels superficials i format per capes anomenades corfolls.
Al seu extrem té una umbel·la de flors blanques o rosades. Quan surten les flors es diu que es TROMPEN.

Quan es talla o es menja el bulb de la ceba algunes de les seves cèl·lules es trenquen, la qual cosa permet que els enzims creïn àcid sulfènic. Un segon enzim que s'anomena LFS (lachrymatory factor synthase)dona lloc a un gas volàtil conegut com a factor lacrimogen de la ceba o LF, que és el que fa plorar sense sentiment!!!

Curiositat:
Hi ha varies classes de cebes a Catalunya:
Ceba de Figueres
Ceba braguer de vaca
Ceba gran i dolça
Ceba d'en Campeny morada
Ceba sang de bou
Calçot
Ceba vigatana
Ceba Molins de Rei. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé